Vliegvelden Groningen

Meer over Vliegvelden Groningen

Het vliegveld van Groningen ligt in de provincie Drenthe maar wordt toch bij de stad gerekend. De naam is dan ook Groningen Airport Eelde. Het ligt ten zuiden van de stad en is tevens de grootste luchthaven van noord Nederland.

Geschiedenis

Het vliegveld stamt uit 1931. In augustus van dat jaar werd de eerste officiƫle lijndienst geopend tussen het vliegveld en Schiphol. Deze luchtverbinding was een kort leven beschoren; er was te weinig belangstelling. In 1933 werd de naam veranderd en ging toen `NV Luchthaven Eelde` heten.

Start- en landingsbanen

Het vliegveld heeft 2 banen tot beschikking. De eerste is 1800 meter lang en 45 meter breed. De tweede is wat korter namelijk 1500 meter en ook 45 meter breed. Er zijn plannen om de eerste baan te verlengen. Dit om de groei voor de toekomst te waarborgen.

Maatschappijen

Luchtvaartbedrijven die het vliegveld regelmatig aan doen zijn Transavia, BMI, Corendon Airlines en Sky Airlines. In 2008 waren er ongeveer 180.000 passagiers en ongeveer 60.000 vliegbewegingen. De meeste passagiers zijn toeristen. Vanaf het vliegveld gaan zij naar vele zonnige bestemmingen. Dat aantal neemt elk jaar toe. De grootste vliegtuigen die kunnen landen zijn de Boeing 737 en de Airbus 320.

Voordelen

Op de eerste plaats is de luchthaven erg makkelijk te bereiken. Ten tweede is er meer dan genoeg parkeerplaats en dat voor relatief weinig geld. Er vertrekken ook relatief weinig vliegtuigen dus je kunt nooit bij de verkeerde balie uitkomen. Op je koffer wachten duurt niet lang. De luchthaven is ook erg praktisch ingedeeld. Het is tevens een toeristische attractie. Er gaan veel mensen op het buitenterras zitten om te genieten van de bedrijvigheid. Natuurlijk is er een tax-free winkel en een koffiebar.