Taxi New York

Meer over Taxi New York

Er rijden meer dan 12.000 taxi’s in New York. Dit zijn de bekende gele taxi’s die je altijd in films ziet.

Tarieven

Een taxi kan alleen contant betaald worden en het is raadzaam kleine bankbiljetten op zak te hebben. Voor een enkele passagier is een taxi relatief duur, bij meerdere personen kan het juist goedkoop zijn.

De taxitarieven zijn:
$ 2,50 bij het instappen
$ 0,50 voor iedere kwart mijl
$ 0,50 voor iedere 30 seconden stilstaand verkeer
$ 1,00 extra in avonduren (van 20.00 tot 6.00)
Tolgelden extra

Betaal enkel het bedrag op de meter, plus een fooi van 15-20%. Voor vervoer naar de luchthavens gelden vaste bedragen. Deze bedragen zijn exclusief tolgeld en fooi.

Officieel mag een taxi 4 passagiers vervoeren. Er zijn een aantal bredere taxi’s die soms ook 5 personen meenemen.

Achterin iedere taxi bevindt zich een lijst met de passagierrechten.

Het is raadzaam om de veiligheidsgordel te dragen want het verkeer is druk en chaotisch en alles moet snel gaan.

Soms proberen de taxichauffeurs meer geld te kunnen vragen, doordat ze een omweg nemen. Zorg daarom dat je van te voren weet waar je naar toe gaat en via welke route.

Meestal houd je een taxi op straat aan, simpelweg door de hand op te steken. Er zijn echter ook taxi standplaatsen. Hierbij gaat het om standplaatsen op oproepbasis of om vaste standplaatsen.

De standplaatsen waarbij een taxi wordt opgeroepen bevinden zich in:
-Port Authority Bus Terminal
-Penn Station
-Grand Central Terminal
-Peter Minuit Plaza
-Citycorp Center

De twee laatstgenoemde zijn samen met de oproepstandplaatsen bij het World Trade Center, onderdeel van het Department of Transportation van New York.

Andere standplaatsen
Verder zijn er nog honderden taxistandplaatsen in Manhattan. Deze zijn te vinden bij stations, hotels, kantoren, winkels en ziekenhuizen.

Men kan een standplaats herkennen door de borden aan de kant van de weg. Iedere taxichauffeur kan hier passagiers oppikken.

De Taxi en Limousine Commission regelt de taxi industrie, de prijzen, de taxivergunningen en de regels voor de chauffeurs. Op de voordeur van elke taxi staan de prijzen aangegeven. Om gemakkelijker een standplaats in de buurt te vinden is Manhattan ingedeeld in 5 zones.

Taxi aanhouden
Door je arm omhoog te houden geef je aan dat je een taxi wilt. Als het nummer boven op de taxi verlicht is, is deze beschikbaar. Neem alleen de legale gele taxi’s.

Bij problemen met een taxi, registreer het taxinummer en dien de klacht in bij de Taxi and Limousine Commission (TLC).