Vervoer Praag

Meer over Vervoer Praag

Tijdens uw stedentrip in Praag kunt u gebruikmaken van verschillende vervoermiddelen om u binnen Praag te verplaatsen. Praag beschikt over een uitgebreid en efficiënt openbaar vervoer netwerk. Er rijden vele bussen, trams en metro´s.

Kaartjes voor het openbaar vervoer

Voor de bus, de metro, de tram en het kabeltreintje naar de Petøínheuvel worden dezelfde kaartjes gebruikt. U kunt kiezen uit kaartjes in verschillende prijsklassen of uit de speciale toeristenpassen die langere tijd geldig zijn tegen een gunstiger tarief:

Reguliere openbaar vervoerkaartjes:
18 kronen
Met dit kaartje kunt u langs 3 metrostations reizen of 20 minuten gebruikmaken van tram of bus zonder over te stappen.

26 kronen
Met dit kaartje kunt u overdag gedurende 75 minuten gebruikmaken van het openbaar vervoer of s´avonds of in het weekend gedurende 90 minuten.

Toeristenpassen:
100 kronen
Dit openbaar vervoerkaartje is 24 uur geldig.

330 kronen
Dit openbaar vervoerkaartje is 72 uur geldig.

500 kronen
Dit openbaar vervoerkaartje is 120 uur geldig.

Kinderen tot 6 jaar reizen gratis en voor kinderen van 6 tot 14 jaar gelden gereduceerde tarieven. Binnen de geldigheidsduur mag u met ieder kaartje, behalve met het kaartje van 18 kronen, zo vaak als u wilt overstappen. De kaartjes zijn te koop op de stations, in krantenkiosken, bij tabakswinkels en in sommige hotels. U hoort de kaartjes voor gebruik af te stempelen in de daarvoor bedoelde geel-oranje gekleurde automaten. Er wordt regelmatig gecontroleerd door controleurs in burgerkleding. De boetes bij zwartrijden bedragen 950 kronen of als u direct betaalt 700 kronen.

Voor meer informatie over het openbaar vervoer in Praag en de actuele prijzen kunt u op de website van PIS alles vinden.

Bus

Met de bus kunt u in Praag overal komen. De bussen rijden van 05:00 tot 00:00. In de spits rijden de bussen om de 15 minuten. Buiten de spits gaan de bussen ongeveer om de 30 minuten. Van 00:00 tot 04:30 rijden er nachtbussen door Praag, die om de 40 minuten rijden.

Metro

Het metro netwerk van Praag is verdeeld over drie metrolijnen; de groene lijn A, de gele lijn B en de rode lijn C. De metro´s en metrostations zien er over het algemeen goed onderhouden en schoon uit. Net als de bus en de tram is de metro een veel gebruikt vervoermiddel in Praag en kan u naar verschillende belangrijke bezienswaardigheden brengen. De metro´s rijden van 05:00 tot 00:00.

Tram

De tram is onder de Pragenaren het meest populaire vervoermiddel. Al sinds 1894 rijden er trams in Praag. Er zijn 23 tramlijnen met daaraan 606 stations. De trams rijden van 04:30 tot 00:00. Op de drukkere routes rijden er na 00:00 nog enkele nachttrams. De trams rijden heel regelmatig. In de spits rijden de trams om de 6 tot 8 minuten en buiten de spits om de 15 minuten. De tram is dan ook een zeer effectief vervoermiddel wanneer u tijdens uw stedentrip in Praag binnen korte tijd veel van de stad wilt zien. Verschillende tramlijnen, waaronder lijn nummer 22, komen langs vele grote toeristische trekpleisters.

Kabeltrein

Het is ook leuk om tijdens uw stedentrip in Praag met het kabeltreintje naar de top van de Petřínheuvel te gaan. Vanaf de heuvel heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Het kabeltreintje rijdt tussen 09:00 en 23:30 iedere 15 minuten. U heeft voor dit vervoermiddel een normaal openbaar vervoerkaartje nodig.

Taxi

Hoewel het openbaar vervoer in Praag goed geregeld is, kunt u er toch voor kiezen om een taxi te nemen. Let wel goed op dat u niet te veel betaalt. De Praagse taxichauffeurs staan er om bekend dat ze toeristen te veel laten betalen. Wanneer u een taxi wilt nemen, kunt u het beste in een hotel of restaurant een taxi laten bellen. De taxi´s in Praag hebben een door het stadsbestuur vastgesteld starttarief van 30 kronen, een kilometerprijs van 22 kronen en een wachttijdtarief van 8 kronen per minuut. Informeer vooraf altijd bij de taxichauffeur naar de prijs en vraag altijd naar een ontvangstbewijs (stvrzenka).