Weer Berlijn

Meer over Weer Berlijn

Wat voor weer is het over het algemeen in Duitsland? En wat voor weer is het vaak in Berlijn? Het zou natuurlijk erg jammer zijn als uw stedentrip letterlijk en figuurlijk in het water valt. Om dit te voorkomen kunt u hierover lezen wat de gunstigste periode is om op stedentrip te gaan naar Berlijn, zodat u slechts een zeer geringe kans hebt op slecht weer tijdens uw trip!

Het klimaat van Duitsland is enigszins te vergelijken met Nederland. Het Duitse klimaat is gematigd. Dit houdt in dat het alle jaargetijden kan regenen en dat de temperatuur flink kan wisselen. De gemiddelde temperatuur, over het hele jaar gemeten, is circa negen graden. Berlijn ligt in het oosten van het land, wat inhoudt dat deze stad meer het landklimaat heeft. Dit betekent dat de zomers warmer zijn en de winters kouder. De gemiddelde temperatuur ’s zomers is zo’n 22 à 23 graden, maar door dit klimaat zijn uitschieters naar de dertig graden ook geen uitzondering meer. Duitsland heeft meer bergen dan Nederland. Op de bergtoppen is het qua temperatuur vaak een stuk kouder dan in het dal. Ook ligt Berlijn niet aan de zee en ontbreekt dus het zeeklimaat, iets wat wij in Nederland wel hebben. Inj Berlijn valt ’s winters vrij veel sneeuw.

Het gehele jaar is er in Berlijn kans op regen. Wel verschilt de procentuele kans op regen aardig wat. In december, januari en maart is de kans op neerslag het grootst in Berlijn. De minste kans op regen in Berlijn heeft u in de maanden mei, juli en september. Tevens zijn deze maanden qua temperatuur ook vrij aangenaam. De temperaturen in Berlijn zijn het aangenaamst van mei tot september. Ook dit is dus enigszins te vergelijken met het Hollandse klimaat.

Grappig feitje is dat een stad vaak de warmte vasthoudt. Dit komt onder andere door de dichtbevolktheid, de gebouwen die dicht op elkaar staan, de uitlaatgassen en het niet veel voorkomen van parken en open vlaktes. In de binnenstad van Berlijn is het dan ook een paar graden warmer dan net buiten de binnenstad.