Vervoer Groningen

Meer over Vervoer Groningen

In vroeger jaren kende de stad natuurlijk de paardentram. Ook zijn er trolleybussen geweest. Dat is nu allemaal voorbij. Groningen heeft nu uitgebreide en moderne vervoersmogelijkheden. Dat moet ook wel want de stad behoort bij de grootste steden van Nederland en is tegelijk ook de grootste stad van het noorden.

Trein

De stad heeft drie treinstations. Groningen Europapark, station Groningen en Groningen Noord. Station Groningen is al een oud station. Geopend in 1866. Vanaf hier directe verbindingen met Assen en Zwolle en naar de andere kant toe, naar Leeuwarden. In het noorden naar Delfzijl en naar Nieuwe Schans. Groningen Noord is in 1884 geopend met als route Groningen naar Delfzijl. Groningen Europapark is nog eigenlijk gloednieuw! Traject is Groningen naar Nieuwe Schans. In de stad zelf rijden geen treinen.

Bus

Het busstation ligt vlakbij het Hoofdstation. Vroeger had elk busbedrijf een eigen opstapplaats. Ook werd er vertrokken vanaf de Grote Markt. Dat werkte niet en alles moest centraler worden geregeld. Vanaf 1953 vertrekken nu alle bussen vanaf het Hoofdstation. Niet alleen de stadsbussen vertrekken hier; ook de streekbussen en de Qliners. De vervoersmaatschappij van alle bussen is Arriva. De eerste busdienst stamt uit 1924. Nu heeft de stad meer dan twintig lijnen.

Taxi

In een grote stad als Groningen is, zijn er behoorlijk veel taxibedrijven. Zij staan altijd bij de stations en ook bij het vliegveld van Groningen. Vanaf het vliegveld ben je dus erg snel in de stad.

Auto

Je kunt tijdens je verblijf gewoon met je eigen auto rijden. Wel is het zo dat autorijden in Groningen soms wel ingewikkeld is. Er zijn vele straten met éénrichtingsverkeer. Op de hoofdwegen naar en van Groningen kunnen in de ochtend- en avondspits wel eens behoorlijke files ontstaan.

Fiets

Om een stad als Groningen te ontdekken is de fiets een prima vervoersmiddel. Je kunt er overal mee komen en fietsen in Groningen gebeurt ongeveer door de helft van het aantal bewoners. Je kunt dan ook op vele plaatsen je fiets stallen, maar wel op slot zetten hoor…

Boot

Door middel van een boottocht leer je de stad kennen vanuit een heel ander oogpunt. Deze rondvaart duurt een uurtje. Je ziet oude huizen, je vaart onder prachtige bruggetjes door en je zien de vele torentjes die de stad telt. Echt schitterend en echt interessant om zo`n boottochtje te maken! Nadat de tocht voorbij is, krijg je ook nog eens een luxe lunch aangeboden. Na het eten wandel je naar het Groninger Museum. Daar krijg je een rondleiding aangeboden. Vraag eens naar de voorwaarden!