Betalen Praag

Meer over Betalen Praag

Praag betaalbaar?

Praag is een zeer betaalbare bestemming voor een leuke stedentrip. De prijzen liggen in Praag nog redelijk laag in tegenstelling tot in andere grote toeristische steden. Het prijsniveau ligt in Praag ook beduidend lager dan in Nederland. U kunt uw stedentrip naar Praag natuurlijk zo duur maken als u zelf wilt. Maar voor een heerlijk diner of een drankje kunt u al voor weinig geld terecht in uitstekende restaurants en horecagelegenheden.

Tsjechische kroon

Hoewel Tsjechië in 2004 toegetreden is tot de Europese Unie, is de euro hier nog niet ingevoerd. Waarschijnlijk zal de euro rond 2009 en 2010 ingevoerd worden. De huidige Tsjechische valuta is de Tsjechische kroon of de ´koruna´, zoals de Tsjechen zelf hun munteenheid noemen. De afkorting van deze munteenheid is Kc of CZK. Eén euro staat ongeveer gelijk aan 21 Tsjechische kronen. Voor de laatste actuele valutakoersen kunt u de website van het GWK raadplegen

Contant betalen

De gemakkelijkste manier om te betalen in Praag is met contant geld, vooral wanneer het om kleine bedragen gaat. Pinnen in winkels is de laatste jaren steeds gebruikelijker. In de meeste grote supermarkten, kledingzaken, benzinestations en restaurants kunt u met uw pinpas betalen. Maar houd er rekening mee dat het in kleine kruidenierszaken, kleine winkeltjes of cafés soms nog niet mogelijk is om met de pinpas te betalen.

Pinautomaten

Geld opnemen bij een pinautomaat in Praag is geen probleem. Door heel Praag vindt u talloze pinautomaten waar u met uw Nederlandse bank- of giropas kunt pinnen. Ook in veel winkels en bij benzinestations kunt u met uw Nederlandse betaalpas betalen.

Creditcard

Ook het gebruik van een creditcard wordt steeds bekender. Vooral bij de iets betere restaurants en hotels kunt u tegenwoordig ongetwijfeld met uw creditcard betalen. Maar ook de grotere winkels en de op toeristen gerichte winkels accepteren creditcards. Vergeet niet de pincode van uw creditcard, want anders dan in Nederland moet u in Praag bij het gebruik van uw creditcard meestal wel uw pincode invoeren.

Cheques

Cheques zijn geen handige betaalmiddelen in Praag. Eurocheques en girobetaalkaarten worden niet geaccepteerd als betaalmiddel. Wel is het mogelijk om er geld mee op te nemen bij banken of postkantoren. Bij de meeste wisselkantoren en banken kunt u terecht met travellercheques. Bij de banken zelf krijgt u meestal de laagste commissie. Maar het wordt niet aangeraden om travellercheques mee naar Praag te nemen. Het inwisselen van travellercheques neemt meestal veel tijd in beslag en levert geregeld problemen op bij toeristen.

Geld wisselen

Uw Nederlandse euro´s kunt u het beste wisselen bij de Tsjechische Banken in plaats van bij de Nederlandse banken, vanwege de voordeligere wisselkoersen. Houd er wel rekening mee dat de wisselkantoren en banken in Praag in het weekend gesloten zijn. Vaak bieden hotels ook de mogelijkheid om geld te wisselen, maar de kosten liggen dan gemiddeld een stuk hoger. Als u gewoon geld opneemt bij een geldautomaat hoeft u geen rekening te houden met de wisselkosten. Dat is wel zo gemakkelijk en voordelig.

Fooien

Het is in Praag gebruikelijk om fooien te geven aan taxichauffeurs en in restaurants, mits u natuurlijk tevreden bent over de geleverde prestaties. De fooien liggen normaalgesproken rond de 10%. Vergeet niet om in een restaurant de fooi in contant geld te geven wanneer u met creditcard betaalt. Dan weet u zeker dat de fooi bij de juiste persoon terechtkomt.