Vervoer New York

Meer over Vervoer New York

In New York zijn verschillende opties mogelijk om de plaatsten die men wil bezoeken, te bereiken. Het openbaar vervoer is er goed geregeld. Het is niet aan te raden er zelf een auto te huren, het verkeer is enorm en chaotisch. Bovendien zijn huurauto’s zowel als benzine er duur.

De metro is een vrij veilige manier om te reizen. De metro, gevolgd door de bus zijn de beste manieren van vervoer in Manhattan. Reizen per trein is weliswaar sneller, maar daarna moet je vaak toch de metro of de bus nemen om op de plaats van bestemming te komen. Als je verschillende plaatsen wilt bezoeken kun je, om lange wachttijden te vermijden bij het loket, vaak het beste een Metrokaart kopen.

Je kunt natuurlijk ook prima een taxi nemen, de meeste taxichauffeurs zijn betrouwbaar. Indien er een probleem mocht zijn kun je het nummer van de taxivergunning vragen, hierna zal de kwestie meestal al opgelost zijn.

Indien men een indruk van het landschap en de omgeving van New York wil krijgen is de veerboot een goede keuze.

Hieronder zetten we nog even de mogelijkheden van vervoer in New York op een rijtje:

De metro

Het reizen per metro is niet zo gevaarlijk en moeilijk als beweerd. Het is en blijft de meest betrouwbare en snelste manier om door de stad te reizen. De meeste bezienswaardigheden in Manhattan zijn met de metro te bereiken. Men moet echter rekening houden met werkzaamheden op sommige routes.

De bus

Stadsbussen rijden de klok rond. Op de metro- en treinstations zijn kaarten met de busroutes verkrijgbaar. Bij de reguliere bushaltes is vaak aangegeven waar de bus stopt en wat er te zien is. Tussen 22.00 uur en 05.00 uur kan men de bus overal op de route laten stoppen.

De taxi

De taxi is een veilig en comfortabel vervoermiddel in New York. Als het nummer boven op de taxi verlicht is, is de taxi beschikbaar. Een fooi van 10%-15% is gebruikelijk. Mocht men het idee hebben opgelicht te zijn door de chauffeur kun je dit bespreken of men noteert het nummer van de taxivergunning en vraagt een rekening. Vanwege de controlecommissie voor taxi’s is de kans op een probleem tamelijk gering.

De auto

Zoals gezegd zijn huurauto’s duur en ook de benzine is in New York veel duurder dan ergens anders in de VS. Het grootste probleem met de auto is echter het vinden van een parkeerplaats, tevens zijn de parkeervoorschriften uiterst ingewikkeld. ’s Avonds is het vaak gemakkelijk een parkeerplaats te vinden als overdag.

Wil men toch een huurauto nemen dient een rijbewijs en erkende creditcard overlegd worden. Op de luchthavens kan men alle grote autoverhuurbedrijven vinden.

De veerboot

Er zijn verschillende veerbootroutes in New York:
-Tochten op de rivier de Hudson
-Centrum tot Yankee stadion
-New Yersey treinstation in Hoboken tot de pier in Lower Manhattan bij het financiële centrum
-Vanwege de prachtige vergezichten over lower Manhattan is een tocht met de populaire “free Staten Island ferry” een aanrader. Deze veerboot vertrekt vanuit de Zuid terminal.

Rolstoeltoegankelijkheid

Het vervoer in New York voor mensen in een rolstoel is niet zo simpel. De straten van New York zijn vaak overspoeld door voetgangers. De metro is voor rolstoelgebruikers nauwelijks toegankelijk. Het beste vervoermiddels voor rolstoelgebruikers is de bus. De bussen beschikken over rolstoelliften en rolstoelplaatsen. Rolstoeltoegankelijk zijn de overheidsgebouwen en –faciliteiten, de theaters op Broadway en de bioscopen. Niet alle restaurants hebben de mogelijkheid gasten in een rolstoel te verwelkomen. Welke restaurants rolstoeltoegankelijk zijn kan men nakijken in de restaurantgidsen.