Plattegrond Den Haag

Meer over Plattegrond Den Haag

Inleiding

Den Haag bestaat uit 8 stadsdelen. Ieder stadsdeel is voorzien van een stadsdeelkantoor waar de belangrijkste gemeentelijke diensten zijn gevestigd. De mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten en evenementen vind je in de stadsdelen Centrum en Scheveningen, die we hieronder verder zullen uitlichten.

Centrum

De leukste Haagse wijken in het Centrum zullen we hier voor je bespreken, zodat je tijdens je stedentrip naar Den Haag precies weet waar je moet zijn.

Archipelbuurt

Tot in de 18e eeuw bestond dit gebied uit duinlandschap. Daarna heeft het zich langzaamaan tot een wijk van Den Haag ontwikkeld. De Archipelbuurt wordt ook wel de Indische Buurt genoemd. Je vindt hier dan ook straten met namen als de Javastraat en de Surinamestraat. Het beeld van de wijk wordt vooral bepaald door huizen in de typische neo-renaissancestijl, die zo populair was tegen het einde van de 19e eeuw. Verder bestaat de wijk uit veel hofjes. De belangrijkste bezienswaardigheid in deze wijk is de Vredeskapel.

Willemspark

Aangrenzend aan de Archipelbuurt ligt het Willemspark. Ook hier vind je vele hofjes zoals, het Hofje van Wallega, het Frederikshofje, het Hofje van Ooyen en het Hofje van Lammerstichting. De belangrijkste straten in deze buurt zijn de Alexanderstraat en de Sophialaan. Beide straten komen uit op Plein 1813. Dit plein is van bijzondere interesse, omdat je hier het monument ter nagedachtenis aan de stichting van het Koninkrijk der Nederlanden en de overwinning op Napoleon aantreft. Belangrijke attracties in deze wijk zijn verder het Panorama Mesdag, het Museum Mesdag en het Museum voor Communicatie.

Oude Stad
De Oude Stad ligt, zoals je waarschijnlijk al vermoedt, in hartje Den Haag. Hier vind je de grootste publiekstrekkers van Den Haag zoals, het Binnenhof met de Ridderzaal, het Stadhuis, het Mauritshuis, de Hofvijver en natuurlijk Paleis Noordeinde. De Oude Stad is het ideale beginpunt voor je stedentrip door Den Haag. Behalve het bewonderen van de indrukwekkende bezienswaardigheden en musea, kun je in dit deel van de stad ook fantastisch shoppen. Zo ligt in deze wijk onder andere het Spui, waar je veel winkels vindt. Maar ook uitgaansgelegenheden zijn hier ruim vertegenwoordigd. Je vindt hier onder andere de bioscoop Pathé Spuimarkt en de Koninklijke Schouwburg.

Schilderswijk
De Schilderswijk is ontstaan als een echte arbeiderswijk. Vandaag de dag is de Schilderswijk nog steeds één van de armste wijken van het land. Het is een multiculturele wijk waar je naast kerken ook verschillende moskeeën vindt, waaronder de bekende As-Soennah moskee. Er zijn in deze wijk vele soorten winkels, cafés, kleine restaurants, bars en supermarken te vinden waarin het multiculturele aspect van deze wijk overduidelijk naar voren komt. Vier keer per jaar wordt er in de Schilderswijk de Haagse markt georganiseerd. Deze enorme markt bestaat uit wel meer dan 500 marktkramen met allerlei soorten producten. Verder ligt in deze wijk het station Den Haag Holland Spoor. Er is dan ook ruim openbaar vervoer voor handen. De Haagse binnenstad ligt vanuit de Schilderswijk op vijf minuten lopen.

Scheveningen

Het Haagse stadsdeel Scheveningen is onderverdeeld in verschillende wijken. Hieronder vind je de wijken die interessant kunnen zijn voor jouw stedentrip naar Den Haag en Scheveningen.

Scheveningen-Dorp
Het hart van Scheveningen ligt in Scheveningen-Dorp. Van de oude bewoning is weinig meer overgebleven. De wijk bestaat vooral uit nieuwbouw. Ook het Scheveningse dialect wordt nauwelijks nog gesproken. Zo nu en dan kan je wel nog iemand in de plaatselijke klederdracht voorbij zien lopen. Vandaag de dag is Scheveningen vooral een populaire badplaats met de Scheveningse Pier en boulevard als bekende attracties. Het is de ideale plek om tijdens je stedentrip in Den Haag, afhankelijk van het weer, lekker uit te waaien of om te zonnebaden en een verfrissende duik te nemen. Je kunt er heerlijk winkelen, genieten van een hapje en een drankje en uitgaan. Er zijn verschillende goede hotels te vinden die je verblijf nog aangenamer zullen maken. Andere bekende attracties zijn het Kurhaus, het Holland Casino Scheveningen, het Fortis Circustheater, het museum Beelden aan Zee en het Muzee Scheveningen.

Kijkduin

Deze wijk ligt voorbij de duinen direct aan het strand. Het is na Scheveningen de belangrijkste strandbestemming in Den Haag. Er is een gezellige boulevard met winkels, een mooi strand en er liggen verschillende hotels. Verder staat er ook een lichtbaken die omgebouwd is tot uitkijktoren.

Geuzen- en Statenkwartier
Het straatbeeld van deze wijk wordt bepaald door lange en brede straten met grote kruisingen die bijna op pleinen lijken. Daarnaast vind je hier veel art nouveau architectuur. De grootste publiekstrekker van deze wijk is de Frederik Hendriklaan. Dit is een lange populaire winkelstraat. De laan staat ook wel bekend als kortweg ´De Fred´.

Zorgvliet

Zorgvliet is een landgoed en villawijk ten noordwesten van het centrum van Den Haag en vindt zijn oorsprong in de jaren 1910-1919. In de wijk zijn een aantal interessante bezienswaardigheden te bewonderen, zoals het Joegoslavië-tribunaal en het Vredespaleis dat plaats biedt aan het Permanent Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof, de Haagse Academie voor Internationaal Recht en de Bibliotheek van het Vredespaleis. Ook is het leuk om een bezoekje te brengen aan het Omniversum, een grootbeeldfilmtheater. Het beeldscherm staat als een halve bol om het publiek heen. Verder ligt in deze wijk ook nog het Museon, een populair-wetenschappelijk museum.