Betalen Oslo

Meer over Betalen Oslo

In Oslo kun je niet met de euro betalen. De officiële munt van Noorwegen is de Noorse Kroon. Er zijn munten van 50 øre, en van 1, 5, 10 en 20 kronen. Papiergeld wordt uitgegeven in briefjes van 50, 100, 200, 500 en 1000 kronen. De wisselkoers kan variëren, maar voor €100,00 krijg je ongeveer NKr 825,00.

Geld opnemen en betalen met je pinpas

Als je pinpas is voorzien van het Maestro- of Cirrus-logo, dan kun je je pinpas gebruiken om geld op te nemen bij geldautomaten waarop hetzelfde logo aangebracht is. Een geldautomaat heet in Noorwegen ‘minibank’. Geldautomaten zijn te vinden op de boot naar Noorwegen, op het vliegveld van Oslo en op tal van plaatsen in de stad zelf. Let op: de meeste banken brengen extra kosten in rekening voor het gebruik van geldautomaten in een niet-euroland.

Je kunt in Oslo niet, zoals in Nederland, in alle winkels en restaurants betalen met je pinpas. Het is daarom verstandig om, naast je bankpas, ook altijd je creditcard of wat contant geld bij je te hebben.

Creditcard

De meeste winkels en restaurants in Oslo accepteren alle bekende creditcards. Het is wel belangrijk dat je, voor je op vakantie gaat, de pincode die bij je creditcard hoort uit je hoofd leert. Betalingen met alleen een creditcard en een handtekening worden steeds minder geaccepteerd.

Met je creditcard kun je geld opnemen bij geldautomaten met een Maestro- of Cirrus-logo. In veel gevallen moet je hier wel provisie voor betalen.

Travellers cheques

Als je bang bent dat je in Noorwegen zonder geld komt te zitten, bijvoorbeeld omdat je bankpas of creditcard gestolen wordt, dan kun je travellers cheques meenemen op reis.

Travellers cheques kun je in Nederland kopen, bijvoorbeeld bij GWK Travelex, ABN Amro of Visa. Vervolgens kun je ze, als je ze nodig hebt, bij bijna alle banken in de wereld inwisselen voor contant geld. Bovendien worden travellers cheques door sommige hotels, restaurants en winkels geaccepteerd als betaalmiddel.

Het voordeel van travellers cheques is, dat ze verzekerd zijn tegen diefstal vanaf het moment dat je je handtekening erop zet. Zorg ervoor dat je ze apart van je andere betaalmiddelen bewaart, zodat je altijd iets achter de hand hebt als er iets met je bankpas, je creditcard of je contante geld gebeurt.