Plattegrond Pisa

Meer over Plattegrond Pisa

Inleiding

Om je wegwijs te maken in Pisa zullen we hier de belangrijkste wijken van Pisa belichten, zodat je precies weet waar je tijdens je stedentrip moet zijn om de mooiste bezienswaardigheden te bewonderen, waar je de beste hotels vindt en waar je het beste kunt shoppen of uitgaan.

Het oude centrum van Pisa

Het oude centrum van Pisa is onderverdeeld in twee grote gebieden die van elkaar gescheiden worden door de rivier de Arno. Het gebied ten noorden van de Arno heet Tramontana en het gebied ten zuiden van de Arno heet Mezzogiorno. Beide gebieden zijn weer onderverdeeld in twee wijken. In Tramontana liggen de wijken Santa Maria en San Francesco en in Mezzogiorno liggen de wijken Sant´Antonio en San Martino. Al deze historische wijken, ´Quartieri Storico´, liggen binnen de 12e eeuwse stadmuren van Pisa, die behoren tot de langste stadsmuren die in de middeleeuwen gebouwd zijn. Alle belangrijke historische bezienswaardigheden liggen binnen de stadsmuren. Pas sinds het begin van de 20ste eeuw werd buiten de stadsmuren verder gebouwd.

Santa Maria

Santa Maria is de meest populaire wijk van Pisa en daarom ook het beste vertrekpunt voor je stedentrip door Pisa. In Santa Maria liggen de bekendste bezienswaardigheden, namelijk de Scheve Toren van Pisa, de Dom, het Baptisterium en het Camposanto Monumentale. Andere grote publiekstrekkers in deze wijk zijn het Piazza dei Cavalieri met de prestigieuze universiteit Scuola Normale Superiore, de Cittadella Medici met de Torre Guelfa, het Arsenale Mediceo, Ponte di Mezzo en het Palazzo Agostini. Maar behalve van kunst en historie kun je in Santa Maria ook genieten van de levendigheid op het Piazza Garibaldi, waar in het voorjaar en in de zomermaanden de barretjes druk bezocht worden door studenten. Op dit plein vind je trouwens ook één van de beste ijssalons van Pisa; La Bottega del Gelato. Een echte aanrader!

Vanaf dit plein begint ook de Borgo Stretto. Dit is een charmante straat met een bogengalerij waar je exclusieve winkels en boetiekjes aantreft. In de weken voor kerst vind je in deze straat een sfeervolle kerstmarkt waar je de mooiste kerstdecoraties en kerststalletjes kunt kopen. Daarnaast ligt in deze straat ook nog eens het geboortehuis van Galileo Galilei, boven café Settimelli. Maar behalve de dure winkels vind je in Santa Maria ook goedkopere winkels aan het Piazza delle Vettovaglie. Er wordt op dit plein ook een groenten- en fruitmarkt gehouden en je vindt er vele leuke restaurantjes. Let vooral ook op de prachtige middeleeuwse architectuur van de gebouwen. Een ander leuk plein in deze wijk is Piazza Dante, ook hier komen vaak veel studenten samen. Dit plein staat onder andere bekend om het spetterende straatfeest dat hier gehouden wordt na het vuurwerk dat afgestoken wordt op de feestdag La Luminara di San Ranieri. Redenen te over dus om tijdens je stedentrip in Pisa de wijk Santa Maria te bezoeken!

Sant´Antonio

In de wijk Sant´Antonio kun je heerlijk door kleine middeleeuwse straatjes slenteren en de middeleeuwse architectuur bewonderen als je even de drukte rond de grote toeristische trekpleisters wilt ontvluchten. De belangrijkste bezienswaardigheid in Sant´Antonio is de gotische wit marmeren kerk Santa Maria della Spina die langs de rivier is gelegen. Overige bezienswaardigheden zijn de indrukwekkende muurschildering van Keith Haring, de Ponte Solferino, de kerk San Paulo a Ripa d´Arno, de kapel van St. Agata en de Porta a Mare.

San Francesco

De bekendste toeristische trekpleister in deze wijk is het Museo Nazionale di San Matteo. Net als in de overige historische wijken kom je in de wijk San Francesco ogen te kort om alle mooie oude gebouwen te bekijken. Eén van die gebouwen is het Palazzo Medici. Bijzonder aan deze wijk zijn de opvallende torenhuizen, smalle hoge gebouwen uit de middeleeuwen. Ook tref je in San Francesco verschillende bijzondere kerken aan waaronder de kerk van San Francesco, de kerk van San Zeno, de kerk van San Pietro in Vinculis en de kleine kerk Sant´Andrea waarin tegenwoordig het Theater Verdi huist en waar ieder jaar de mooiste theaterstukken, opera´s en balletvoorstellingen worden gegeven.
Deze wijk is ook de ideale plek om uit te rusten in het groen onder andere op het Piazza Martiri della Libertà. Dit is een groot plein voorzien van grote hoge bomen waaronder het aangenaam vertoeven is als het erg heet is. Een andere groene plek in deze wijk is Le Piagge, een mooi park langs de rivier waar de inwoners van Pisa naar toe gaan om hun hond uit te laten, om te joggen of gewoon om te luieren op een bankje in de schaduw. Tot slot vind je op het Piazza San Paulo all´Orto de grootste bioscoop van Pisa en kun je op ditzelfde plein heerlijk dineren in één van de vele restaurants.

San Martino

In de wijk San Martino vind je verschillende prachtige paleizen en verder sfeervolle smalle straatjes en steegjes, waaronder de Via San Martino. In deze omgeving vind je verschillende goede en gezellige restaurants. Verder ligt in deze wijk nog de kerk van San Martino en kan je eens een kijkje nemen in de Giardino Scotto een ommuurd park, dat gebouwd is door de Florentijnen nadat ze Pisa veroverden in 1406. Er worden hier regelmatig concerten gehouden en zo nu en dan is er een openlucht bioscoop.