Geschiedenis Pisa

Meer over Geschiedenis Pisa

Er zijn bewijzen dat in de 5e eeuw voor Chr. Etrusken zich vestigden in het gebied waar nu Pisa ligt. In die tijd lag Pisa aan de monding van de rivieren de Arno en de Serchio. De naam Pisa, het Etruskische woord voor ´mond´ is hiervan afgeleid.

In de Romeinse tijd werd Pisa een invloedrijke havenstad. De haven, Portius Pisanus, die aangelegd werd door Keizer Augustus, was de thuisbasis van de zeemacht die met hun schepen over de westelijke Middellandse Zee vaarde.

Ondertussen raakte Pisa in strijd met Genua, Lucca en de Florentijnen. In 1284 wist Genua, tijdens de tweede zeeslag bij Meloria, Pisa te verslaan. Pisa raakte hierdoor in verval. Toen ook nog eens de rivier begon te verzanden was het helemaal afgelopen met de bloei van Pisa. In 1408 grepen de Florentijnen de macht in Pisa en kwam er een einde aan de zelfstandigheid. Onder andere de invloedrijke Florentijnse familie De´Medici kreeg de macht in Pisa. Onder de invloed van deze familie werden er grote gebouwen, bruggen en kanalen aangelegd. Een ander belangrijk persoon uit deze tijd was Galileo Galilei. Deze natuurkundige, die studeerde en doceerde aan de Universiteit van Pisa, is wereldberoemd geworden. Na de familie De´Medici kregen de groothertogen van Lotharingen het voor het zeggen in Pisa. Vanaf 1871 werd het Groothertogdom van Lotharingen aan Italië toegevoegd.

De Tweede Wereldoorlog was een zwarte periode voor Pisa, vooral toen Pisa in 1944 zwaar gebombardeerd werd. Bij dit bombardement vielen vele slachtoffers en werden vele verwoestingen aangericht in de stad.

De val van het Romeinse Rijk had geen negatief effect op Pisa, de stad behield zijn positie als belangrijke havenstad. Pisa was in de middeleeuwen net als Venetië, Genua en Amalfi, een maritieme republiek van Italië. Pisa breidde zijn handelsroutes in het westelijke Middellandse Zeegebied steeds verder uit. Zo nu en dan leidde dit tot confrontaties met de Saracenen, een Noord-Afrikaans volk, dat heerste in Spanje, Sicilië en Noord-Afrika. Maar in 1063 wist de vloot van Pisa de Saracenen bij Palermo te verslaan. Deze overwinning zorgde ervoor dat Pisa verder kon bloeien. Pisa ging ook deelnemen aan kruistochten en zette regelmatig kruisvaarders af in Jeruzalem. Dit leidde ertoe dat Pisa toegang kreeg tot het oostelijke Middellandse Zeegebied. De vloot maakte hier kennis met nieuwe producten uit deze gebieden, zoals zijde en specerijen.

Pisa groeide vooral tussen de 12e en 13e eeuw uit tot een rijke macht. In Pisa werd flink gebouwd, onder andere de beroemde Dom van Pisa dateert uit deze periode. Verder wist Pisa ook nog Sardinië te veroveren. In de 12e eeuw werd Pisa één van de eerste onafhankelijke staten met een eigen grondwet. In Italië heersten op dat moment vele conflicten. Italië was verdeeld geraakt met aan de ene kant de aanhangers van de keizer en aan de andere kant de aanhangers van de paus. Pisa stond aan de kant van de keizer, omdat de keizer de stad allerlei gunsten had verleend.