Las Fallas

Informatie Las Fallas

Las Fallas is het grootste, jaarlijks terugkerende evenement van Valencia dat vier dagen duurt, vanaf 15 maart tot en met 19 maart. Las Fallas is een spectaculair festival dat ter ere van het begin van de lente gehouden wordt. Het is in heel Spanje bekend en ook daarbuiten.

De hele Valenciaanse gemeenschap is gedurende een jaar bezig om alles voor te bereiden. Elke wijk ( meer dan 350) heeft haar eigen festivalorganisatie en elk maakt een torenhoge, kleurrijke pop (falla) van hout en papier-maché voor de grote optocht. De fallas zijn meestal satirisch bedoeld, sommigen zijn zelfs meer dan 25 meter hoog en er zitten ware kunstwerken bij. Je kunt dus eerder van fallas-sculpturen spreken dan van poppen.

Al deze fallas vormen eerst een grote, schitterende parade en worden daarna massaal verbrand. Vanaf 15 maart worden de poppen overal in het centrum van de stad opgesteld en dan barst het feest los. Twee keer per dag wordt er vuurwerk afgestoken en elke avond wordt er op straat gefeest met mobiele disco’s en concerten. En alle festivalorganisaties kamperen zo ongeveer op straat en koken in grote pannen paella.

Uiteindelijk in de nacht van 19 maart komen al de poppen samen en worden ze allemaal tegelijk verbrand onder luid gejuich van de menigte. Las Fallas is een waanzinnig feest dat duizenden bezoekers trekt en dat je niet mag missen, mocht je in die periode in Valencia zijn. Voor veel toeristen staat dit feest bovenaan het lijstje van evenementen Valencia en voor sommigen is dit zelfs het doel van hun stedentrip naar Valencia.

Waar: Centrum van Valencia
Wanneer: Jaarlijks, van 15 tot en met 19 maart.

Datum evenement Las Fallas:
27-02-2011 t/m 19-03-2011

Toon op kaart
Algemene informatie