Kunstsammlung Nordrhein Westfalen

Informatie Kunstsammlung Nordrhein Westfalen

De kunstcollectie van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen is ondergebracht in twee verschillende vestingen; Museum K20 aan de Grabbeplatz en Museum K21 in het Ständehaus.

K20
De naam K20 staat voor ´Kunst des 20. Jahrhunderts´, wat kunst van de twintigste eeuw betekent. De basis van de collectie bestaat uit bijna 100 werken van de Duits/Zwitserse kunstschilder Paul Klee, die leefde van 1879 tot 1940. De kunst uit de periode na 1945 beslaat werk van onder andere Jackson Pollock, Mark Rothko, Robert Rauschenberg, Andy Warhol, Markus Lüpertz, Per Kirkeby, Gerhard Richter en Joseph Beuys. Het gebouw op de Grabbeplatz, tegenover de Kunsthalle Düsseldorf, wordt gekenmerkt door een opvallende gebogen gevel van zwart gepolijst syeniet.

K21
De K21 bevat een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse internationale kunst vanaf ongeveer 1980. Het museum is gevestigd in het Ständehaus dat dateert uit het einde van de 19e eeuw. De historische gevel is bewaard gebleven, maar het interieur is op het historische trappenhuis na volledig aan de moderne maatstaven aangepast. De enorme collectie bestaat onder andere uit werk van Marcel Broodthaers, Nam June Paik, Andreas Gursky, Robert Gober, Paul McCarthy, Tony Cragg en Richard Deacon. Zeer bijzonder is ook de collectie aan kunstwerken uit de kunststroming, Arte Povera. Deze collectie bevat werken van Jannis Kounellis, Mario Merz en Michelangelo Pistoletto.

Voor meer informatie over deze musea kun je terecht op de overkoepelende website van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen.

Toon op kaart
Algemene informatie