Vervoer Amsterdam

Meer over Vervoer Amsterdam

In een compacte stad als Amsterdam is het doorgaans niet moeilijk om uw bestemming te bereiken. Trams, auto's, fietsen, metro's, treinen: ze zijn bij bosjes te vinden in Amsterdam. Keuze genoeg dus! Maar welk vervoersmiddel past nou het best bij u?

Fietsen in Amsterdam

Al decennia lang wordt er in het relatief vlakke Nederland volop gefietst; zo ook in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Fietsen is een milieuvriendelijke manier van transport, het is goed voor de conditie en is bovendien niet duur. Hoe kunt u Amsterdam nou beter verkennen dan langs de idyllische grachtengordel, de druk bezochte Dam of de omstreden Wallen te fietsen? De fiets is in Amsterdam het meest gebruikte vervoersmiddel; in Amsterdam zijn maar liefst één miljoen fietsen te vinden. Een fiets verschaft u mobiliteit en maakt u onafhankelijk van dienstregelingen. Let op: in de winter kan er bij vorst gladheid voorkomen op de Amsterdamse wegen. Fietsen op ongestrooide wegen kan dan lelijke valpartijen tot gevolg hebben. Zeker in steegjes of op kleine bruggetjes wordt 's winters niet altijd gestrooid. Bovendien is het belangrijk dat uw fiets voorzien is van de vereiste onderdelen; op het rijden zonder licht in het donker staat in Nederland een boete van twintig tot dertig euro en bovendien is het in een drukke stad als Amsterdam erg gevaarlijk. Fietsen huren kan in Amsterdam bij tientallen verhuurbedrijven. In het Amsterdamse centrum bevinden zich onder andere aan de Damstraat en de Lijnbaansgracht enkele fietsverhuurbedrijven. Het huren van een fiets kost in Amsterdam doorgaans zo'n vijf tot tien euro per dag (inclusief verzekering). Vervoer per fiets is snel, goedkoop en gezond. Met de fiets heeft u zelden parkeerproblemen en een fiets verschaft u grote zelfstandigheid en mobiliteit tijdens uw stedentrip naar Amsterdam.

Bussen in Amsterdam

Reizen per bus is in Amsterdam comfortabel en (vaak) sneller dan reizen met de auto. Door heel Amsterdam bevinden zich honderden bushaltes, onder andere bij het grootste treinstation van Amsterdam: Amsterdam CS. Bussen rijden vaste diensten, voor vaste tarieven en op vaste tijden: vervoer per bus is dus erg berekenbaar. Voor de dienstregeling van bussen in Amsterdam kunt u naar www.gvb.nl surfen. Het GVB is het Gemeente Vervoerbedrijf van Amsterdam en regelt al het Amsterdamse vervoer per bus, tram en metro. Jaarlijks vervoert het GVB zo'n 260 miljoen reizigers. In Amsterdam zijn 43 buslijnen aanwezig, die gezamenlijk voor 4050 ritten per dag zorgen. Ook 's nachts is vervoer per bus mogelijk in Amsterdam; er rijden dan zogenaamde nachtbussen. Het netwerk van nachtbussen omvat in Amsterdam 12 haltes. Let op: de dienstregeling van bussen is afwijkend op zon- en feestdagen. Houd hier rekening mee als u op deze dagen met de bus wilt reizen. Betalen in de bus gebeurt middels de OV-chipkaart, tevens is het mogelijk om een wegwerpchipkaart te kopen. Deze uurgebonden tickets zijn bij de bestuurder verkrijgbaar, met dit ticket dient u in te checken net zoals dit met de OV-chipkaart plaatsvindt. Meer informatie over de OV-chipkaart kunt u lezen onder het kopje 'Betalen in Amsterdam'.

Tram in Amsterdam

Langssuizende trams behoren al tientallen jaren tot het straatbeeld van Amsterdam; vervoer per tram is razend populair in de stad. Een tram is een door elektriciteit aangedreven voertuig dat op rails op de openbare weg rijdt. Met name in de Amsterdamse binnenstad wordt er veel gebruik gemaakt van de tram. Het Amsterdamse tramnetwerk is het grootste van heel Nederland en één van de grootste tramnetwerken van Europa. De 16 tramlijnen hebben tezamen een lengte van ongeveer 213 kilometer. Betalen in de tram kan – net als in de bus – door middel van de OV-chipkaart, tevens is het ook hier mogelijk om een losse wegwerpchipkaart te kopen. In de tram dient u deze echter zelf bij het instappen in te checken op de daarvoor bestemde automaten die in de tram aanwezig zijn. Doet u dit niet, dan riskeert u een boete voor zwartrijden. Vervoer per tram is vooral handig in de Amsterdamse binnenstad. Voor vervoer in- of naar niet-centraal gelegen stadsdelen kunt u beter kiezen voor vervoer per auto, trein of bus. Dit is vaak goedkoper en sneller. Voor meer informatie over reizen met de trein in Amsterdam, dienstregelingen en prijzen kunt u een kijkje nemen op www.gvb.nl.

Metro in Amsterdam

Sinds 1977 wordt er in Amsterdam gebruikt gemaakt van de Amsterdamse metro. Een metro is een ondergronds treintoestel dat op vaste tijden vaste trajecten aflegt. Het metronetwerk in Amsterdam is aan de kleine kant in vergelijking met andere buitenlandse metrosteden als Parijs, New York of Londen. In Amsterdam zijn vier metrolijnen, die gezamenlijk een lengte van bijna 43 kilometer hebben. De Amsterdamse metro wordt – net als de bussen en trams – beheerd door het bovengenoemde GVB. Ook in de metro maakt u gebruik van de OV-chipkaart, tevens kunt u reizen met een wegwerpchipkaart welke verkrijgbaar is in sigarenwinkels, automaten of postkantoren. Voor meer informatie over de Amsterdamse metro (trajecten, dienstregeling en metrostations) kunt u naar www.gvb.nl surfen.

Autorijden in Amsterdam

Een auto staat voor mobiliteit en maakt u onafhankelijk van het openbaar vervoer. Vindt u het vervelend om almaar op bussen, trams of metro's te moeten wachten? Heeft u graag een vervoersmiddel voor u zelf? Dan is een auto wellicht het perfecte vervoersmiddel voor u tijdens uw stedentrip naar Amsterdam. Meer informatie over reizen met de auto, autoverhuur en parkeren in Amsterdam kunt u lezen onder het kopje 'Autoverhuur in Amsterdam'.

Treinen in Amsterdam

In de gemeente Amsterdam zijn maar liefst negen treinstations te vinden: Amsterdam Centraal, Amsterdam Holendrecht, Amsterdam Lelylaan, Amsterdam Muiderpoort, Amsterdam RAI, Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Zuid. Reizen per trein is tijdens uw stedentrip vooral handig als u lange afstanden - binnen- of buiten de gemeente Amsterdam – wilt afleggen. Voor kleinere afstanden binnen de gemeente kunt u beter voor een ander vervoersmiddel kiezen. Treinen zijn snel en rijden op geijkte tijden. De spoorwegen in Nederland zijn de laatste jaren een stuk verbeterd; er treden minder vertragingen op en de dienstregeling is betrouwbaar. Het grootste en bekendste treinstation in Amsterdam is zonder twijfel Amsterdam Centraal. Amsterdam Centraal bevindt zich op vijf minuten loopafstand van de Amsterdamse Dam en wordt jaarlijks door miljoenen binnenlandse- en buitenlandse reizigers bezocht. Het gebouw van Amsterdam CS stamt uit de negentiende eeuw en wordt gezien als één van Amsterdams mooiste bouwwerken. Helaas wordt het station al sinds 1997 grootschalig verbouwd, waardoor het al jarenlang omringd wordt door steigers en bouwputten. De verbouwing wordt naar verwachting in het jaar 2013 afgerond. Betalen in de trein kan sinds kort door middel van OV-chipkaart of treinkaartje. Treinkaartjes zijn verkrijgbaar bij automaten in de stationshallen op alle treinstations. U kunt er echter ook voor kiezen een kaartje te kopen bij de service balie. U wordt dan persoonlijk te woord gestaan en kunt er terecht met eventuele vragen; voor een kaartje dat u bij de servicebalie koopt, betaalt u echter wel servicekosten bovenop de prijs van het treinkaartje. In de loop der jaren zal het treinkaartje compleet verdwijnen door de komst van het OV-chipsysteem. Voor dienstregeling en tarieven van de trein kunt u terecht op de site van de Nederlandse Spoorwegen: www.ns.nl.

Veerponten in Amsterdam

Bepaalde delen in het noorden van de gemeente Amsterdam zijn het best bereikbaar via veerponten. Er is een vijftal veerlijnen in Amsterdam; deze veerlijnen verbinden de zuidelijker gelegen stadsdelen Amsterdam Westerpark en Amsterdam Centrum met Amsterdam Noord. Veerdiensten varen dagelijks op vaste tijden en vervoeren voornamelijk mensen die werkzaam zijn in het noorden van Amsterdam terwijl ze in het zuidelijke deel van Amsterdam wonen. De veerboten zijn dus vooral tijdens spitsuur druk bezocht. Op de veerponten betaalt u met een reguliere strippenkaart. Het bovengenoemde GVB is verantwoordelijk voor de Amsterdamse veerponten. Voor meer informatie, tarieven en trajecten van de Amsterdamse veerdiensten kunt u op www.gvb.nl kijken.

Overig

In Amsterdam heeft u keuze genoeg op het gebied van openbaar vervoer. Natuurlijk kunt u voor korte afstanden ook kiezen voor de benenwagen: zo leert u Amsterdam pas écht goed kennen. Bovendien rijden er in Amsterdam honderden taxi's rond; meer hierover leest u onder het kopje 'Taxi's in Amsterdam'. Let op: van 8.00 tot 9.30 uur 's ochtends vertrekken veel Amsterdammers naar hun werk. Het is op deze tijden dan ook extreem druk in het openbaar vervoer. Probeer – zo mogelijk – reizen op deze tijdstippen te vermijden. Hetzelfde geldt voor tijdstippen tussen 17.00 uur en 18.30 uur, wanneer veel mensen weer van hun werk terug naar huis keren.