Geschiedenis Bangkok

Meer over Geschiedenis Bangkok

Bangkok is de hoofdstad van Thailand. Het is niet altijd de hoofdstad geweest. Dat gebeurde pas in 1782. Daarvoor was de hoofdstad Ayutthaya de hoofdstad. In die tijd was generaal Taksin de gouverneur en generaal van de provincie Tak. Hij was de man die uiteindelijk het Birmese leger wist te verdrijven. Als beloning riep hij zichzelf uit tot koning. Na deze koning kwam er een nieuwe koning, dat was koning Rama. Deze liet de hoofdstad verplaatsen naar een gebied van de stad van waaruit de stad nóg beter verdedigbaar was. Vooral verwachtte hij aanvallen vanuit Birma. Sinds 1782 is Bangkok dus de hoofdstad en de naam betekent `Stad der Engelen`.

Vanaf 1800

De stad werd steeds belangrijker als handelscentrum en ook de haven droeg daar aan bij. In 1850 werden er belangrijke handelsbetrekkingen aangegaan met Noord- Amerika en enkele steden in Europa. De stad werd steeds moderner en dat kwam tot stand onder koning Mongkut. Na deze koning kwam koning Chulalongkorn aan de macht en de modernisering ging steeds maar verder. De stad groeide en groeide en er werden zelfs betonnen wegen aangelegd. Dat was nog niet alles want er kwam ook een tramlijn en een spoorweg. En de wegenbouw ging maar door, er werden zoveel wegen aangelegd dat daardoor talrijke kanalen moesten worden dichtgegooid. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd Bangkok door de Japanners bezet. Dat zorgde er weer voor dat de stad werd gebombardeerd door de Geallieerden. Er werd aanmerkelijke schade aangericht maar Bangkok kwam die klap weer te boven.

Oorlog in Vietnam

Er werden gigantische investeringen gedaan omdat deze oorlog voor een explosie zorgde in de groei. Er kwamen veel vluchtelingen naar Bangkok toe en dat zorgde weer voor behoorlijke moeilijkheden. Dat was rond 1960.

Miljoenenstad

Want dat was Bangkok inmiddels wel geworden. Er woonden in de eindjaren 1960 bijna 6 miljoen mensen in de stad en die moesten allen worden voorzien van een onderkomen. Daarbij nam het autoverkeer ook explosief toe en dat resulteerde weer vele verkeersproblemen in de stad. Luchtvervuiling is inmiddels een echt probleem in de stad en van de stad. Er werden vele woningen en vele winkelcentra uit de grond gestampt, en dat moest ook wel. Daar stond tegenover dat er veel van vroeger verloren is gegaan zoals de echte authentieke markten. Door al die feiten is het nu wel zo dat Bangkok één van de modernste steden is van Azië.

Heden

In de stad wonen nu bijna 8,5 miljoen mensen. Ga je de hele agglomeratie nemen dan kom je tot een inwonersaantal van ongeveer 15 miljoen mensen en dat is bijzonder veel.

Khlongs

En dat is de vertaling voor waterwegen. Bangkok heeft altijd veel met water gehad. Vele mensen leefden en leven nog steeds op het water. Om het vervoer over land te verbeteren zijn helaas vele khlongs gedempt. Toch is er nog steeds die typische watersfeer aanwezig. En deze sfeer kun je proeven want je kunt een Khlong Bangkok Noi taxi nemen. Deze voert je een khlong is en hoe verder je gaat hoe mooier de omgeving wordt. Zeker doen hoor!