Vervoer Oslo

Meer over Vervoer Oslo

Er zijn verschillende manieren om je tijdens je verblijf in Oslo door de stad te verplaatsen. Anders dan veel andere grote steden kun je in Oslo prima zelf rijden, met je eigen of met een gehuurde auto. Ook kun je gebruik maken van het openbaar vervoer (als je een Oslo Pass hebt, is dat zelfs gratis).

Autorijden

In Oslo is het prettig rijden. De straten zijn breed, en in en rond het centrum kun je overal (betaald) parkeren. Als je een Oslo Pass hebt, kun je gratis parkeren in de gemeentelijke parkeergarages.

Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 km/u rijden, buiten de bebouwde kom maximaal 80 km/u. Op de autosnelweg is de maximumsnelheid 100 km/u voor personenauto’s. Voor kampeerauto’s en auto’s met een aanhangwagen gelden op de snelweg lagere maximumsnelheden: onder andere afhankelijk van het gewicht van de aanhangwagen bedraagt de maximumsnelheid 60 of 80 km/u.

Het is belangrijk om te weten dat je in Noorwegen helemaal niet mag drinken als je nog wilt gaan rijden. De maximaal toegestane hoeveelheid alcohol in het bloed is 0,2 promille. Bellen tijdens het rijden mag, net als in Nederland, alleen handsfree. Binnen de bebouwde kom mag je niet roken achter het stuur.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Oslo is uitstekend. Het netwerk is modern en goed georganiseerd. Er rijden bussen, trams, metro’s, en je kunt gebruikmaken van een ferry.

Als je een kaartje voor het openbaar vervoer koopt, kun je een uur lang gebruik maken van alle vormen van openbaar vervoer in de stad. Zo’n kaartje kost ongeveer €2,70. Als je van plan bent veel bezienswaardigheden te bezoeken en veel met het openbaar vervoer te reizen, dan loont het om een Oslo Pass aan te schaffen. Met een Oslo Pass kun je, zolang de Pass geldig is, gratis gebruik maken van alle vormen van openbaar vervoer in Oslo. Een Oslo Pass voor vierentwintig uur kost ongeveer €27,00.

Gewone kaartjes voor het openbaar vervoer kun je kopen bij de balies op de metrostations, of bij een kaartautomaat. Ook bus- en trambestuurders verkopen kaartjes. De Oslo Pass is te koop bij de VVV’s in de stad, bij veel hotels en bij een aantal musea. Meer informatie over de Oslo Pass vind je op www.visitoslo.com.

Fietsen

Als je een beetje een goede conditie hebt, kun je in Oslo een fiets huren en de stad al fietsend verkennen. In de zomermaanden kun je bij de VVV’s in de stad voor ongeveer €10,00 per dag een pasje huren, waarmee je bij een van de verschillende verhuurstations in de stad een fiets op kunt halen. Je kunt de fiets weer inleveren bij een verhuurstation naar keuze. Er komen steeds meer verhuurstations bij. Een actuele lijst van stations vind je op www.oslobysykkel.no.