Kathedraal van de Heilige Maagd Maria van

Informatie Kathedraal van de Heilige Maagd Maria van

In het oude, historische centrum van Valencia vind je de prachtige Kathedraal van Valencia – kortweg aangeduid als ´La Seu´ - die tussen 1262 en 1356 gebouwd is en is toegewijd aan de Heilige Maagd Maria.

De kathedraal is heel bijzonder want de 3 hoofdportalen van het gebouw, zijn elk in een andere stijl gebouwd. De Puerto de Palau is in romaanse stijl, de Puerto de Hierros is barok en de Puerto de los Apostolès gotisch. Bij deze laatste portaal,de Puerto de los Apostolès, wordt er elke donderdag om 12 uur traditiegetrouw het eeuwenoude watertribunaal – sinds 960! - gehouden. De boeren uit de ´huerta´, voor wie het water van groot belang is voor de vruchtbare vlakte van Valencia, komen dan samen om de waterrechten te bespreken. Nog steeds komen elke donderdag de rechters bijeen op het plein voor de kathedraal om recht te spreken. Wat het zo uniek maakt is dat nog nooit iemand naar een officiële rechtbank is gegaan om de uitspraak van ´El Tribunal de las Aguas´ ter discussie te stellen.

De kathedraal van Valencia bezit vele kunstschatten, waaronder een aantal schilderijen van de beroemde Spaans kunstschilder Francisco Goya. Maar La Seu is vooral bekend als vindplaats van de Heilige Graal, de beker die volgens de overlevering door Jezus gebruikt zou zijn bij het Laatste Avondmaal en bevindt zich sinds de 15e eeuw in Valencia. De beker,´El Santo Caliz genaamd, en andere kerkschatten zijn te bezichtigen in het museum van de kathedraal, Sala Capitular.

Adres: Plaza de la Reina 1 (hoofdingang, Puerto de Hierros)
Openingstijden: 10.00-17.30 (zondag vanaf 14.00, in de zomer tot 18.30)
Toegangsprijs: Kathedraal gratis, museum € 4,00 (Inclusief audio-tour met nuttige info over de kathedraal, alleen in het Engels en Spaans)

Toon op kaart
Algemene informatie