Plattegrond Praag

Meer over Plattegrond Praag

Inleiding

Hieronder vindt u een overzicht van de meest interessante wijken van Praag die een bezoekje waard zijn tijdens uw stedentrip. Met deze informatie weet u waar u in Praag moet zijn voor onder andere de belangrijkste bezienswaardigheden, de mooiste musea, de beste hotels en de leukste winkelstraten.

Stare Mesto Oude Stad

Vanuit de Staré Mìsto is de stad Praag ontstaan. In de 11e en 12e eeuw stichtten Duitse en joodse handelslieden en Boheemse ambachtslieden nederzettingen tussen de Praagse Burcht en het kasteel Vyšehrad. Rond 1230 verleende Wenceslas I stadsrechten aan de grootste van deze nederzettingen, dit werd de Staré Mìsto. Dit was tevens de plaats waar de Boheemse heersers zich gingen vestigen. De Staré Mìsto is het oudste deel van Praag waar belangrijke bezienswaardigheden liggen, zoals het Oude Stadsplein, de astronomische klok, de Tynkerk, de Sint-Nicolaaskerk, het oude Raadhuis en de Karelsbrug. In 1357 werd begonnen aan de bouw van de Karelsbrug, nadat in 1342 de stenen Judithbrug was vernietigd door hoogwater. De Karelsbrug verbindt de Staré Mìsto met de Malá Strana aan de overkant van de rivier de Moldau. De Staré Mìsto is niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer en dus kunt u hier heerlijk rondwandelen en genieten van de bezienswaardigheden. Naast het bewonderen van de bijzondere historische bezienswaardigheden in deze wijk, is het ook de ideale plek om een terrasje te pikken, een hapje te eten of om te shoppen in de autovrije winkelstraat Celetná.

Mala Strana Kleine Zijde

De Malá Strana, oftewel de Kleine Zijde, werd in 1257 gesticht door Ottokar II als de tweede Praagse stad. Van het middeleeuwse karakter van de wijk is weinig overgebleven. Vooral ten tijde van de Hussitische Oorlogen werd er veel vernield in Malá Strana. Nadat er in 1503 en in 1541 twee grote branden gewoed hadden, werd Malá Strana bijna geheel herbouwd door rijkelui en adel. Uit deze tijd stammen de vele kerken, barokke paleizen en enorme huizen die men vandaag de dag hier nog kan bewonderen, waaronder de Sint-Nicolaaskerk, Paleis Lobkowicz en het Furstenbergpaleis. Ook vindt u in deze wijk de Petříntoren. Naast het bezoeken van de paleizen en de kerken kunt u in Malá Strana vooral ook gezellig winkelen of uit eten in één van de vele restaurantjes.

Nove Mesto Nieuwe Stad

De Nové Město is de jongste en tevens de grootste van de vier oorspronkelijke Praagse steden. Karel IV stichtte in 1348 de Nové Město ten zuiden en ten oosten van de Staré Město, omdat deze overbevolkt dreigde te raken. In de Nové Město kwam in die tijd vooral de arme bevolking te wonen. In de negentiende eeuw werd een groot deel van de Nové Město afgebroken. Er zijn dan ook maar weinig historische gebouwen overgebleven. De Nové Město is een levendige wijk met veel hotels, winkels, theaters en uitgaansgelegenheden. Het leven speelt zich hier vooral op en rond het bekende Wenceslasplein af. Naast het Wenceslasplein kunt u in de Nové Město onder andere het Nationaal Museum, de Maria Sneeuwkerk, de Staatsopera en het Nationaal Theater bezoeken. Om te proeven van het culturele leven en het uitgaansleven van Praag moet u in de Nové Město zijn!

Hradcany

Deze wijk toornt hoog boven Praag uit en is al van verre te zien. Hradčany is de burchtwijk van Praag. De wijk omvat niet alleen de Praagse Burcht, maar de hele heuvel. De originele Praagse Burcht is in 880 gesticht door Borovoj. Hradčany werd in 1320 gesticht als derde Praagse stad. Hradčany herbergt vele belangrijke historische monumenten en bezienswaardigheden. Binnen de Praagse Burcht, die het grootste ommuurde paleizencomplex ter wereld is, vindt u onder andere de Matthiaspoort, de Sint-Vituskathedraal, de Sint-Jorisbasiliek, het Gouden Straatje en het Hradčanyplein. In deze wijk ontdekt u een belangrijk deel van de rijke historie van de stad Praag!

Josefov

Josefov is de joodse wijk van Praag. Vanaf de 10e eeuw hebben zich joden gevestigd in Praag. In 1096 werd er een gewelddadige aanval gepleegd op de joden en werden de joden gedwongen om in een ommuurd gedeelte van de stad te gaan wonen. Zo ontstond de joodse wijk. In 1389 werden de joden opnieuw aangevallen en werden er meer dan 3000 joden gedood. Maar vanaf de 16e eeuw bloeide de joodse gemeenschap steeds meer op. In 1848 kregen de joden toestemming om ook in andere delen van de stad te wonen. In 1850 werd de joodse wijk vernoemd naar Jozef II en kreeg de naam Josefstadt. De joodse bevolking nam steeds meer af in de wijk. Tussen 1893 en 1913 werden grote stukken van de wijk afgebroken binnen het kader van stadsvernieuwingen. Daarom bestaat de wijk nu grotendeels uit gebouwen uit het begin van de 20ste eeuw. Maar er zijn nog verschillende bezienswaardigheden overgebleven die doen herinneren aan de tijd dat de joden er woonden zoals, de Hoge Synagoge, de Maiselsynagoge, de Oudnieuwe Synagoge, het Joodse Raadhuis, de Oude Joodse Begraafplaats, het geboortehuis van Franz Kafka en het Joods Museum

Vysehrad

De wijk Vyšehrad ligt ten zuiden van de Staré Město. Het is een oude vestingstad, die door veel toeristen wordt bezocht. De burcht is in de 10e eeuw door de Přemysliden gesticht. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de imposante muren en de stadspoorten, de 11e eeuwse kapel Sint Martin Rotunda en de Sint-Petrus-en-Pauluskerk. Naast het bezichtigen van deze bezienswaardigheden kunt u hier heerlijk op adem komen in de schitterende tuinen met mooie beeldhouwwerken die de Vyšehrad burcht omgeven.

Vinohrady

In de late middeleeuwen lagen in dit gebied vele wijngaarden, daar dankt de wijk Vinohrady zijn naam dan ook aan. Vinohrady is lange tijd een zelfstandig dorp geweest en groeide zelfs uit tot een stad. Pas in 1922 werd Vinohrady bij Praag gevoegd en veranderde het van een stad in een wijk. De wijk heeft een luxe en chique karakter met brede lanen en veel parken. Het is een rustig en minder toeristisch gedeelte van de stad, waar u tot rust kan komen en kennis kan maken met de lokale bevolking. U vindt er verschillende restaurants en cafés en het is ook een ideale buurt om een hotel te boeken als u liever iets buiten de zeer toeristische binnenstad wilt verblijven. Daarnaast bevindt zich in Vinohrady het centraal station van Praag; Praha Hlavní Nádraží. Vinohrady kent ook nog enkele interessante bezienswaardigheden, namelijk het Theater in de Wijngaarden (Divadlo na Vinohradech) en de Sint-Ludmillakerk.

Zizkov

Žižkov had ooit de status van stad, maar net als Vinohrady werd Žižkov in 1922 als wijk bij de stad Praag gevoegd. De wijk is vernoemd naar de hussietenleider Jan Žižka. In tegenstelling tot de luxe wijk Vinohrady is Žižkov meer een arbeiderswijk. In deze wijk staat de bekende televisietoren Žižkov en u vindt hier het Nationaal Monument op Žižkov. Dit monument herinnert aan de historische slag tussen het kruisvaarderleger van Koning Sigismund en de hussieten onder leiding van Jan Žižka.

Smichov

Sinds 1922 is Smíchov een wijk van Praag. Smíchov ligt buiten het drukke historische centrum. Het is een wijk van contrasten. In het zuiden doet de wijk nog landelijk aan met grote villa´s, maar in het noorden begint de industrie op te rukken. In deze wijk kan met terecht voor wat rustiger gelegen hotels en u vindt er tevens moderne winkelcentra. Vanaf het treinstation Smíchov kunt u de metro nemen en bent u binnen 15 minuten in het centrum van de stad en nabij de belangrijkste bezienswaardigheden. Maar ook in Smíchov zelf vindt u enkele interessante bezienswaardigheden die de moeite van een bezoekje waard zijn. U vindt hier onder andere een groot glazen gebouw naar ontwerp van de Franse architect Jean Nouvel. Dit gebouw vervangt het monument ter nagedachtenis aan de bemanning van Sovjettanks, dat hier tussen 1945 en 1989 heeft gestaan. Dit gebouw is het symbool van de wijk. Verder is Smíchov ook de thuishaven van de op één na grootste bierbrouwerij van het land, brouwerij Staropramen. U kunt ook nog een bezoek brengen aan de Wenceslaskerk. De belangrijkste toeristische trekpleister van Smíchov is Villa Bertramka. Het museum in deze villa is gewijd aan Mozart.