Betalen Rome

Meer over Betalen Rome

Betaalmethoden in Rome

In Rome kunt u op verschillende manieren betalen. U kunt betalen met euro´s, creditcard of met travellercheques.

De euro
Voor de invoering van de euro was de munteenheid in Italië de lire. Maar vanaf 1 januari 2002 is ook in Italië de euro ingevoerd. Dit is een groot gemak voor de Europese reiziger. Het is dus niet meer nodig om vreemde valuta mee te nemen. In alle landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie worden euro´s als wettig betaalmiddel gezien, daaronder vallen ook uw Nederlandse euro´s. Let op, want er is wel één uitzondering; munten die speciaal geslagen zijn ter ere van feestelijke gelegenheden zijn alleen geldig in het land van herkomst.

Creditcard
In een wereldstad als Rome kunt u met de bekende creditcards, als Mastercard, Visa en Diners Club Card, bijna overal terecht. In hotels, in de meeste restaurants, bij benzinestations en in de grotere winkels zullen creditcards zonder problemen geaccepteerd worden. Wanneer u betaalt met een creditcard is het heel gebruikelijk dat er naar uw legitimatie gevraagd wordt.

Travellercheque
Het meenemen van travellercheques is een veilige manier om geld mee te nemen op reis. De travellercheques zijn namelijk verzekerd tegen diefstal en verlies. De cheques kunt u inwisselen bij banken, hotels en bij wisselkantoren. U vindt de wisselkantoren onder andere op treinstations. Hier zijn de wisselkantoren ook in het weekend en in de avonduren geopend.

Banken

U moet er in Rome rekening mee houden, dat banken beperkte openingstijden hebben. Over het algemeen zijn de banken geopend tussen 08:45 en 13:30 en van 14:45 tot 16:00. Op donderdag zijn sommige banken langer geopend en enkele openen ook hun deuren op zaterdagochtend. Op plekken als vliegvelden en stations zijn de openingstijden vaak ruimer. De banken in Rome zijn streng beveiligd. De meeste banken hebben dubbele elektronische deuren met metaaldetectors. Er kan maar één persoon tegelijk naar binnen. U moet ook niet schrikken als u zwaarbewapende bewakers in een bank tegenkomt.

Pinautomaten

Overal in Rome zijn pinautomaten te vinden. Het Italiaanse woord voor pinautomaat is ´bancomat´. Geld pinnen in Rome is heel gemakkelijk. De pinautomaten zijn 24 uur per dag beschikbaar en u kunt op de display kiezen uit verschillende talen.

Rome te duur?

Rome is een grote stad die veel toeristen trekt en daarop inspeelt. Rome is dan ook geen goedkope stad, maar vanwege de grote concurrentie zijn er vaak goedkopere oplossingen te vinden voor een hele dure versnapering op een mooi gelegen terras. Rome hoeft dus niet duur te zijn. Voor een drankje en iets lekkers kan u voor weinig geld terecht bij eetstalletjes die zich op de toeristen hebben gericht.

Een bezoekje aan de supermarkt is echter een nog goedkopere optie met ook nog eens meer keus. Voor goede en betaalbare restaurantjes moet u net even buiten het historisch centrum zijn. Niet alleen zijn de prijzen daar lager, in de meeste gevallen is het eten ook een stuk beter.

Handig om te weten is ook dat u in cafés vaak veel meer betaald voor een drankje, wanneer u zich aan een tafel laat bedienen. Dit geldt al helemaal als het om een terrasje gaat. De Italianen zelf ziet u dan ook meestal hun drankje nuttigen al staand aan de bar. U kunt in Rome de vakantie zo duur maken als u zelf wilt. Rome is daarom een geschikte bestemming voor een stedentrip voor iedere portemonnee.

Fooien

Het is belangrijk om te weten dat het in Rome over het algemeen gebruikelijk is om fooien te geven. U bepaalt natuurlijk zelf hoeveel fooi u wilt geven, afhankelijk van de tevredenheid over de service. Normaliter wordt er tussen de 10% en 15% fooi gegeven. Wanneer er op de rekening in een restaurant ´service charge´ staat, is het niet nodig om fooi te geven. Vergeet ook niet om fooi te geven in hotels, aan bewakers en gidsen in musea en aan taxichauffeurs, wanneer u tevreden bent met de geleverde prestatie. Het is een kleine blijk van waardering die veel betekent voor het personeel. De fooien zijn een welkome aanvulling op hun vaak karige loon.

Betaalbewijs

Zorg er altijd voor dat, wanneer u iets koopt, u een kassabon of een betaalbewijs krijgt. Sla deze belangrijke tip niet in de wind, want de controles van de fiscale politie, Guarda di Finanza, kunnen zeker in een stad al Rome erg streng zijn. Wanneer je geen betalingsbewijs kan laten zien aan de fiscale politie wanneer je uit een restaurant, café of winkel komt, is het mogelijk dat u en de beheerder een boete krijgen. Op deze manier wordt er gecontroleerd of er niet aan de af te dragen belasting wordt ontdoken.

Let op voor zakkenrollers

Net als in iedere andere grote stad die veel toeristen trekt, komen ook in Rome zakkenrollers voor. Let vooral goed op in het openbaar vervoer. Vooral op momenten dat het heel druk is, weten zakkenrollers na buit te hebben gemaakt onopvallend te verdwijnen. Draag ook nooit waardevolle spullen in een rugzak op uw rug. Steek liever uw geld, waardevolle voorwerpen en belangrijke papieren in een buideltasje, in een binnenzak of in een tasje dat u onder uw kleren kan dragen.

Ook moet u oppassen niet in de val te lopen van veelgebruikte trucs die zakkenrollers gebruiken. Het komt vaak voor dat een oude dame valt en terwijl u zo aardig bent om haar op te rapen, wordt uw portemonnee gestolen. Ook afleidingsmanoeuvres waarbij iemand iets op u knoeit of iets vraagt zijn veelvoorkomende manieren waarbij mensen gerold worden van hun beurs. Probeer er niet overduidelijk als een toerist uit te zien, want vooral toeristen zijn het doelwit van de zakkenrollers.

Zorg altijd dat u kopieën hebt van belangrijke papieren en dat u die op een andere plek bewaard dan de originele documenten. Indien u alsnog bestolen wordt, hebt u in ieder geval de kopieën nog. Dat kan een hoop rompslomp voorkomen. Wanneer uw creditcard of bankpas gestolen is, moet u er direct voor zorgen dat de passen geblokkeerd worden. Doe ook altijd aangifte bij de plaatselijke politie. Een aangiftebewijs kan later nodig zijn bij de bank of bij een eventuele verzekering.