Betalen New York

Meer over Betalen New York

Betalen in New York kan met dollars, travellers cheques en credit card. Er zijn talloze pinautomaten. Met travellers cheques in dollars, bespaar je de kosten en moeite van omwisseling van euro naar dollar.

Valuta

US dollar ofwel US $

Toeristen moeten opletten bij het wisselen en uitgeven van de Amerikaanse bankbiljetten. In tegenstelling tot de eurobiljetten, zijn de dollarbiljetten zijn namelijk allemaal dezelfde kleur en zijn allemaal even groot. Er zijn biljetten van 1, 2 (zeldzaam), 5, 10, 20, 50 en 100 dollar.

Munten zijn er van 1 cent (penny), 5 cent (nickel), 10 cent (dime), 25 cent (quarter), 50 cent, en 1 dollar.

Geld wisselen

Bekende creditcards zoals de Visacard worden over het algemeen overal geaccepteerd. Er zijn talloze pinautomaten waar je contant geld van je rekening kunt halen. Travellers cheques kunnen bij elke bank omgewisseld worden in contante dollars. Voor het wisselen van cheques moet de identiteit aangetoond worden via het paspoort.

Kostenindicatie

Zoals overal ter wereld kan men een verblijf zo duur maken als men zelf wil. Als je kampeert of in een hostel overnacht, zelf je eten kookt en met de bus reist, moet je op ca. 50 dollar per dag rekenen. Verblijf in een motel en eten in eenvoudige gelegenheid (bijv. café) brengt de kosten op ca. 100 dollar per dag, mocht je hiernaast een auto huren zou dit bedrag op ca. 150 dollar per dag neerkomen. Afhankelijk van de prijs van de hotelovernachting en restaurantbezoek loopt de kostprijs per dag dienovereenkomstig op.

Door de relatief lage dollarkoers is het voor Europese toeristen sinds een aantal jaren zeer aantrekkelijk een bezoek aan de VS te brengen.

Prijsvoorbeelden
Kop koffie: 1,50 dollar
Klein flesje water: 1,50
Hot dog: 1,75 dollar
Bioscoopkaartje: 10,50 dollar
Metrokaartje: 2,00 dollar

Gemiddelde restaurantprijzen
Goedkoop5-10 dollar
Middenklasse10-20 dollar
Duur 20-35 dollar

Gemiddelde prijzen overnachting
Goedkoop< 150 dollar
Middenklasse150-350 dollar
Duur 350 dollar

Fooien

Het is gebruikelijk een fooi te geven aan de bediening in restaurants, bars, taxi’s, kappers, hotelpersoneel en bagagedragers. Vooral in restaurants (behalve zelfbedieningsrestaurants), is het bedienende personeel afhankelijk van de fooien, omdat dit een belangrijk onderdeel is van hun salaris. Behalve als de bediening echt slecht was dient men minstens 15% fooi te geven. Gebruikelijk is echter een fooi van 20%. In een bar, verwacht de barman een fooi van 1 dollar per drankje. Bij tevredenheid van de klant verwachten taxichauffeurs 10% en kappers 15% fooi. De bagagedragers op luchthavens en hotels, krijgen 1 dollar voor de eerste tas en 50 dollarcent voor ieder verder bagagestuk. In de eersteklas en luxe hotels verwachten bagagedragers, portiers en parkeerwachters minstens 1 dollar per handeling.