Marienplatz

Informatie Marienplatz

De Marienplatz is een van de twee grote pleinen in München. Sinds de stichting van München in 1158 is de Marienplatz het hart van de stad. Van meet af aan werd hier de markt gehouden, waar lange tijd vooral graan verhandeld werd.

Midden op de Marienplatz staat de Mariensäule. Dit beeld werd in 1638 geplaatst door Kurfürst Maximilian I, nadat München de dertigjarige oorlog met Zweden ongeschonden door was gekomen.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid op de Marienplatz is het Neues Rathaus, dat tussen 1867 en 1909 in neogotische stijl gebouwd werd. In de vijfentachtig meter hoge toren van het Rathaus zit een klokkenspel met drieënveertig klokken. Het klokkenspel speelt van november tot en met februari elke dag om 10:00 en om 12:00 uur. Van maart tot en met oktober speelt het klokkenspel ook om 17:00 uur. Bij het klokkenspel horen bewegende figuurtjes, die gebeurtenissen uit de geschiedenis van München uitbeelden.

Ook het Altes Rathaus is de moeite van het bezichtigen waard. Het Altes Rathaus werd in neogotische stijl gebouwd tussen 1470 en 1480. Het ontwerp was van architect Jörg von Halspach. De gerestaureerde balzaal van het Rathaus is een bezienswaardigheid op zich, en in de zuidelijke toren van het Rathaus zit een speelgoedmuseum.

Toon op kaart
Algemene informatie