Geschiedenis Lissabon

Meer over Geschiedenis Lissabon

De oudste sporen dateren van ongeveer 8000 jaar voor Christus. De eerste bewoners zijn de Kelten geweest, tenminste, zo gaan de verhalen. Een ander legende vertelt dat Lissabon door Ulysses is gesticht. Deze gaf aan de stad de naam Olissipo.

Het verleden

Lissabon is de hoofdstad van Portugal. De stad ligt vlakbij de Atlantische Oceaan en op de rechteroever van rivier de Taag. De Romeinen veroverden de stad ongeveer 1200 jaar voor Christus. Na de uiteenvalling van het Romeinse Rijk viel de stad in handen door noordelijke stammen. Rond het jaartal 711 kregen de Moren de stad in handen. De stad bloeide weer helemaal op. Er werden moskeeën en huizen gebouwd en de stad werd een belangrijk handelscentrum. De officiële godsdienst was toen de Islam. In 1147 werd Lissabon veroverd door Afonso Henriques. Hierbij werd hij geholpen door kruisvaarders. Dit was het beleg van Lissabon. Deze liet een fort ombouwen tot zijn paleis genaamd Castelo de Sao Jorge. Hiermee kwam de stad definitief in handen van Portugal en weer in christelijke handen. In 1255 werd Lissabon voorgoed de hoofdstad van Portugal. In 1290 werd de Universiteit van Lissabon opgericht. De stad deed het erg goed in die tijd zowel cultureel als economisch. Nadat Vasco da Gama de zeeweg naar Indië had ontdekt begon, en dat was rond 1500, de Gouden Eeuw in Portugal. Ook mede dankzij het goud uit Brazilië.

Aardbeving

De eerste aardbeving is van 1505. De tweede uit 1512 maar de allerergste zou nog komen. De als bekendstaande Aardbeving van Lissabon in 1755 gaf heel veel doden te betreuren. Van de ruim kwart miljoen inwoners van de stad kwam een derde om. Er is sprake van wel 75.000 mensen. Niet alleen door de aardbeving maar ook door brand en extreem hoge golven uit de rivier. Het leek wel alsof Lissabon nooit bestaan had want er was zo goed als niks meer van over! Er werd daarna aan de opbouw begonnen onder leiding van de Markies van Pombal.

Stadsverdediging

In 1810 werd door de Engelse hertog van Wellington een verdedigingslinie opgebouwd. Op de eerste plaats als uitvalsbasis voor geallieerden en ten tweede om Lissabon zo goed mogelijk te beschermen. Er werden meer dan honderd forten gebouwd. Deze werden verdedigd door Engelsen en Portugezen. In totaal zo`n 55.000 soldaten. Totaal werden vier linies aangelegd. In 1810 vielen de Fransen Portugal aan. Maar Lissabon konden de Fransen niet veroveren. Zij kwamen niet door de linies heen. Een half jaar later trok het Franse leger zich terug uit Portugal. Na deze overwinning werd besloten de linies nog verder te versterken. Dat heeft geduurd tot ongeveer 1813. Er zijn nog delen bewaard gebleven maar zij verkeren nu in slechte staat. In 1910 namen de republikeinen de macht over en Antonio de Oliveira Salazar moderniseerde de stad verder in de 20ste eeuw.

Anjerrevolutie

In 1974 vond er een staatsgreep plaats die bekend staat als de Anjerrevolutie. Het leger ging toen samen met het volk. Hiermee kwam er een einde aan het bewind van Marcello Caetano. Deze laatste was de opvolger van Salazar. Hiermee kwam ook een eind aan het met geweld verdedigen van koloniale belangen elders in de wereld. In deze periode was Portugal een van de armste landen binnen Europa. Er heerste enorme armoede en een hoge werkeloosheid. Daardoor gingen vele jonge mannen hun heil ergens anders zoeken. Heden ten dage is Lissabon een wereldstad. De meeste welvaart is dan ook in de stad te vinden. Modern en oud komt hier samen. En dat maakt de stad ook zo aantrekkelijk. Er komen jaarlijks vele toeristen naar Lissabon om eens te kijken wat andere mensen hebben ervaren. Zo komen er steeds meer bij. Ook het klimaat speelt natuurlijk een grote rol. Lissabon moet je gewoon doen!