Geschiedenis Munchen

Meer over Geschiedenis Munchen

Ontstaan en Middeleeuwen

Algemeen wordt aangenomen dat München in 1158 is gesticht. In dat jaar werd München voor het eerst genoemd in een officieel document. Heinrich der Löwe, hertog van Sachsen en Beieren, had een tolbrug over de rivier de Isar gebouwd, niet ver van een benedictijnenklooster.

In 1175 kreeg München officieel de status van stad. Er werden muren rond de stad gebouwd om de inwoners van München te beschermen tegen vijanden. In 1180 kwam München onder het bestuur van de bisschop van Freising, en vanaf 1240 was Otto II Wittelsbach er de baas. Toen het Hertogdom Beieren in 1255 in twee delen werd verdeeld, werd München de verblijfplaats van de hertogen van ‘Oberbayern’.

In 1314 werd hertog Ludwig IV werd tot koning van Duitsland gekozen en in 1328 werd hij tot Römisch-Deutscher Kaiser gekroond. Hij versterkte de positie van München door de stad het monopoly op de handel in zout te geven.

Tegen het einde van de vijftiende eeuw leefde de gotische kunst in München op. Het Altes Rathaus werd uitgebreid en de Frauenkirche werd in niet meer dan twintig jaar gebouwd.

Het herenigde Beieren

In 1506 werd Beieren herenigd, en München werd de hoofdstad van heel Beieren. In de zestiende eeuw was München het middelpunt van de Duitse contrareformatie en de renaissancekunst. Hertog Wilhelm V gelastte de bouw van de Michaelskirche, die een belangrijke rol zou gaan spelen in die contrareformatie.

In 1609 werd in München de Katholische Liga opgericht. Tijdens de Dertigjarige Oorlog verwierf hertog Maximiliaan I van Beieren de keurvorstelijke waardigheid, maar in 1632 werd München ingenomen door Gustav II Adolf von Schweden. Toen in 1634 en 1635 de builenpest uitbrak, stierf een derde van de bevolking van München. Onder de heerschappij van de Beierse keurvorsten speelde München een belangrijke rol in het barokke leven, maar had het ook te lijden onder bezettingen door de Habsburgers.

In 1806 werd München de hoofdstad van het nieuwe Koninkrijk Beieren. De Landtag en het nieuwe aartsbisdom München en Freising kwamen naar de stad, en twintig jaar later werd ook de Universiteit van Landshut naar München verplaatst. In deze periode werden in München prachtige gebouwen neergezet, waarvan je een aantal tegenwoordig nog steeds kunt zien. Kunst en cultuur in München kwamen in deze tijd tot grote bloei.

De eerste en tweede wereldoorlog

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, in 1914, werd het leven in München moeilijk. De geallieerde blokkade van de handel met Duitsland leidde tot een tekort aan voedsel en brandstof. Tijdens Franse luchtaanvallen in 1916 vielen er drie bommen op München. Na de Eerste Wereldoorlog werd München het centrum van de politieke onrust in Duitsland. Adolf Hitler en het nationaalsocialisme begonnen zich hier te ontwikkelen.

In 1923 zetten Adolf Hitler en zijn aanhangers, die in die tijd vooral in München zaten, de Hitler-Ludendorff-Putsch op touw. Het was een poging om de Weimarer Republik omver te werpen en de macht te grijpen. De poging mislukte, en Hitler werd gearresteerd. Dit was een flinke tegenslag voor de nationaalsocialisten in München.

De stad zou pas weer een nazihoofdkwartier worden nadat de NSDAP in 1933 de macht in Duitsland overnam. De NSDAP bouwde het eerste concentratiekamp bij Dachau, niet ver van München. Omdat de stad zo belangrijk was voor het nationaalsocialisme, werd München ook wel de Hauptstadt der Bewegung genoemd. Het hoofdkwartier van de NSDAP was dan ook in München gevestigd.

München was ook de thuisbasis van die Weiße Rose, een groep die opriep tot geweldloos verzet tegen het naziregime. Leden van de groep waren studenten en een aantal professoren van de Universiteit van München. Ze drukten pamfletten, die ze verspreidden in grote Duitse en Oostenrijkse steden. De belangrijkste leden van de groep zijn gearresteerd en geëxecuteerd na het verspreiden van pamfletten op de Universiteit van München.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd München zwaar beschadigd. De stad had in zes jaar tijd te lijden onder eenenzeventig luchtaanvallen.

München na de tweede wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog is München herbouwd. Het oorspronkelijke stratenplan werd daarbij behouden, en sinds 1957 wonen er meer dan een miljoen mensen in München.

In 1972 werden in München de Olympische Spelen gehouden. Tijdens deze Olympische Spelen is een aantal Israëlische atleten om het leven gebracht door Palestijnse terroristen, toen gewapende mannen van de Palestijnse terroristische organisatie Black September leden van het Israëlische Olympisch team gijzelden.

Tegenwoordig is München een welvarende stad. De stad heeft een bloeiende economie, die draait op informatietechnologie, biotechnologie en uitgevers. In München is dan ook relatief weinig milieuvervuiling. In vergelijking met andere grote steden in Duitsland is er bovendien weinig criminaliteit.