Vliegvelden Amsterdam

Meer over Vliegvelden Amsterdam

De officiële luchthaven van Amsterdam is Schiphol. Schiphol is de op elf na drukste luchthaven van de wereld met een kleine 48 miljoen passagiers per jaar. Schiphol wordt beheerd door de zogenaamde Schiphol Group en bevindt zich in de Haarlemmermeerpolder ten zuidwesten van de gemeente Amsterdam.

Tip! Vliegtickets vanaf Schiphol boek je snel en voordelig bij www.ebookers.nl

Korte geschiedenis van Schiphol

In het voorjaar van 1916 besloot een Nederlandse minister tot de aanleg van een militair vliegveld op het 16,5 hectare tellende gebied in de Haarlemmermeerpolder. Enkele maanden later werd op die plek de militaire luchthaven Schiphol officieel in gebruik genomen. De Eerste Wereldoorlog had grote invloed op de vliegbasis; het terrein bleek veel te klein. In het jaar 1918 – toen de Eerste Wereldoorlog aan zijn einde was gekomen – was de oppervlakte van het luchthaventerrein met maar liefst zestig hectare in grootte toegenomen. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het vervoer van vracht en personen via vliegtuigen in opkomst. In 1919 werd de KLM opgericht – toentertijd was de officiele naam van deze luchtvaartmaatschappij nog de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën. Tegenwoordig is dit afgekort tot de 'Koninklijke Luchtvaart Maatschappij'. In 1920 werd de eerste lijndienst van Schiphol gevlogen; deze vlucht bracht enkele tientallen passagiers van Amsterdam naar de Engelse stad Londen. Tot aan de Tweede Wereldoorlog vonden er veel ontwikkelingen plaats op het vliegveld. De Amsterdamse gemeente had de luchthaven opgekocht en verbeterde landingsbanen, vliegtuigen en allerlei faciliteiten voor personeel en passagiers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef er van de bloeiende luchthaven weinig over. Schiphol werd meerdere malen flink gebombardeerd door zowel Duitse- als geallieerde vliegtuigen. Het vliegveld werd na de oorlog echter razendsnel weer opgebouwd en begon aan zijn explosieve groei. Door de jaren heen is Schiphol uitgegroeid tot één van Europa's belangrijkste luchthavens voor personen- en vrachtvervoer. Inmiddels biedt Schiphol werkgelegenheid aan tienduizenden mensen en zijn er honderden winkels, een drietal vertrekhallen en 6 landingsbanen te vinden.

Wat valt er te doen op Schiphol?

Reizen via- of naar Schiphol is doorgaans een plezierige ervaring. Het vliegveld heeft niet voor niets vier sterren gekregen van het bemiddelingsbureau Skytrax, dat jaarlijks de kwaliteit van (internationale) luchthavens beoordeelt. Schiphol staat bekend om zijn recreatieve karakter. In de luchthaven zijn honderden kiosken, (koffie)cafés, winkeltjes en restauraties te vinden. Schiphol is een grote luchthaven, waar veel te doen is. Zo vindt u op Schiphol onder andere het See Buy Fly shopping centre. Dit winkelcentrum bestaat uit tientallen winkels, waar u allerlei producten voor een scherpe – soms zelfs belastingvrije – prijs kunt aanschaffen. U kunt echter alleen aankopen doen bij See Buy Fly op vertoon van uw boarding pass. U krijgt de aangeschafte producten dan in een speciale plastic tas mee het vliegtuig in. Shoppen in het See Buy Fly shopping centre is dus niet mogelijk wanneer u geen vliegreis voor de boeg heeft. Schiphol staat wereldwijd bekend als een goed verzorgd, prettig vliegveld. Op Schiphol vindt u talrijke faciliteiten, variërend van een luxe spa tot betaalbare koffiecafés en van makkelijke restaurants tot een geluiddichte loungeruimte.

Vliegtaks: vliegen vanuit Nederland

Sinds juli 2008 wordt er over vluchten die vanuit Nederland vertrekken zogenaamde vliegbelasting geheven. Bij vliegreizen korter dan 2500 kilometer komt dit neer op een bedrag van ongeveer €11,- bovenop de prijs van het ticket. Buiten een straal van 2500 kilometer bedraagt de vliegtaks zo'n €45,- extra per ticket. De vliegtaks is ingevoerd vanuit milieubewust oogpunt. De Nederlandse regering is van mening dat een belasting voor vliegreizen, net als een belasting voor autorijden, op zijn plaats is. De regering claimt met het door middel van de vliegtaks opgehaalde bedrag milieuvriendelijke projecten te bekostigen. De vliegtaks heeft ervoor gezorgd dat veel Nederlandse reizigers ervoor kozen om vanaf buitenlandse luchthavens te vliegen. Vliegvelden van Düsseldorf (Duitsland) en Brussel (België) zagen het aantal Nederlandse bezoekers na invoering van de vliegtaks explosief groeien. In het buitenland is er namelijk (nog) geen sprake van vliegbelasting, waardoor vliegen vanuit een buurland voor veel Nederlanders goedkoper is dan vliegen vanuit Nederland.