Plattegrond Londen

Meer over Plattegrond Londen

Inleiding

Londen is een grote stad, een hele grote stad zelfs. Er wonen 7,5 miljoen mensen. Er zijn erg veel wijken, pleinen, parken, vliegvelden en winkelcentra. Teveel om op te noemen. Toch wordt geprobeerd een goed beeld van de topografie weer te geven.

Centrum

Het oude centrum van de stad heette vroeger `City of London`. De oude stadsmuren zijn nog steeds te zien. Er zijn ook nog vele andere interessante bezienswaardigheden te zien. Er zitten vele bedrijven en zakelijke instellingen in dit oude centrum. Het oude centrum is nu nog maar een klein deel van het grote nieuwe centrum. Om dit nieuwe centrum zijn vele wijken gelegen.

Wijken

Whitehall is te vinden in de buurt van Trafalgar Square. Samen met de wijk Westminster vormen zij het absolute centrum van Londen.

Bloomsbury staat bekend om zijn kunst en literatuur. Hier is ook de Universiteit van Londen gevestigd. Het Britse museum en vele pleinen die nog niks van hun charmes hebben verloren.

Covent Garden staat bekend als de gezelligste wijk van de hele stad. Kenmerken zijn de vele restaurantjes, modieuze winkeltjes, veel straatartiesten en daarom de vele toeristen.

Southwark. Werd in de Tweede Wereldoorlog heftig gebombardeerd. Er is nog veel van te zien. Tussen de nieuwbouw in staat een van de mooiste gebouwen die Londen rijk is, Southwark Cathedral.

Piccadilly. De belangrijkste straat van West End. Hier komen zakenlui en hogere functionarissen om hun zaken te bespreken. Daarom zijn er in deze wijk vele en goede restaurants.

Soho is een van de oudste wijken van de stad. De eerste bewoners kwamen uit Frankrijk. De wijk heeft een hele erge slechte reputatie opgebouwd. Het was in het begin van de 19de eeuw een sloppenwijk.

Westminster is misschien wel de beroemdste wijk van de stad. Hier is het Parliament Square. Een schitterend groot plein met vele standbeelden.

Kensington. Hier zijn nog vele sporen waaraan te zien is dat het vroeger een welvarend gebied was. Ligt in het westen. In de wijk staan bijzonder veel musea, parken en bezienswaardigheden.

Regent`s Park en Marylebone. Liggen in het noordwestelijke gebied. Marylebone was vroeger een middeleeuws dorpje. Nu een van de fijnere wijken van de stad.

Camden. Een hippe wijk in het noorden. Bijnaam `de jonge buurt`. Hier komen mensen die nog altijd jong van geest zijn. In de jaren zestig was Camden een hippiewijk. Later kwamen er de punkers bij. Nu vind je daar bijna alle stijlen.

Pleinen

Trafalgar Squari is het grootste plein in het centrum van Londen. In het midden staat een standbeeld van een beroemde zeeheld, admiraal Nelson. Onder aan het standbeeld staan vier grote leeuwen de wacht te houden. Verder staan er nog twee prachtige fonteinen op het plein. De jaarlijkse enorm grote kerstboom wordt geschonken door de Noorse hoofdstad, Oslo.

Een bekend plein. Iedereen heeft er wel eens van gehoord, Piccadilly Circus. Hier zijn enorme lichtreclames te bewonderen. In het midden van dit plein staat een standbeeld van Eros. Deze Eros was een beroemd strijder tegen kinderarbeid.

Het topplein van de stad is Leicester Square. Het standbeeld dat er staat is van Charlie Chaplin. Er zijn vele bioscopen rond dit plein. Er kunnen hier alleen maar voetgangers terecht.

Parken

Het beroemdste en beruchtste park van Londen is Hyde Park. Elke zondag krijg je daar de gelegenheid een toespraak te houden. Een deel van het park is Kensington Park. Daar zijn vele fonteinen en standbeelden te zien. In dit park traden ooit The Rolling Stones op.

Het oudste plein is Greenwich Park. Werd in 1433 aangelegd. Het is 75 hectare. Aangelegd op een heuvel. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over de stad.

Kensington Gardens. Ligt ten westen van het Hyde Park en heeft een oppervlakte van 110 hectare. Een geweldig groot park!

Green Park. Het meest ideale park om te picknicken en te zonnebaden. Ligt tussen Piccadilly en Buckingham Palace. In het park zijn geen meren. Het bestaat eigenlijk alleen maar uit beboste weiden.

Richmond Park is veruit het grootste koninklijke park van de stad. Bijna 1000 hectares groot. Vroeger was het een jachtterrein van Eduard I van Engeland. Het park ligt in het zuidwesten.

St. James `s Park. Is een van de acht koninklijke parken die de stad telt. In het park ligt een meer. Daarin liggen twee eilandjes. Over het meer ligt een bruggetje. Vandaar uit krijg je een prachtig uitzicht op Buckingham palace.

Winkelcentra

Het allergrootste winkelgebied van Europa ligt in Londen. De naam is Westfield Centre. Hier zijn niet alleen winkels te vinden maar ook entertainment en vele horecagelegenheden. Er zitten bijna 270 winkels in. Verder vind je er nog een bibliotheek, een groot fitnesscentrum, bijna 60 eetgelegenheden en een bioscoop met 14 zalen. Het gebouw heeft twee verdiepingen en met elkaar verbonden door 96 roltrappen. Je kunt de auto kwijt op een van de 4500 parkeerplaatsen.

Knightbridge is waar je moet zijn voor alle topmerken wat betreft schoenen, kleding en aanverwante artikelen. Het is wel een van de duurdere koopplaatsen in de stad. Hier kun je ook nog terecht voor exotische spulletjes en antieke voorwerpen.

Harrods. Al meer dan 100 jaar bekend wat betreft voortreffelijke etenswaren. Dat is er nu nog steeds maar Harrods is ook prachtig om te bekijken. Daarom is het een echte attractie geworden. Alle verkoopproducten liggen prachtig uitgestald en je wordt keurig geholpen. Kopen is hier niet kopen, kopen is hier een ware belevenis!

Rivieren

Lee Navigation is een rivier die van Londen in noordelijke richting loopt.

Regents kanaal. Is ongeveer 14 kilometer lang. Gaat langs stedelijk landschap.

De Theems is veruit de grootste rivier van Engeland. In Londen alleen al zijn 35 bruggen die over de Theems gaan. De oudste is de London Bridge en was uit hout gemaakt. De bekendste brug is Tower Bridge. Gebouwd in 1894. In de torens zitten machines die nodig waren om de brug te openen. Deze zijn te bezichtigen.

Vliegvelden

Er zijn er vijf. Gatwick, Luton, Heathrow, Standsted en City Airport. Gatwick heeft maar een start- en landingsbaan. Wel het drukste van de wereld wat dat betreft. Luton is de vierde luchthaven van Londen. De meeste vluchten zijn naar Edinburgh, Amsterdam en Glasgow. Heathrow is de grootste luchthaven van Europa. Van hieruit zijn de beste verbindingen met andere vliegvelden. Standsted is na Gatwick en Heathrow de grootste luchthaven. City Airport is de kleinste luchthaven. Verwerkt bijna 3 miljoen passagiers, hoofdzakelijk zakelijke reizigers.