De Wallen

Informatie De Wallen

Drank, drugs en seks: dat is zo'n beetje waar het om draait op de Amsterdamse Wallen. De Wallen is een gebied in het Amsterdamse centrum waar veel bordelen, seksclubs en coffeeshops te vinden zijn. Het gebied wordt afgeschermd door de Wamoesstraat, de Sint Jansstraat, de Lange Niezel en de Nieuwmarkt en beslaat zo'n 300 bij 250 meter. De Wallen worden druk bezocht door zowel inheemse bezoekers als toeristen. Een andere benaming voor de Wallen is de 'Rosse Buurt', vanwege de rode gloed die er 's avonds over het gebied hangt door de rode verlichting van bordelen en clubs.

De gemeente Amsterdam is momenteel bezig met het verscherpen van de regels omtrent prostitutie. Zo proberen zij het aantal gevallen van vrouwenhandel te verminderen en eventuele banden tussen clubeigenaren en criminelen te verbreken. Begin 2008 werden beroemde Amsterdamse seksclubs als de Bananenbar en Casa Rosso tot sluiten gedwongen, doordat de gemeente Amsterdam de vergunningen introk. De gemeente vermoedde namelijk dat de clubs door zware criminelen gebruikt werden om geld wit te wassen. Naast de Bananenbar en Casa Rosso, zijn ook veel ramen en andere clubs door de gemeente tot sluiten gedwongen. Deze ontruiming had tot gevolg dat er veel leegstaande peeskamers in de Amsterdamse Wallen te vinden waren. Om krakers te weren besloot de gemeente de peeskamers voor een schappelijke prijs te verhuren aan mode-ontwerpers in opleiding. Dit project, dat de naam Red Light Fashion draagt, zorgt ervoor dat achter tientallen ramen van voormalige peeskamers tegenwoordig haute couture te bewonderen is.

De Wallen zijn tijdens uw stedentrip door Amsterdam zeker een bezoek waard. Ondanks het louche imago van de buurt, zijn er in het gebied de prachtige Oude Kerk, idyllische grachten en gezellige cafés te vinden. Tijdens een wandeling door de unieke Wallen kunt u van de ontspannen, warme sfeer proeven die het gebied dag in dag uit in zijn beheersing heeft. Kortom, een bezoek aan Amsterdam is niet compleet zonder een wandeling over de beroemde Wallen. Voor meer informatie over de Amsterdamse Wallen en rondleidingen door de rosse buurt, kunt u contact op nemen met het P.I.C. (Prostitutie Informatie Centrum). Het P.I.C. Bevindt zich in het centrum van de Wallen op Enge Kerksteeg 3 en is opgericht door een voormalig prostituee. U kunt altijd bij het P.I.C. binnenlopen (zonder afspraak); de vriendelijke medewerkers van het centrum staan altijd voor u klaar en weten enorm veel af van de Wallen.

Toon op kaart
Algemene informatie