Betalen Amsterdam

Meer over Betalen Amsterdam

Tijdens uw bezoek aan een grote stad als Amsterdam zult u constant uw portemonnee tevoorschijn moeten halen. Vervoer, consumpties en entreebewijzen kosten nou eenmaal geld. In de onze moderne maatschappij zijn er allerlei betaalmiddelen in gebruik: contant geld, pinpassen, creditcards, chipknippen; u kunt het zo gek niet bedenken of u kunt er mee betalen.

Contant geld

Betalen met contant geld is zo oud als de weg naar Kralingen; al decennia lang wordt er in Nederland betaald met papier- of muntgeld. De laatste jaren wordt er steeds minder met contant geld betaald. Met de komst van elektronisch betalen laten veel mensen het muntgeld thuis. Aan betalen met contant geld zitten namelijk enkele belangrijke nadelen. Contant geld is lokaas voor kruimeldieven en zakkenrollers. Jaarlijks worden er in Amsterdam duizenden toeristen van hun portemonnee beroofd. In een grote, chaotische stad als Amsterdam moet u daarom altijd op uw hoede zijn en goed op uw bezittingen letten. Zorg er bovendien voor dat uw portemonnee niet uit uw broek- of jaszak steekt en draag bij voorkeur een tas met gesloten ritssluiting met u mee. Los van het feit dat een portemonnee vol met contant geld een aantrekkelijke buit is voor criminelen, hebben sommige – met name oudere – mensen moeite met het optellen en uitrekenen van bepaalde bedragen. Wanneer u met de pinpas betaald, hoeft u niet angstig in uw portemonnee te grijpen om de laatste stuivers bij elkaar te zoeken. Ondanks de bovengenoemde nadelen, zijn er nog plaatsen in Amsterdam waar uitsluitend met muntgeld betaald kan worden. Hoewel veel horecagelegenheden tegenwoordig over een pinapparaat beschikken, kunt u in op plaatsen als de Amsterdamse markt en in bepaalde winkels- of restaurants (nog steeds) alleen met muntgeld betalen. Let op: In supermarkten en winkels worden aankoopbedragen afgerond. Een bedrag van €17,93 wordt bijvoorbeeld afgerond tot €17,95. Bovendien nemen veel winkels geen muntstukken van één of twee eurocent meer aan.

Pinnen

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is betalen door middel van een pintransactie in Nederland mogelijk. 'PIN' staat voor Persoonlijk Identificatie Nummer. Meer dan 98% van de Nederlandse volwassenen beschikt over een eigen pinpas. Een pinpas is verbonden aan een bank(rekening). Tijdens een pintransactie haalt u uw pas door de lezer, voert u uw pincode in en controleert u het op de pinautomaat aangegeven bedrag. In 2008 werden er in Nederland meer dan 1,8 miljard pintransacties gedaan. Pinnen is een populaire betaalwijze: het is makkelijk en veilig. Een pinpas neemt weinig ruimte in uw portemonnee in en voorkomt storende hoeveelheden kleingeld. De combinatie van pinpas en pincode is bij iedere pas uniek. Zolang uw pincode geheim blijft, hoeft u niet te vrezen voor plundering van uw bankrekening. Wees echter altijd behoedzaam tijdens het uitvoeren van een pintransactie. Mocht u uw pinpas tijdens uw bezoek aan Amsterdam verliezen of onverhoopt van uw pinpas bestolen worden, dan moet u direct contact opnemen met uw bank om de pas te laten blokkeren. U kunt het nummer dat u hiervoor moet bellen vinden op de website van uw bank – dit nummer is bij iedere bank anders. Handel snel en doelgericht bij het verlies van uw pas: wacht zo kort mogelijk met het blokkeren van uw pas om te voorkomen dat er geld van uw rekening gepind wordt. Pinnen kan zowel in winkels- als bij pinautomaten. In de gemeente Amsterdam zijn honderden pinautomaten te vinden. Deze pinautomaten maken onderdeel uit van een bepaalde bank of zijn te vinden in de filialen van grote winkelketens als de V&D, Albert Heijn of de Hema. De laatste jaren schaffen winkeliers en horecahouders massaal pinautomaten aan. In veel restaurants en winkels in de Amsterdamse binnenstad kunt u gewoon met de pinpas betalen. In vrijwel alle (grote) winkelketens is betalen met pinpas vandaag de dag geen probleem.

De creditcard

Betalen met een creditcard is in Nederland veel minder populair dan betalen met een pinpas. Toch heeft de creditcard veel voordelen. Met de creditcard betaalt u pas achteraf. Bij de betaling geeft u uw creditcard in winkel of restaurant af aan de winkelbediende. Deze haalt uw kaart door een kaartlezer, waarna u uw handtekening op de bon moet zetten en uw geheime code in moet voeren. 21 dagen later krijgt u de rekening van uw aankopen gepresenteerd. U kunt ervoor kiezen het bedrag na die 21 dagen rentevrij van uw rekening af te laten schrijven, maar u kunt ook in termijnen betalen. Voor het betalen in termijnen betaalt u rente. Betalen met de creditcard is veilig; u bent immers verplicht om uw handtekening op de bon te zetten en uw persoonlijke code in te voeren. Bij diefstal of verlies van uw creditcard moet u direct contact opnemen met uw bank; deze kan uw kaart blokkeren om misbruik te voorkomen. Nederlandse banken geven meestal een creditcard uit in samenwerking met MasterCard of Visa. Betalen met een creditcard is in Amsterdam lang niet overal mogelijk. Vooral in het buitenland (bijvoorbeeld in de Verenigde Staten) is betalen met de creditcard erg populair. Hierdoor is het op plaatsen waar veel toeristen komen in Amsterdam vaak wél mogelijk met de creditcard te betalen; er komen immers veel Amerikaanse toeristen naar Amsterdam. Wanneer u graag gebruik maakt van de creditcard tijdens uw bezoek aan Amsterdam, is het verstandig om als 'back-up' altijd een pinpas of contant geld mee te nemen voor het geval de instantie waar u een betaling moet voldoen geen creditcards accepteert.

De Chipknip

De zogenaamde chipknip is een ingebouwde chip op uw reguliere bankpas. Chippen is vooral handig bij het snel en gemakkelijk betalen van kleine bedragen. Naast de meeste pinautomaten vindt u een chipknipoplaadpunt. Bij deze chipknipoplaadpunten kunt u een bepaald bedrag naar keuze - maximaal 500 euro - van uw bankrekening direct overstorten op uw chipknip. Uw chipknip is dan geactiveerd en klaar voor gebruik. Tijdens een betaling met de chipknip steekt u uw pas in de chipautomaat en drukt op de groene knop. Het te betalen bedrag wordt dan meteen van uw chipknip afgeschreven, zonder dat u daarbij een pincode moet invoeren of een handtekening moet zetten. In feite is een chipknip dus even 'veilig' als contant geld: bij diefstal kan de crimineel in kwestie het geld van de chipknip verbruiken; er zit immers geen pincode op de pas. Wanneer u constateert dat u uw pinpas – met daarop een chipknip – verloren bent, moet u daarom meteen contant opnemen met uw bank om de chipknip/bankpas te laten blokkeren. Chippen is zowel bij consumenten- als winkeliers een populair betaalmiddel. Chippen bespaart tijd en (dure) transactiekosten. Tegenwoordig kunt u in de meeste winkels of horecagelegenheden gebruik maken van uw chipknip. Bovendien zijn er in (het centrum van) Amsterdam tientallen chipknipoplaadpunten te vinden, waar u geld van- of naar uw chipknip kunt overmaken. Bij deze oplaadpunten kunt u tevens kijken hoeveel geld er nog op uw chipknip staat. Voor het opladen van uw chipknip is – in tegenstelling tot betalen met de chipknip – wel een pincode nodig. Alle parkeerautomaten in de Amsterdamse binnenstad accepteren de chipknip.

Betalen voor uw parkeerplaats: SMSparking

Via de sms uw parkeergeld betalen? Het is sinds Juli 2008 ook in Amsterdam mogelijk door middel van 'SMSparking'. Met SMSparking smst u naar een bepaald nummer op het moment dat u uw auto heeft geparkeerd langs de (Amsterdamse) straat. In dit smsje vermeldt u de zonecode van de parkeerplaats en – wanneer u in een andere auto rijdt dan de auto die bij SMSparking geregistreerd staat - uw kenteken. Vanaf dit moment gaat de parkeertijd lopen. Eenmaal terug bij de parkeerplaats, nadat u van het prachtige Amsterdam heeft genoten, stuurt u nogmaals een smsje om de parkeeractie te beëindigen. U betaalt uw parkeerplaats achteraf (door middel van automatische incasso) en per minuut. SMSparking is makelijk en snel; om gebruik te maken van SMSparking dient u zich eerst te registreren. Dit kost eenmalig vijf euro en duurt niet langer dan vijf minuten. Voor meer informatie over deze service: zie www.smsparking.nl.

Fooien en BTW

In Nederland heeft iedere werknemer recht op een minimumloon. Hierdoor zijn Nederlandse werknemers – in tegenstelling tot sommige werknemers uit bijvoorbeeld Griekenland of Turkije – niet afhankelijk van fooien. Fooien zijn servicekosten: fooi stimuleert de werknemer om goed zijn best te doen en is tevens een beloning van de klant aan de werknemer voor zijn of haar goede inspanningen. In Nederlandse – en dus ook in Amsterdamse – restaurants is het gebruikelijk om een fooi van tussen de vijf- en de tien procent op het totale bedrag te geven. Dit percentage neemt af naarmate de prijs van de maaltijd stijgt; werknemers van een duur restaurant ontvangen relatief minder fooi dan werknemers van een goedkoper restaurant. Naast bedienend personeel in restaurants of cafés, is het ook gebruikelijk om gidsen, piccolo's en taxichauffeurs een fooi te geven. Uiteraard bent u niet verplicht om fooien te geven: wanneer u de service van het bedienend personeel tekort vindt schieten, kunt u besluiten om geen fooi te geven. BTW staat voor 'Belasting over de Toegevoegde Waarde' en is een bedrag dat bij vrijwel alle goederen en producten wordt gerekend. BTW is een belasting over goederen en diensten, variëren van 5% over levensmiddelen tot 19% over luxeproducten als sieraden of Dvd's. In Nederland is de BTW al doorberekend in de aangegeven prijs, in tegenstelling tot in de Verenigde Staten, waar de BTW nog bij de in de schappen aangegeven prijs moet worden gerekend.

Betalen in het Amsterdamse openbaar vervoer

Tot 2009 wordt er in het Nederlandse – en dus het Amsterdamse – openbaar vervoer betaalt met strippenkaarten of treintickets. Dit houdt in dat u voor vervoer per bus-, metro- en tram in het bezit moet zijn van een strippenkaart met daarop voldoende strippen voor de door u geplande reis. Strippenkaarten zijn onder andere verkrijgbaar bij postkantoren. Wanneer u met de trein wilt reizen, dient u in het bezit te zijn van een geldig treinkaartje. Treinkaartjes kunt u op ieder treinstation in Nederland uit de daarvoor bestemde automaten halen. U kun in de meeste van deze automaten vaak alleen met pin- of chippas betalen. In de grotere treinstations kunt u voor het aanschaffen van een treinkaartje ook terecht bij het baliepersoneel. Vanaf 2009 zal er in het Nederlandse openbaar vervoer voornamelijk betaald worden door middel van de OV chipkaart. Deze chipkaart vervangt hierbij op den duur de 'ouderwetse' strippenkaarten en treinkaartjes. Een OV chipkaart is verkrijgbaar op (trein-)stations en speciale verkooppunten. Deze verkooppunten zijn te herkennen aan het roze logo van de OV chipkaart. Voor meer informatie over de OV chipkaart (werking, kosten en dergelijke) kunt u terecht op www.ov-chipkaart.nl.