Les Invalides

Informatie Les Invalides

Het Hôtel National des Invalides werd in 1671 opgericht door de Zonnekoning Lodewijk XIV. Het Hôtel National des Invalides diende als behuizing voor oude soldaten die op dat moment in dienst van het leger waren. Het Hôtel National des Invalides is een onderdeel van Les Invalides: een reusachtig complex van monumenten, waaronder:

de Cathédrale de Saint-Louis-des-Invalides
De Cathédrale de Saint-Louis-des-Invalides is architectonisch één geheel met de koepelkerk (Dôme des Invalides), waarbij het schip de Soldatenkathedraal vormt en het priesterkoor de koepelkerk. De kerk is een voorbeeld van klassieke Franse architectuur. De beschermheilige van de kerk is de heilige Franse koning Lodewijk IX. Bezienswaardig is het opmerkelijke orgelbuffet uit 1679.

de Dôme des Invalides

De koepelkerk van Les Invalides heeft een vergulde koepel. In 1989 werd de koepel met de versieringen opnieuw verguld. Daar was 12 kilo goud voor nodig. Het graf van Napoleon Bonaparte is hier een grote bezienswaardigheid. Het graf staat in een soort ondiep verlaagde “put”, onder de koepel. De maker van het praalgraf (beeldhouwer Louis Visconti) heeft hier over nagedacht: om het graf van Napoleon goed te kunnen zien, moet men als het ware voor hem buigen. Loopt men naar de bodem van de “put”, dan moet de bezoeker tegen Napoleon als het ware “opkijken”.

Musée de l’Armée
Het legermuseum vertelt onder andere over de geschiedenis van Lodewijk XIV tot Napoleon II. Er zijn verschillende zalen met verschillende thema’s die alles te maken hebben met oorlogen, die zich niet alleen beperken tot de Franse geschiedenis. Er is ook een zaal met wapenuitrustingen.

Musée de Plans-Reliefs
Een ander onderdeel van het oorlogsmuseum is de Plans-Reliefs. In de Galerie de Plans-Reliefs kun je reliëfkaarten en driedimensionale modellen uit de oorlogsgeschiedenis bezichtigen en er wordt een audiovisuele presentatie van 10 minuten gegeven. Verder heeft het museum een verzameling schaalmodellen van steden, havens en forten uit de tijd vanaf de 17e eeuw tot heden. Kopstukken zijn de schaalmodellen van Perpignan (1686) en Straatsburg (1836), een uit afzonderlijke delen gemaakt model van het Chateau Trompette in Bordeaux, en het model van het bergstadje Briançon.

Musée de l’Ordre de la Libération
Dit museum bestaat uit drie galeries en zes hallen vol oorlogsgeschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog. Het is dertig jaar geleden geopend. Te zien zijn meer dan 3700 artefacten en documenten, uniformen van beroemde Franse soldaten, tekeningen die gemaakt zijn in de concentratiekampen, verzetskranten en nog veel meer. In de “Hal van Eer” vind je alle informatie en veel documentatie van Charles de Gaulle. Er worden hier 78 onderscheidingen, het laatste uniform, en enkele oorlogsmanuscripten van De Gaulle tentoongesteld.

Les Invalides is te bereiken met de metro (Latour-Maubourg, Invalides, Varenne), met RER (Invalides) en Buslijn 28, 49, 63, 69, 82, 92 en 93.

Toon op kaart
Algemene informatie