Betalen Beijing

Meer over Betalen Beijing

Het Chinese geld heet Renminbi, afgekort als RMB of CNY. De munteenheid is de yuan. Er zijn briefjes van 100, 50, 20, 10, 2 en 1 yuan. Een euro is ongeveer 8,43 yuan, 100 yuan is dus ongeveer 11,00 euro waard. U kunt als toerist op de meeste plaatsen echter ook met euro’s en dollars afrekenen. De prijzen in Beijing liggen over het algemeen een stuk lager dan hier.

Betaalmogelijkheden

Op veel plaatsen staan geldautomaten die ook voorzien zijn van Engelstalige instructies. Informeer bij uw bank of u ermee terecht kunt in Beijing. Met uw creditcard kunt u vrijwel bij elke geldautomaat geld opnemen. Houd er wel rekening mee dat als u gebruikmaakt van uw creditcard, u meestal een toeslag moet betalen. Nederlandse creditcards worden in winkels vaak niet geaccepteerd.

Tip: als u weet waar in Beijing u verblijft, kunt u van tevoren via de Mastercard Global ATM Locator opzoeken waar in de buurt geldautomaten zijn waar u terecht kunt. Kijk op de website van Mastercard, of als u in het bezit bent van een Visa kaart, kijk dan op de website van Visa.

Fooien en BTW

Het is niet gebruikelijk om de bediening in een restaurant een fooi te geven. Bij zeer exclusieve restaurants wordt echter vaak wel een servicetoeslag van 10% berekend.

Openingstijden financiële instellingen

Openingstijden van financiële instellingen in Beijing variëren per bank. Op zaterdag zijn de banken meestal niet al te lang open en op zondag zijn ze gesloten. Het is niet aan te raden al in Nederland uw euro’s in te wisselen voor Chinese yuan – dit kunt u beter bij aankomst doen. Als u uw euro’s voor yuan inwisselt bij een Chinese bank, bewaart u dan de bonnetjes. Dan kunt u als u weggaat uw overige Chinese geld weer terug wisselen in Euro’s. Bij de meeste hotels kunt u ook wel geld wisselen.