De Nieuwe Kerk

Informatie De Nieuwe Kerk

De indrukwekkende Nieuwe Kerk ligt aan de Amsterdamse Dam naast het Koninklijk Paleis. De eerste fundamenten voor de Nieuwe Kerk werden gelegd rond het jaar 1403. Sinds de bouw van de kerk in de 15e eeuw, is er veel aan het in- en exterieur van de kerk veranderd. Mede door een drietal branden en verschillende constructiefouten bij de bouw van het dak, is de kerk vele malen gerestaureerd en herbouwd. De Nieuwe Kerk is voornamelijk in de gotische stijl gebouwd. De kerk is rijk versierd en straalt met haar imposante kroonluchters en monumentale interieur een onmetelijke rijkdom uit. Tegenwoordig wordt de Nieuwe Kerk meer als cultureel centrum gebruikt dan als kerk; jaarlijks trekken exposities en tentoonstellingen in de kerk honderdduizenden bezoekers. Daarmee is de Nieuwe Kerk één van de best bezochte expositiecentra van heel Nederland.

Bovendien vinden in de Nieuwe Kerk geregeld evenementen plaats die betrekking hebben op het Nederlandse koningshuis – denk hierbij aan Koninklijke huwelijken en huldigingen. Zo vond in 2002 in de kerk de kerkelijke huwelijksvoltrekking van het huwelijk tussen Prins Willem-Alexander en Maxima plaats en werd koningin Beatrix er in 1980 als staatshoofd beëdigd. Beroemde Nederlanders als Michiel de Ruyter, Joost van den Vondel en Jan van Galen liggen in de Nieuwe Kerk begraven. Een aantal dagen in het jaar worden er orgelconcerten in de Nieuwe Kerk georganiseerd. Op deze dagen betoveren beroemde organisten als Gustav Leonhardt en Bernard Winsemius de hele kerk met de magische klanken van het eeuwenoude, rijk versierde orgel dat in 1655 in de kerk werd geplaatst. Deze spectaculaire orgelconcerten vinden onder ander plaats op Eerste Kerstdag en op Nieuwjaarsdag en zijn openbaar toegankelijk tegen betaling van een kleine toegangsprijs.

De Nieuwe Kerk is een indrukwekkend, centraal gelegen gebouw van onmetelijke historische waarde. Al eeuwenlang weerspiegelt de kerk een belangrijk deel van de Nederlandse cultuur. Met zijn peperdure decoraties, antieke interieur en eeuwenoude orgel vormt de Nieuwe Kerk een lust voor het oog. De Nieuwe Kerk ligt midden in het Amsterdamse centrum en is dus gemakkelijk te bereiken: sla dit fantastische stukje Nederlands cultureel erfgoed niet over tijdens uw stedentrip naar Amsterdam.

Toon op kaart
Algemene informatie