Het Leidseplein het Rembrandtplein en het Waterlooplein

Informatie Het Leidseplein het Rembrandtplein en het Waterlooplein

Naast de wereldberoemde Dam, zijn er nog veel meer prachtige Amsterdamse pleinen. De drie bekendst hiervan zijn het Leidseplein, het Rembrandtplein en het Waterlooplein.

Aan de rand van het Amsterdamse centrum ligt het bekende Leidseplein. Het Leidseplein is een gezellig plein dat stamt uit dezelfde periode als de bovengenoemde Amsterdamse grachtengordel. Rondom het Leidseplein zijn veen bistro's, restaurant en cafés gevestigd. Vooral 's avonds en bij mooi weer is het Leidseplein een bron van warmte en gezelligheid. De subtiel verlichte horecagelegenheden zetten dan hun terrassen buiten en er wordt van hartenlust gegeten, gedronken en gelachen. Bovendien staan er op het Leidseplein dikwijls straatmuzikanten die originele en sfeervolle muziek maken. Niet geheel onbelangrijk: op het Leidseplein zit de omstreden Bulldog Palace gevestigd; een groot complex waar onder andere bars, appartementen en een grote coffeeshop te vinden zijn. De Bulldog is een waar fenomeen in Amsterdam en zeker een bezoekje waard voor de experimentele, avontuurlijke toerist. Het Leidseplein is zeer goed met het openbaar vervoer bereikbaar: de tramlijnen 1,2,5,7 en 10 hebben een halte op het Leidseplein. Tevens stoppen er veel bussen bij de bushalte aan het Leidseplein.

Het Rembrandtplein ligt op ongeveer 20 minuten loopafstand van het Centraal Station. Het plein is vernoemd naar de beroemde, talentvolle Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn. Rembrandt schilderde in de Gouden Eeuw tientallen meesterwerken die tegenwoordig miljoenen euro's waard zijn. Waar vroeger zuivelproducten verhandeld werden op het levendige Rembrandtplein zijn tegenwoordig een groot aantal typisch Amsterdamse winkeltjes en cafés te vinden. In de volksmond wordt het Rembrandtplein doorgaans het 'Rembrandtsplein' genoemd (met extra 's').Op het Rembrandtplein kunt u tijdens uw stedentrip 's avonds een hapje eten in één van de uitstekende restaurants of een drankje drinken aan de rand van het bij Amsterdammers zeer geliefde Rembrandtplein. In vergelijking is met het Leidseplein is het Rembrandtplein redelijk rustig. Toch vormen beide pleinen de twee belangrijkste uitgaansgebieden van Amsterdam. Het Rembrandtplein is prima met de tram te bereiken via de lijnen 4,9 en 14.

Op loopafstand van het Rembrandtplein ligt het Waterlooplein. Het Waterlooplein vindt zijn oorsprong in het einde van de 19e eeuw. De gemeente van Amsterdam was toentertijd namelijk van mening dat de Joodse marktkooplieden – die voorheen rond de Jodenbreestraat werkzaam waren – een nieuw plein moesten krijgen om handel op te drijven. Hiertoe werden de Houtgracht en de Leprozengracht drooggelegd, waarna een groot plein ontstond; het Waterlooplein. Tot op de dag van vandaag is er nog zes dagen per week een grote vlooienmarkt op het plein te vinden. Deze vlooienmarkt wordt druk bezocht maar komt qua bezoekersaantallen niet in de buurt van de Albert Cuypmarkt (zie het kopje 'De Albert Cuypmarkt'). Het Waterlooplein wordt getypeerd door de Stopera, het Amsterdamse Stadhuis-Muziektheater, dat er gevestigd is. Het plein is de laatste decennia uitgegroeid tot één van de culturele centra van Amsterdam. Het Waterlooplein is onder andere per tram te bereiken; u dient dan lijn 9 of 14 te nemen. Ook de Amsterdamse metro heeft een halte op het Waterlooplein; metrolijnen 51, 53 en 54 hebben een halte op het plein. Vanaf het Centraal Station is het ongeveer 20 minuten lopen naar het Waterlooplein.

Meer informatie over het Leidseplein, het Rembrandtplein en het Waterlooplein vindt u onder het kopje 'Uitgaan in Amsterdam'.

Toon op kaart
Algemene informatie