Plattegrond Venetie

Meer over Plattegrond Venetie

Inleiding

Geen andere stad ter wereld ziet er op de kaart uit zoals Venetië. De stad is een grote verzameling eilandjes, met elkaar verbonden door bruggen. Hoewel al die eilandjes onder de noemer 'Venetië' vallen, zijn er grote verschillen tussen de delen van de stad.

In bestuurlijk opzicht is Venetië opgedeeld in zes wijken: Santa Croce, San Polo, Cannaregio, Dorsoduro, Castello en San Marco.

Santa Croce

Santa Croce is een van de minder toeristische delen van Venetië, en daardoor een stuk rustiger dan de rest van de stad. In de smalle straatjes en de pittoreske pleintjes in dit deel van de stad vind je vooral de inwoners van Venetië zelf.

Toch zijn er in dit deel van de stad wel degelijk bezienswaardigheden te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de Chiesa dei Tolentini en het Natuurhistorisch Museum. Santa Croce is ook een leuke buurt om de avond door te brengen. In de wijk vind je veel leuke restaurants en bars.

San Polo

San Polo is een buurt vol prachtige kerken en verborgen bezienswaardigheden. Bezienswaardig in deze wijk zijn onder andere de Scuola Grande di San Rocco en de Campo San Polo. Als je hier bent, is het leuk om de beroemde vismarkt bij het Canal Grande te bezoeken. Honger? Ga dan eens naar een van de vele uitstekende restaurants in San Polo.

Cannaregio

Als je een glimp wilt opvangen van het echte, ouderwetse leven in Venetië, dan is een bezoek aan de wijk Cannaregio zeker de moeite waard. In het hart van de wijk vind je tal van authentieke bars en restaurants, waar je uitstekend kunt eten en drinken, en waar een heel bijzondere sfeer hangt. In deze wijk vind je niet alleen de Joodse wijk, maar ook het huis van schilder Tintoretto, de Chiesa Santa Maria dei Miracoli en de Strada Nuova, de langste straat in Venetië.

Dorsoduro

Dorsoduro is een van de minder drukke wijken in Venetië. Toch vind je in dit deel van de stad tal van interessante bezienswaardigheden. Neem de Chiesa Sante Maria della Salute, het Peggy Guggenheim Museum en het Galleria dell'Accademia.

Dorsoduro is ook een leuke buurt om 's avonds uit te gaan. Vooral op en rond het Campo Santa Margherita is het een drukte van belang in alle bars, pizzeria's en restaurants. Als je het echt laat wilt maken, dan zijn hier verschillende clubs die tot diep in de nacht geopend zijn.

Castello

Castello is een van de oudste delen van Venetië. Hier is de geschiedenis van de stad nog voelbaar. Er zijn een heleboel bezienswaardigheden, zoals de Viale Garibaldi, de Chiesa San Pietro di Castello en het Museo Storico Navale.

San Marco

San Marco is het beroemdste deel van Venetië. Overigens is het nog niet eenvoudig om hier de weg te vinden, want San Marco is een waar doolhof van smalle straten en kanalen. In dit deel van de stad zijn de belangrijkste bezienswaardigheden te vinden, waaronder de Basiliek van San Marco, het Palazzo Ducale en de Ponte dei Sospiri. Wie graag een avondje wil gaan stappen, komt in dit deel van Venetië aan zijn trekken: bars en clubs zijn hier 's avonds nog laat geopend.