Vervoer Londen

Meer over Vervoer Londen

Je kunt je op diverse manieren verplaatsen in Londen. Je kunt met de taxi, trein, metro, bus en met de tram.

Taxi

Een rit met de taxi is niet bepaald het goedkoopste vervoermiddel in Londen. Voordeel is dat je gewoon een taxi aan kunt roepen wanneer deze niet bezet is. De prijs per 5 kilometer is bijna 17 euro en dat is erg duur. Heb je bovendien ook nog bagage of wil je een taxi in de nachtelijke uren dan zal deze prijs zeker nog stijgen. Er rijden ongeveer 20.000 taxi`s en de taxichauffeurs weten alle straten te vinden zonder een navigatiesysteem. Je wordt ook niet zo snel taxichauffeur. Daar komt zeker wel een en ander bij kijken.

Trein

De trein gaat heel Londen door en gaan verder dan de metro. Er is wel een prima verbinding, trein en metro. Je kunt op elk station een kaartje kopen, een enkeltje of een retourtje. Dit is veruit de gemakkelijkste weg. Je kunt op de grotere stations een kluis huren als je even van je bagage afwilt.

Metro

Londen had als eerste stad in de wereld een metro. In 1863 werd de eerste spoorlijn geopend. In de volksmond heet de metro de `Tube`. Er zijn twee categorieën, de eerste is de `sub surface`. Deze ligt net onder het oppervlak, ongeveer 5 meter. De tweede is de `deep-level`. Deze ligt op ongeveer 20 meter onder het oppervlak. Het netwerk beslaat bijna 420 kilometer en er zijn 275 stations. 3 miljoen mensen maken dagelijks gebruik van de metro. Je kunt een dagkaart of een weekkaart kopen. Ook geschikt voor de bus en trein. Hiermee kun je een aantal zones reizen. Een weekkaart kost rond de 25 pond.

Bus

Wie kent ze niet, de rode dubbeldekker. En wie heeft er nog nooit ingezeten? Doen want dat is echt een belevenis. Het busnetwerk is heel uitgebreid. Met de bus doorkruis je heel Londen dus ideaal om een rondtoer door de stad te maken. Er zijn twee soorten bushaltes. De eerste is een `compulsory stop`. Dat wil zeggen dat de bus moet stoppen bij deze halte. De tweede is een `request stop`. Dat wil zeggen dat de bus alleen stopt op verzoek. De bus kan dus deze halte voorbijrijden. Je kunt ook eens een bus pakken voor buiten Londen. Dat zijn de Green Line Coaches. Het hoofdstation ligt het Victoria Station. Roken is natuurlijk verboden. Een kaartje kopen kan bij de conducteur of chauffeur. Busreis in het centrum kost 1 pond. Voor kinderen 0,40 pond. Een busreis buiten het centrum maar in Londen kost 0,70 pond. Een kind betaalt 0,40 pond. De prijzen zijn onder voorbehoud!

Tram

In het centrum van de stad rijden geen trams. Deze rijden wel in het zuidelijke gebied, in Croydon. Er zijn nu nog 3 lijnen met totaal 24 trams. Vroeger reden er 2000 trams op bijna 100 lijnen.