Geschiedenis Valencia

Meer over Geschiedenis Valencia

De vroege geschiedenis van Valencia

De oude Romeinen stichtten de stad Valencia in 138 v.Chr. en noemden deze streek aan de Middellandse zeekunst ´Valentia´ ( de sterke, de moedige). De Romeinen drukten hun stempel op het land en de invloeden ervan zijn nog steeds zichtbaar in het Valencia van nu. Ze bouwden het eerste irrigatiesysteem in Valencia: een groot aantal kanalen en dammen die de Moren later verder zouden ontwikkelen.

Met het ineenstorten van het machtige Romeinse rijk kwamen de Visigoten , die van Germaanse afkomst waren, en twee eeuwen lang heersten zij over Valencia. Aan het eind van het Visigotische koninkrijk werd de stad geplaagd door epidemieën en grote politieke conflicten. De Moren maakten gebruik van de chaos en veroverden de stad.

De Moorse tijd in Valencia

In de 8e eeuw kwamen de Moren aan de macht. Het was opmerkelijk genoeg een vreedzame verovering die vooral tot doel had om tot een vruchtbare samenwerking met de autochtone bevolking te komen. Met de komst van de Moren brak een nieuw tijdperk aan die zeer bepalend zou worden voor de geschiedenis van Valencia. De Moorse overheersing heeft verschillende eeuwen geduurd en de invloed ervan is nog steeds te bespeuren.

De Moren brachten nieuwe cultuurgewassen mee zoals rijst, suikerriet, sinasappelen en amandelen. Onder de Moorse overheersing maakte de stad Valencia een ongekende bloei door: imposante paleizen en moskeeƫn werden gebouwd en de cultuur werd verrijkt met dichters en geleerden. Daarnaast groeiden keramiek, glaswerk, papier, zijde en leer uit tot belangrijke commerciƫle ondernemingen.

Pas in 1238 slaagden de Christenen, onder leiding van koning Jaime I van Aragon, erin de stad Valencia definitief te veroveren en kwam er een einde aan de Moorse overheersing.

De Christelijke geschiedenis van Valencia

Valencia – na zijn overwinning op Valencia - haar autonome privileges. Het zou tot de 18e eeuw duren voordat de economie, kunst en cultuur van Valencia weer opbloeiden. Het jaar 1238 was dus de definitieve overwinning van de Christenen; met behulp van onder andere Spaanse en Franse krachten, wist koning Jaime de I de Moren te verslaan. Binnen een kort tijdsbestek liet hij de Moorse moskeeën en paleizen vervangen door kerken en andere Christelijke architectuur.

De 15e eeuw wordt gekenmerkt als de Gouden Eeuw van Valencia: Valencia werd één van de belangrijkste handelscentra rond de Middellandse zee. Kunst en cultuur bloeiden als nooit tevoren: architecten, kunstschilders, beeldhouwers en schrijvers veranderden Valencia in een booming, culturele stad. Daarnaast maakte de bevolking van de stad een ongelooflijk sterke groei door. Er werd begonnen met de bouw van een aantal paleizen, kerken en andere schitterende staaltjes architectuur zoals het beroemde ´EL MIguelete´ - de klokkentoren van de kathedraal van Valencia – en La Lonja de la Seda, de zijdebeurs. La Lonja de la Seda ontwikkelde zich tot de grootste markt van hoofdzakelijk de koop en verkoop van zijde. Beide gebouwen zijn nog helemaal intact gebleven en zijn te bezichtigen in het centrum van de stad.

In de 16e eeuw raakte de stad Valencia in verval en in 1609 werden de Moren die zich tot het christendom hadden bekeerd, uit de stad verdreven. En dat betekende een groot verlies voor de kunst en cultuur én agricultuur van Valencia.

Tijdens de Spaanse successieoorlog koos de bevolking van Valencia voor de aartshertog van Oostenrijk en opmerkelijk genoeg niet voor de Spaanse koning Felipe V. Uit wraak ontnam hij de stad Valencia – na zijn overwinning op Valencia - haar autonome privileges. Het zou tot de 18e eeuw duren voordat de economie, kunst en cultuur van Valencia weer opbloeiden.

De geschiedenis van de 20 eeuw van Valencia

Het begin van de 20e eeuw wordt gekenmerkt door een periode van groei. In 1900 werd de Bank van Valencia opgericht en de stad werd aanzienlijk uitgebreid doordat de oude stadsmuren werden afgebroken en door uitbreiding van nieuwe stadsdistricten. Bovendien kwamen er twee grote overdekte markten en werd er begonnen met de bouw van een eigen treinstation: Estación de Nord.

Deze groei werd teniet gedaan door de Spaanse Burgeroorlog die van 1936 tot 1939 duurde. De dictatuur van Franco die daarop volgde veroorzaakte een dieptepunt in de geschiedenis van Valencia. Onder zijn dictatoriale bewind dat tot 1975 zou duren, werd de vrijheid van meningsuiting, taal, kunst en cultuur door de strenge censuur ernstig onderdrukt. Zelfs de Valenciaanse taal werd verboden.

Daarbovenop kreeg Valencia in 1957 ook nog eens te maken met een ernstige overstroming van de rivier de Turia, die heel veel schade aan de stad toebracht. Als gevolg hiervan werd de rivier omgeleid en stroomt nu door het zuidelijk en westelijk deel van de stad. De rivierbedding werd drooggelegd en er werd een zeven kilometer lang park aangelegd dat nu leidt naar de spectaculaire, modernistische Stad van de Kunsten en de Wetenschappen.

Na de dood van Franco in 1975, kwam er na 35 jaar overheersing eindelijk een einde aan zijn dictatuur in heel Spanje. Er vonden ingrijpende veranderingen plaats en de democratie kon weer ingevoerd worden. Dit leidde ertoe dat Valencia in het jaar 1982 een autonome status verkreeg.

Vanaf dat moment heeft Valencia in 20 jaar tijd een ongelooflijke grote groei meegemaakt. Niet alleen qua inwonersaantal, maar ook op het gebied van commercie, industrie en toerisme. Valencia is nu de derde grootste stad na Madrid en Valencia. Het is een booming city geworden met als grootste toeristische trekpleister het prestigieuze project de Stad van de Kunsten en de Wetenschappen. Bovendien wordt in 2009, Valencia dé stad van de Formule I, die in augustus zal plaatsvinden en het concours zal rondom de straten en de haven van Valencia gaan.