Vervoer Parijs

Meer over Vervoer Parijs

Eigen vervoer: de auto

Wanneer je met de auto naar Parijs rijdt, zul je in de hoofdstad ook gebruik willen maken van je auto. Dat is natuurlijk wel zo gemakkelijk. Houdt er rekening mee dat Fransen een eigen manier van autorijden hebben. Fransen zijn brutaal in het verkeer en je zult net zo brutaal moeten zijn. Aanrader is de auto in een parkeergarage te parkeren en verder het openbaar vervoer te nemen.

Parkeren in Parijs
Parkeren in het centrum van Parijs is een lastige klus. Let daarom bij het boeken van het hotel op de mogelijkheden wat betreft parkeren. Parkeerplaatsen zijn erg schaars. Er zijn vele malen meer auto’s dan er parkeerplaatsen zijn. Het is verboden te parkeren op bruggen, rode rijstroken en busrijbanen. Een gele onderbroken streep betekent in Parijs dat zowel stilstaan als parkeren verboden is. Blauwe markeringen geven aan dat de parkeertijd beperkt is. Voor parkeren geldt er een maximumtijd van 24 uur. Er wordt in Parijs gewerkt met de wielklem. Word je geconfronteerd met een dergelijke wielklem, dan moet je naar het plaatselijk politie commissariaat en eerst de boete betalen, voordat de klem er af gehaald kan worden.

Overige aandachtspunten eigen vervoer Parijs
Een verkeerslicht dat rood knippert, is een verbod om door te rijden. Een oranje pijl met een rood licht geeft aan dat de automobilist zijn weg mag volgen in de richting van de pijl, op voorwaarde dat hij voorrang verleent aan de voertuigen en voetgangers in de richting van de verkeerstroom waarin hij zich zelf wil begeven.

Het is verboden te overnachten in een caravan die geparkeerd staat aan de kant van de weg. Je mag wel een aantal uren parkeren op de parkings langs de autosnelwegen. Dan dien je wel weer op de beperkte geldigheidsduur van het autosnelwegticket te letten.

Openbaar vervoer

De metro
Het makkelijkste vervoer en meest populaire vervoer in Parijs is een rit met de metro. Hij is snel en goedkoop. Parijs beschikt over het meest uitgebreide metro netwerk ter wereld. Alle toeristische attracties hebben in de nabije omgeving een metrostationhalte. Een overzicht van de lijnen vind je in ieder metrostation. De lijnen zijn genummerd en herkenbaar aan de stationsnamen. Bij het kopen van een kaartje kun je ook om de gratis Plan du Métro vragen.

Kaartjes metro/openbaar vervoer
Met het nieuwe witte ticket + kun je zowel van de metro als van de bus gebruik maken. Een enkele reis met de metro kost € 1,50 en kan gebruikt worden voor één reis op alle metrolijnen in zone 1 en 2. De tickets zijn los verkrijgbaar of in de vorm van een boekje (carnet). Je kunt de kaarten bij de ingang van elk station kopen. Het kaartje wordt verstrekt in een plastic hoesje. Het kaartje haal je door de gleuf van de poort.

Een alternatief is de aanschaf van een “Card Orange”, die een week of een maand geldig is. De prijs van deze kaart hangt samen met het aantal zones die je ermee wilt reizen. Deze kaart vereist wel een pasfoto.

Bij het metrostation kun je ook een kaart Paris Visite kopen, waarmee je één, twee of vijf dagen onbeperkt kunt reizen met het openbaar vervoer in Parijs. De kaart geeft ook diverse kortingen op attracties.

De bus
Minder populair is het openbaar vervoer in Parijs met de bus. De verbindingen zijn goed, maar de bussen zijn niet snel door de opstoppingen in het verkeer. Daarbij zitten de bussen propvol. Parijse stadsbussen rijden zeven dagen per week van 05.30 uur tot 01.00 uur.

Taxi
Parijs heeft veel taxistandplaatsen, maar je kunt de taxi ook aanhouden door je hand op te steken. Een verlichte lichtbak geeft aan dat de taxi vrij is. Een chauffeur kan een extra tarief berekenen voor zware bagage of een vierde persoon. Een vierde persoon mag zelfs geweigerd worden. De taxi berekent verschillende tarieven. Deze hangen af van het tijdstip (overdag of ‘ avonds) en de lengte van de rit. Het is gebruikelijk om de chauffeur 10% fooi te geven. Op deze site vind je meer informatie over de taxi in Parijs.

RER
RER staat voor Réseau Express Régional en deze naam wordt veel gebruikt voor het netwerk regionale treinen dat het centrum van Parijs verbindt met de buitenwijken. Het RER-netwerk is daarmee een soort uitbreiding van de metrolijnen. In de stad is de trein een soort snelmetro. De afstanden tussen de stations zijn groter dan bij de reguliere metro. De stations zijn groot, bijvoorbeeld het station Châtelet –Les Halles. De tunnels van de RER liggen dieper dan die van de metro.

Opgepast!
Het openbaar vervoer in Parijs is goed geregeld. Er maken miljoenen mensen gebruik van. Van de drukte die het reizen met zich mee brengt maken echter veel criminelen gebruik. Wees gewaarschuwd en pas op voor zakkenrollers!