Plattegrond Amsterdam

Meer over Plattegrond Amsterdam

Inleiding

De gemeente Amsterdam beslaat meer dan 200 vierkante kilometer en bevindt zich in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Amsterdam is onderverdeeld in 15 stadsdelen. Hieronder vindt u een overzicht van deze stadsdelen.

Centrum

Het bekendste en drukste stadsdeel van de Amsterdam, is Amsterdam-Centrum. Dit stadsdeel heeft een oppervlakte van ongeveer 8 vierkante kilometer en bevindt zich aan het IJ. Het centrum wordt begrensd door de Nassaukade, de Stadhouderskade en de Mauritskade en telt meer dan 80.000 inwoners. In het centrum zijn verschillende buurten te vinden. De bekendste hiervan zijn de Burgwallen, de Grachtengordel (west- en zuid-) en de Jordaan. De Jordaan is misschien wel Amsterdams meest besproken buurt. Oorspronkelijk was de Jordaan een arbeidersbuurt; vanaf de achttiende eeuw vestigden hardwerkende gezinnen zich massaal in de kleine, typerende huisjes die in de wijk te vinden zijn. In de twintigste eeuw stegen de huizenprijzen in de Jordaan tot ongekende hoogte: veel gegoede burgers waren gecharmeerd door de echtheid, schoonheid en sfeer van de Jordaan. De prijsstijging had tot gevolg dat de oorspronkelijke bewoners van de Jordaan, de arbeiders, wegtrokken uit de buurt. Tegenwoordig is de Jordaan nog steeds een redelijk dure wijk, waar eeuwenoude, klassieke grachtenpanden de Amsterdamse horizon sieren. De Jordaan bevindt zich in het noord-westelijke deel van het Amsterdamse centrum en is zonder twijfel één van Amsterdams meest sfeervolle wijken.

Amsterdam-Noord

In het noorden van de stad vindt u, zoals de naam al zegt, het stadsdeel Amsterdam-Noord. Amsterdam-Noord beslaat een gebied van ongeveer 64 vierkante kilometer ten noorden van het IJ. Het stadsdeel 'Noord' staat door middel van de IJtunnel in verbinding met het centrum van Amsterdam. Vroeger werd het gebied 'Amsterdam-Noord' voornamelijk benut voor industriële- en handelsdoeleinden. Tegenwoordig is er in Amsterdam-Noord nog maar weinig scheepvaart te bekennen: er is plaatsgemaakt voor woonwijken, parken en tuindorpen. Bovendien is de grote NDSM-werf omgetoverd tot een cultureel centrum, waar door de jaren heen honderden kunstzinnigen zijn neergestreken. Meer informatie over de NDSM-scheepswerf vindt u onder het kopje 'Evenementen in Amsterdam'. In het stadsdeel Amsterdam-Noord liggen onder andere verschillende tuindorpen. Vanaf het begin van de twintigste eeuw werden er in Nederlandse stedelijke gebieden veel zogenaamde tuindorpen aangelegd. In deze tuindorpen liggen veel één-gezinswoningen, die allen begrensd worden door zowel een voor- als een achtertuin. Tuindorpen danken hun naam aan de groene leefomgeving en de dorpse sfeer die er te vinden zijn. In Amsterdam-Noord liggen onder andere de tuindorpen 'Buiksloot', 'Nieuwendam' en 'Oostzaan'. Náást overblijfselen van het industriële tijdperk en verschillende tuindorpen, zijn in de loop der jaren ook veel parken in het stadsdeel Amsterdam-Noord aangelegd.

Oud-Zuid

Amsterdam Oud-Zuid telt zo'n 84.000 inwoners en is één van Amsterdams meest prestigieuze stadsdelen. 'Oud-Zuid' grenst in het noorden aan het Amsterdamse centrum en bevindt zich in het zuiden van de stad. In Amsterdam Oud-Zuid liggen onder andere het Museumplein, het Vondelpark, de Albert Cuypmarkt en de duurste winkelstraat van Nederland: de P.C. Hooftstraat. In de P.C. Hooftstraat zijn tientallen winkels van grote, dure merken te vinden. Iedere dag wemelt het in de exclusieve winkelstraat van de bekende Nederlanders, 'big spenders' en mode-verslaafden. Tijdens een bezoek aan de P.C. Hooftstraat waant u zich voor héél even in de wereld van haute couture, luxe en prestige. Meer over de P.C. Hooftstraat kunt u lezen onder het kopje 'Shoppen in Amsterdam'. Amsterdam Oud-Zuid is het duurste stadsdeel in Amsterdam. In Oud-Zuid zijn duizenden eeuwenoude monumentale gebouwen te vinden. Bekende wijken in Amsterdam Oud-Zuid zijn de Diamantbuurt, de Pijp en het Museumkwartier.

Bos en Lommer

In westelijk Amsterdam ligt het relatief kleine stadsdeel Bos en Lommer. Bos en Lommer omvat een gebied van circa 3 vierkante kilometer en werd onlangs door de toenmalige minister van wonen, wijken en integratie (Ella Vogelaar) bestempeld tot probleemwijk. Tot probleemwijk benoemde gebieden krijgen voor een bepaalde periode meer geld en aandacht van de Nederlandse overheid. In Bos en Lommer zijn vooral middelhoge gebouwen – van maximaal 5 etages – te vinden. Bekende gebouwen in het stadsdeel zijn de Opstandingskerk ('de Kolenkit'), het kantoor van het Groot Arbeiders Komité (GAK), dat doet denken aan een enorm aquarium, en het zogenaamde 'Theelichtje' - de tot theater omgebouwde Pniëlkerk.

De Baarsjes

De Baarsjes is een klein stadsdeel, dat ongeveer in het midden van de gemeente Amsterdam ligt. In het stadsdeel wonen zo'n 34 duizend Amsterdammers en het gebied is onlangs bestempeld tot 'Vogelaarwijk' (voor meer informatie over dit begrip: zie onder het bovenstaande kopje 'Bos en Lommer'). De bekende architect Berlage richtte het stadsdeel aan het begin van de twintigste eeuw in en ontwierp talrijke gebouwen in De Baarsjes. Bovendien richtte Berlage het Mercatorplein op. Het plein werd in het jaar 1925 aangelegd en dankt haar naam aan de beroemde cartograaf Mercator. De bestrating van het Mercatorplein vormt een afbeelding van de wereldkaart. Vanaf de jaren tachtig is het stadsdeel De Baarsjes bekend komen te staan als een gebied waar veel criminaliteit en drugshandel plaatsvond. Inmiddels is de bezem door het stadsdeel gehaald en zijn er veel gebouwen en monumenten in het gebied herbouwd of gerenoveerd.

Geuzenveld-Slotermeer

Het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer ligt in het westen van de gemeente Amsterdam en beslaat een gebied van circa 10 vierkante kilometer. Geuzenveld-Slotermeer is sinds 1990 officieel een stadsdeel van Amsterdam. Ook Geuzenveld-Slotermeer werd onlangs door minister Vogelaar aangewezen als probleemwijk. De afgelopen jaren heeft veel authentieke, oude bebouwing in Geuzenveld-Slotermeer plaats moeten maken voor nieuwbouw. De naam Geuzenveld-Slotermeer is ontstaan doordat het stadsdeel grotendeels uit 2 gebieden bestaat: de tuinsteden Geuzenveld en Slotermeer . Een tuinstad is een woonomgeving waar oorspronkelijk veel arbeiders woonden die behoefte hadden aan een veilige, groene, rustige omgeving. Tegenwoordig wonen er in tuinsteden mensen van alle rangen en standen en verschillen ze niet veel van reguliere woonwijken.

Oost/Watergraafsmeer

In 1998 werden de stadsdelen Amsterdam-Oost en Watergraafsmeer samengevoegd tot één stadsdeel: Oost/Watergraafsmeer. Het stadsdeel ligt in het zuidoosten van de gemeente Amsterdam en heeft een groen karakter; er zijn veel parken en tuinen te vinden. Zo vormt het Oosterpark sinds 1891 het centrum van het stadsdeel. In Oost/Watergraafsmeer zijn onder andere alle bèta-faculteiten van de Universiteit van Amsterdam, het stadsdeelkantoor - waar tegenover de moord op Theo van Gogh plaatsvond in 2004 – en het Tropenmuseum te vinden. De gemeente Amsterdam heeft plannen om het stadsdeel Oost/Watergraafsmeer deels om te toveren tot studentenbuurt. Zo wordt er volop gewerkt aan de ontwikkeling van honderden studentenwoningen.

Osdorp

Ten zuiden van het bovengenoemde stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer ligt Osdorp. Osdorp is één van de oudste stadsdelen van Amsterdam. Sinds 1981 is Osdorp een zelfstandig Amsterdams stadsdeel. Het eeuwenoude dorp Sloten maakt sinds het begin van de 19e eeuw officieel deel uit van de gemeente Amsterdam en valt onder het bestuur van het stadsdeel Osdorp. Osdorp bestaat voornamelijk uit bebouwd poldergebied. Bovendien vindt u in Osdorp de zogenaamde tuinstad Osdorp, die deel uit maakt van de Westelijke Tuinsteden.

Oud-West

Amsterdam Oud-West is een klein Amsterdams stadsdeel dat een oppervlakte van nog geen twee vierkante kilometer heeft. Het stadsdeel grenst aan het Amsterdamse centrum en wordt onder andere begrensd door de Overtoom en de Kinkerstraat. In Oud-West vindt u net als in het centrum van Amsterdam veel eeuwenoude grachten waar kleine, schattige grachtenpanden de horizon sieren. In Oud-West wonen en werken veel mensen. Het stadsdeel is multicultureel en levendig: er wonen maar liefst 33.000 inwoners op dit 'kleine stukje' Amsterdamse grond.

Slotervaart

In het zuiden van de gemeente Amsterdam ligt het stadsdeel Slotervaart, dat meer dan 44.000 inwoners heeft. Het stadsdeel is zo'n 11 vierkante kilometer groot en grenst aan de wateren Het Nieuwe Meer en de Sloterplas. In het jaar 2001 is het project 'Stedelijke Vernieuwing' gestart. Dit houdt in dat er vanaf 2001 (onder andere) in Slotervaart veel oude gebouwen worden 'vervangen' door nieuwe gebouwen. Er wordt dus al jaren volop gesloopt en gebouwd in het stadsdeel Slotervaart. Dit heeft tot gevolg dat de oorspronkelijke inrichting van het stadsdeel compleet verandert. Rond de Sloterplas ligt het zogenaamde Sloterpark; dit is een groot park dat in de stadsdelen Slotervaart en Geuzenveld-Slotermeer ligt. In het park vindt veel recreatie plaats: er wordt volop gefietst en gewandeld. Bovendien ligt in het Sloterpark een groot zwembad, het Sloterparkbad.

Westerpark

Het Amsterdamse stadsdeel 'Westerpark' dankt haar naam aan het grote park dat er te vinden is. Stadsdeel Westerpark ligt ten westen van het Amsterdamse centrum en beslaat een oppervlakte van ongeveer 11 vierkante kilometer. Westerpark is één van de meest milieubewuste stadsdelen van de gemeente Amsterdam. Het is een autoluw, groen gebied. Het culturele centrum van het stadsdeel bevindt zich in en rond het Westerpark. In dit grote park ligt de Westergasfabriek; een grootschalig complex waar jaarlijks veel evenementen, concerten en festiviteiten plaatsvinden. Stadsdeel Westerpark heeft een multiculturele bevolkingssamenstelling; ongeveer 50% van de inwoners van het stadsdeel is van buitenlandse komaf. Verschillende culturen leven in Westerpark vreedzaam naast elkaar, wat voor een sfeervolle leefomgeving zorgt. Het zal u dan ook niet verbazen dat wonen in het stadsdeel Westerpark immens populair is. Het aantal inwoners van het gebied groeit gestaag door. Bovendien trekken ondernemers massaal naar het stadsdeel: alternatieve, originele en vernieuwende ondernemingen schieten er als paddenstoelen uit de grond. Stadsdeel Westerpark is zonder twijfel één van Amsterdams hipste en meest levendige buurten.

Zeeburg

Zeeburg is een noordoost-Amsterdams stadsdeel dat momenteel een explosieve groei ondergaat. Het stadsdeel had in 2008 een oppervlakte van bijna 20 vierkante kilometer en telde ongeveer 49.000 inwoners. Zeeburg ligt aan het IJ en is sinds het jaar 1990 officieel een Amsterdams stadsdeel. In Zeeburg wonen relatief veel allochtonen; zo'n 55% van de bewoners van het stadsdeel is van buitenlandse komaf. In de centraal gelegen Indische buurt ligt dit percentage aanzienlijk hoger. Sinds de jaren 70 van de twintigste eeuw zijn de leefomstandigheden in Zeeburg verslechterd. Mede hierdoor werd er aan het begin van de één-en-twintigste eeuw besloten het stadsdeel nieuw leven in te blazen. Momenteel wordt er volop gewerkt aan de bouw van winkelboulevards, bibliotheken, bioscopen, restaurants en andere culturele- of uitgaansgelegenheden. In Zeeburg ligt het Oostelijk Havengebied. Deze buurt was eeuwenlang een drukbezocht havengebied. Tegenwoordig is er nauwelijks scheepvaart te vinden en komen liefhebbers van architectuur van heinde en verre naar het gebied om de vele architectonische hoogstandjes van Zeeburg te bewonderen.

Zuideramstel

In het zuiden van de gemeente Amsterdam ligt een relatief jong stadsdeel: Amsterdam Zuideramstel. Het stadsdeel grenst in het zuiden aan de gemeente Amstelveen en werd officieel gevormd in 1998. In Zuideramstel zijn – naast woonflats – veel kantoorgebouwen te vinden. De hoofdkantoren van zowel de ING-bank als de ABN-AMRO en het World Trade Center liggen in Zuideramstel. Bovendien is de beroemde RAI gevestigd in het stadsdeel Zuideramstel. In de RAI vinden regelmatig congressen en evenementen plaats. Meer informatie over de RAI kunt u vinden onder het kopje 'Evenementen in Amsterdam'. Zo'n 35% van de bevolking in Zuideramstel is van allochtone afkomst. In Zuideramstel is veel simpele hoogbouw te vinden. Er zijn veel parken in het stadsdeel: het Beatrixpark, het Martin Luther Kingpark, het Amstelpark, het Gijsbrecht van Aemstelpark en 't Kleine Loopveld behoren allemaal tot het stadsdeel Zuideramstel. Tevens maakt het noordelijke deel van het Amsterdamse Bos deel uit van het stadsdeel.

Zuidoost

Amsterdam Zuidoost is met ruim 85.000 inwoners en een oppervlakte van circa 22 vierkante kilometer Amsterdams grootste (bewoonde) stadsdeel. Het stadsdeel ligt – zoals de naam al doet vermoeden – ten zuidoosten van de gemeente Amsterdam. In tegenstelling tot alle bovengenoemde stadsdelen, grenst Amsterdam Zuidoost niet direct aan de gemeente Amsterdam. Tussen het stadsdeel en de gemeente liggen de gemeenten Diemen en Duivendrecht. In Amsterdam Zuidoost ligt onder andere de beruchte wijk 'de Bijlmer'. De Bijlmer is een buurt die voornamelijk bebouwd is met hoogbouw. De wijk staat al jaren bekend als een 'achterstandsbuurt'; het stadsdeelbestuur trekt alles uit de kast om van dit slechte imago af te komen. Naast de Bijlmer, behoren ook het schattige dorpje Driemond, de stadswijk Gaasperdam en de woonwijk Venserpolder tot het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Ook de kantorenwijk Amstel III ligt in het stadsdeel. In Amstel III liggen het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) en de Amsterdam Arena – het voetbalstadion van Ajax, de bekendste Amsterdamse voetbalclub. Amsterdam Zuidoost is – met meer dan 130 nationaliteiten - een zeer multiculturele leefomgeving. De bevolking van Amsterdam Zuidoost is bovendien erg jong. Ruim 25% van de bevolking is jonger dan twintig jaar.

Westpoort

In het westen van de gemeente Amsterdam ligt Westpoort, een enorm (industrieel) havengebied dat maar liefst 35 vierkante kilometer beslaat. Hoewel het gebied in de volksmond vaak een stadsdeel wordt genoemd, wordt Westpoort bestuurd door het college van Burgemeester&Wethouders van de gemeente Amsterdam. Het gebied is dus officieel geen stadsdeel en heeft geen autonoom bestuur. In Westpoort zitten meer dan 2000 bedrijven gevestigd waar dagelijks zo'n 45.000 mensen werkzaam zijn.