Plattegrond Maastricht

Meer over Plattegrond Maastricht

Inleiding

Maastricht is een mooie, oude stad, waar je ook nog eens lekker kunt winkelen. De ene wijk in Maastricht is echter de andere niet.

Binnenstad

In de binnenstad vind je het grootste gedeelte van het gezellige Maastrichtse winkelcentrum. Ook vind je in dit deel van de stad veel horecavoorzieningen. Het Onze-Lieve-Vrouweplein, het Vrijthof en het Sint-Amorsplein en de Platielstraat vormen het middelpunt van het Maastrichtse uitgaansleven.

In de binnenstad vind je verder een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals de Sint-Servaasbasiliek, de Sint-Janskerk en de Markt. Veel panden in de binnenstad zijn monumenten, die onder Monumentenzorg vallen.

Wyck

Wyck is een van de oudste delen van Maastricht. Al in de Romeinse tijd was hier een kleine nederzetting. In Wyck vind je dan ook nog veel oude gebouwen. De Maaspunttoren en het Wycker Waterpoortje bijvoorbeeld, zijn overblijfselen van de oude vestingwerken.

In Wyck tref je niet alleen geschiedenis, maar ook hedendaags vermaak. Er zijn winkels, restaurants, hotels en gezellige cafés. Vooral in de Wyckerbrugstraat, de Hoogbrugstraat en de Rechtstraat kun je heerlijk shoppen.

Jekerkwartier

Het Jekerkwartier ligt in het zuidelijke deel van het centrum van Maastricht. De wijk dankt haar naam aan de rivier de Jeker, die door de wijk stroomt en de buurt een schilderachtig aanzien geeft.

In het Jekerkwartier vind je het Maastrichtse Quartier Latin en een flink aantal belangrijke bezienswaardigheden. Ook het stadspark ligt in deze buurt.

Sint Pieter

Sint Pieter was, voordat het in 1920 onderdeel werd van Maastricht, een zelfstandige gemeente. In Maastricht zelf staat Sint Pieter bekend als de wijk waar het welgestelde deel van de bevolking van de stad woont. Sint Pieter is echter vooral bekend vanwege de Sint Pietersberg