Weer Groningen

Meer over Weer Groningen

Er wordt heel veel gesproken over het klimaat en over het weer. Maar wat is nu precies `het klimaat` en `het weer`?

Het klimaat

Het is een verzamelwoord wat betreft de omstandigheden in een land, in een bepaald gebied of in een stad. Die omstandigheden zijn temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Ook de neerslag speelt mee evenals de windsnelheid en de temperatuur.

Het weer

Is de toestand van de atmosfeer op een bepaald moment en op een bepaalde plaats. De temperatuur, de neerslag en de wind spelen hierin een belangrijke rol. Het weer is op een bepaalde plaats daarom bijna nooit hetzelfde als op een andere plaats.

Weersomstandigheden in Groningen

De stad Groningen heeft een zeeklimaat net zoals de rest van Nederland. Een zeeklimaat wil zeggen dat de zomers koel zijn en de winters zacht en vochtig. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt rond de 21 graden. In de nacht koelt het af tot 11 graden. De gemiddelde temperatuur in de winter schommelt rond de 4 graden. In de nacht kan het vriezen tot gemiddeld –3 graden. De meeste neerslag valt in mei en november, de minste neerslag in januari en februari. De meeste zonuren zijn in de maanden juni en augustus. De minste uren zon in december en januari. In de zomer is een uitschieter naar 30 graden of hoger zeer goed mogelijk. Zo`n uitschieter is natuurlijk ook mogelijk in de winter. Het kan in de stad Groningen makkelijk streng vriezen. Ook kan op elk moment van de dag een bui ontstaan. Al met al is wat het weer betreft in Groningen het weer helemaal niet zo slecht.