Geschiedenis Nice

Meer over Geschiedenis Nice

Romeinen en Grieken

Zowel Romeinen als Grieken hebben vroeger het Zuid-Franse Nice bewoond. De vijfde eeuw voor Christus kwamen de Grieken, die hun handelspost Nikaia (overwinning) aan de kust vestigden. In de eerste eeuw voor Christus kwamen de Romeinen, die hun fort Cemenelu noemden. De ruïnes van Romeinse baden en het Amfitheaters stammen uit de derde eeuw, wat de Gouden Eeuw van Nice was.

Christendom

In de tiende eeuw werd de Notre Dame van Nice gebouwd, hierdoor werd de stad een belangrijke plaats voor de regio. In de achttiende eeuw kwam het toerisme voor het eerst tot stand. Het heerlijke weer en de welvaart van de stad waren een aantrekkingskracht voor aristocraten uit heel Europa. Nice breide uit met de voorstad Cimiez. De haven werd vanaf 1750 aangelegd, zodat de stad nu ook per Middellandse zee te bereiken was. Dat trok veel nieuwe bezoekers. Om deze gasten te herbergen werden er veel luxe hotels gebouwd. De meeste hiervan staan inmiddels op de monumentenlijst.

Twintigste eeuw

In de twintigste eeuw had de luxe badplaats Nice een aantrekkingskracht voor architecten en kunstenaars, waaronder Matisse. Nice was een broedplaats voor creatief talent. Helaas verlieten velen hun geboortestad om carrière te maken in Parijs, zoals Yves Klein en Arman. Hun kunst is terug gekeerd naar Nice, onder andere in het Musée d’Art Moderne et d’Art contemporain.

Nice Anno Nu

Nice is een veelzijdige plaats, met zowel overblijfselen van de Romeinen, Grieken en Middeleeuwen. Kunst is erg belangrijk voor de stad en dat blijkt wel uit de vele musea. Niet alleen het heerlijke weer en de altijd warme Middellandse zee trekken mensen aan, ook de artistieke sfeer die in deze stad hangt zorgt voor veel toerisme. Nice ligt aan de Côte d’Azur, maar is niet zo verwaand en luxe als Cannes en St. Tropez. Er wonen bijna een miljoen mensen, waaronder veel jetsetters, maar ook jongeren die er studeren. Die veelzijdigheid houdt de stad jong en levendig. De stad is goed bereikbaar per trein, auto en vliegtuig en doet er alles aan om toeristen een leuke tijd te bezorgen. Zo zijn er het hele jaar door festivals en activiteiten. Nice is kortom een stad die perfect is voor een stedentrip.