La Tomatina

Informatie La Tomatina

Bekend in heel Spanje en ook daarbuiten is ‘’La Tomatina’’, het beruchte tomatenfeest dat één keer per jaar plaatsvindt in Buñol. Een klein stadje dat op zo’n 30 kilometer afstand ligt van Valencia. La Tomatina is in 1945 per toeval ontstaan. Bij een opstootje tijdens een processie begon men opeens met tomaten te gooien. Het jaar daarop nam men uit voorzorg bij dezelfde processie wat tomaten mee en binnen de kortste keren groeide het uit tot de grootste tomatenoorlog ter wereld.

Duizenden mensen komen op dit spektakel af en vrachtwagens vol tomaten staan gereed voor deze ‘’tomatenoorlog’’. Twee uur lang mag iedereen elkaar bekogelen en dan is het alweer voorbij.

La Tomatina is eigenlijk een festival dat een week lang duurt en opgedragen is aan San Luís Bertrán, de patroonheilige van het dorp, met als hoogtepunt de tomatenveldslag. Er zijn de hele week optredens, optochten en concerten. Aan de vooravond van de tomatenveldslag is er een groot feest met – hoe kan het ook anders – grote pannen paella.

Waar: Buñol ( klein stadje op 30 km van Valencia)
Wanneer: Jaarlijks op de laatste woensdag van augustus van 11.00 tot 13.00

Datum evenement La Tomatina:
31-08-11

Toon op kaart
Algemene informatie