Shoppen Amsterdam

Meer over Shoppen Amsterdam

Amsterdam is een waar paradijs voor de gemiddelde 'shopliefhebber'; Nederlands grootste en bekendste winkelstraten zijn te vinden in Amsterdam. Denkt u bijvoorbeeld aan de Kalverstraat, de P.C. Hooftstraat of de stijlvolle 'negen straatjes'. In Amsterdam geldt wat shoppen betreft: voor ieder wat wils. Zowel liefhebbers van haute couture als koopjesjagers en alternatief geklede mensen zullen genoeg winkels te bezoeken hebben in Amsterdam. Let op: In Nederland mogen reguliere winkels maximaal 12 zon- of feestdagen per jaar geopend zijn. In bepaalde delen van de stad zijn de winkels echter wél toegestaan om hun deuren iedere zondag te openen. Zo mag er in grote delen van het Amsterdamse centrum en het stadsdeel Oud-Zuid op zondag gewoon gewinkeld worden! Deze uitzondering op de regel is door de gemeente Amsterdam gemaakt met oog op het toeristische karakter van bepaalde Amsterdamse stadsdelen.

De Kalverstraat

Van de Dam tot het Muntplein loopt een lange winkelstraat: de Kalverstraat. De Kalverstraat ligt midden in het Amsterdamse centrum en is alleen toegankelijk voor voetgangers. De van het gezelschapsspel Msonopoly bekende winkelstraat biedt ruimte aan meer dan 150 winkels. Hoewel de meeste hiervan gespecialiseerd zijn in de verkoop van schoenen- en kleding, zijn er in Kalverstraat ook talrijke andere winkels. Van elektronicawinkels tot parfumerieën en van boekwinkels tot juweliers; u zult het allemaal tegenkomen in Amsterdams bekendste winkelstraat. In de drukbezochte Kalverstraat zijn opvallend genoeg geen cafés, hotels, bioscopen of restaurants te vinden. Wel zijn er in de winkelstraat meerdere cafetaria's, lunchrooms en koffiebarretjes. Grote (kleding)merken hebben veelal een vestiging op de Kalverstraat. In de Kalverstraat staat één gebouw dat extra veel aandacht trekt: de Kalvertoren. De Kalvertoren is een 3 verdiepingen tellend 'shopping center'. In het sfeervolle winkelcentrum zijn tientallen winkels, koffiebarren en restaurants te vinden. Het imposante gebouw van de Kalvertoren is gemaakt van glas en staal. De moderne lift brengt u naar bovenliggende etages en vanaf de bovenste etage heeft u een prachtig panoramisch uitzicht over de stad Amsterdam. In 1998 won de Kalvertoren de zogenaamde European Shopping Centre Award: een Europese prijs die jaarlijks uitgereikt wordt aan het beste Europese winkelcentrum. De Kalvertoren leeft altijd en biedt een prettige, compacte omgeving om in te winkelen. In tegenstelling tot winkels in andere stadsdelen, zijn de meeste winkels in de Kalverstraat en de Kalvertoren zeven dagen per week geopend.

De P.C. Hooftstraat

In het stadsdeel Oud-Zuid ligt de P.C. Hooftstraat: Nederlands meest prestigieuze winkelstraat. De P.C. Hooftstraat is vernoemd naar de beroemde zeventiende-eeuwse dichter Pieter Corneliszoon Hooft. Hij was tevens voor enige tijd de burgemeester van Amsterdam. De P.C. Hooftstraat – afgekort ook wel de 'P.C. Hooft' genoemd – ligt aan de oostkant van Amsterdam Oud-Zuid en loopt van de Stadhouderskade tot het Vondelpark. In de P.C. Hooftstraat zitten de meest exclusieve winkels van Nederland gevestigd. Dure merken als Vuitton, Chanel en Cartier hebben een filiaal op de P.C. Hooftstraat. Naast winkels, zijn er in de P.C. Hooftstraat ook tientallen luxe appartementen te vinden. Een aantal van deze appartementen wordt bewoond door prominente Nederlanders. Wie (Nederlandse) sterren wil spotten tijdens een stedentrip naar Amsterdam moet zeker een bezoekje brengen aan de P.C. Hooftstraat; dagelijks doen bekende Nederlanders inkopen in de 'P.C. Hooft'. De gemiddelde Nederlander kan zich flink shoppen in de duurste winkelstraat van Amsterdam niet veroorloven, maar een bezoek aan de P.C. Hooftstraat is een ervaring op zich.

De negen straatjes

Middenin de Amsterdamse grachtengordel bevinden zich de 'negen straatjes'; een verzamelnaam voor negen pittoreske straatjes waar zich veel alternatieve winkeltjes bevinden. De zogenaamde negen straatjes liggen tussen de Raadhuisstraat en de Leidsestraat in het westen van het Amsterdamse centrum. De negen straatjes zijn:

- De Gasthuismolensteeg, de Oude Spiegelstraat en de Wijde Heisteeg; allen gelegen tussen de Herengracht en het Singel.

- De Hartenstraat, de Wolvenstraat en de Huidenstraat; tussen de Herengracht en de Keizersgracht.

- De Reestraat, de Berenstraat en de Runstraat; gelegen tussen de Keizersgracht en de Prinsengracht.

De sfeer in het 'winkelgebied' van de negen straatjes is gemoedelijk, rustig en vriendelijk. In de straatjes zijn veel kleine, zelfstandige, (tweedehands-)winkeltjes te vinden. U vindt in de 9 straatjes weinig winkels van grote ketens. Liefhebbers van originele en alternatieve kledingwinkels zullen hun ogen uitkijken in de negen straatjes. Bovendien gaat er niets boven een lekker kopje koffie in één van de gezellige cafeetjes die het gebied rijk is. Sommige winkels in het winkelgebied zijn iedere zondag geopend, anderen helaas niet. Voor de openingstijden van alle winkels in de negen straatjes kunt u een kijkje nemen op www.de9straatjes.nl.

Utrechtsestraat

De drukke Utrechtsestraat loopt van het Rembrandtplein tot het Frederiksplein en ligt in het zuiden van het centrum van Amsterdam. De Utrechtsestraat is een veelzijdige winkelstraat in het hart van de Amsterdamse grachtengordel. In de winkelstraat zitten maar liefst 134 winkels, cafés en restaurants gevestigd. Het prettigste aan de Utrechtsestraat is zonder twijfel de perfecte combinatie tussen diverse soorten winkels en sfeervolle cafés of restaurants. De nadruk ligt in de winkelstraat niet op de verkoop van kleding; in de Utrechtsestraat zijn ook tientallen boek-, cd- en interieurwinkels te vinden. De Utrechtsestraat dateert uit de zeventiende eeuw en het zal u niet verbazen dat er in de gezellige straat nog een groot aantal monumentale panden te bezichtigen is. Zo worden cultuur en ontspanning op een ideale manier gecombineerd in één van Amsterdams meest besproken winkelstraten. Op zondag zijn de winkels gesloten in de Utrechtsestraat.

De Haarlemmerstraat

Op nog geen vijf minuten lopen vanaf het Centraal Station ligt de Haarlemmerstraat op steenworp afstand van de altijd gezellige Jordaan. In de Haarlemmerstraat is het 24 uur per dag levendig; u vindt er niet alleen een groot aantal prettige winkels, maar ook veel uitgaansgelegenheden. In de Haarlemmerstraat hangt een aangename sfeer en de straat is bovendien aanzienlijk veel rustiger dan de drukke winkelstraten in het centrum van Amsterdam. In de rustgevende winkelstraat zijn maar weinig ketenwinkels gevestigd; in plaats daarvan zijn er veel zelfstandige, vernieuwende ondernemingen te vinden. Originele, betaalbare winkeltjes en typerende cafeetjes vormen het straatbeeld in de Haarlemmerstraat. Bovendien ligt de imposante Posthoornkerk aan de Haarlemmerstraat. Deze kerk werd in het jaar 1860 gebouwd en is ontworpen door de architect Cuypers. Het neogotische kerkgebouw straalt veel rijkdom uit en vormt een lust voor het oog in het doorgaans al zo mooie straatbeeld van het Amsterdamse centrum.

De Cornelis Schuytstraat

Ten zuiden van het Vondelpark ligt de Cornelis Schuytstraat in het stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid. De Cornelis Schuytstraat is een hippe, duurdere winkelstraat. In de lange, drukbezochte winkelstraat zitten veel trendy, vernieuwende winkels. De Cornelis Schuytstraat wordt ook wel gezien als de 'goedkopere' versie van de bovengenoemde P.C. Hooftstraat. Het is er van 's ochtends vroeg tot in de kleine uurtjes gezellig; in de Cornelis Schuytstraat zitten zowel toonaangevende winkels als leuke cafés.

Markten

Hoe kunt u een stad en haar bevolking nou beter leren kennen dan door middel van een bezoekje aan een grote stadsmarkt? Markten zijn niet alleen erg gezellig, u kunt er vaak ook nog voor scherpe prijzen aan allerlei waren komen. In Amsterdam verschillende soorten dag- en weekmarkten te vinden. De bekendste Amsterdamse openluchtmarkt is zonder twijfel de Albert Cuypmarkt in het stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid. Meer over de Albert Cuypmarkt kunt u lezen onder het kopje Bezienswaardigheden in Amsterdam.Naast de bij Amsterdammers zeer geliefde 'Albert Cuyp', zijn in Amsterdam ook de Boekenmarkt, de Bloemenmarkt, de Vlooienmarkt, de Noordermarkt en de Rommelmarkt te vinden. De Boekenmarkt vindt wekelijks plaats op vrijdag op het Amsterdamse Spui. Het Spui ligt tussen het Rokin en de Spuistraat en bevindt zich op ongeveer 15 minuten lopen vanaf het Centraal Station. Op de boekenmarkt komen tientallen antiquariaten en boekhandelaren samen om hun boeken te verkopen. Het aanbod op de wekelijkse boekenmarkt varieert van antiquarische boeken tot eeuwenoude gravures en moderne boeken. Boekenliefhebbers zullen ogen tekort komen op de boekenmarkt op het Spui, waar prachtexemplaren voor vriendenprijsjes over de toonbank gaan. De boekenmarkt begint rond 10 uur 's ochtends en eindigt om 18 uur 's avonds. Op het Singel vindt u sinds 1862 zeven dagen per week een nogal opvallende bloemenmarkt. De Bloemenmarkt vindt plaats op een groot aantal boten en is daarmee 's werelds enige drijvende planten- en bloemenmarkt. De oorsprong van deze ongebruikelijke markt ligt in de tijd dat bloemen en planten nog via grote schuiten de stad binnenkwamen. Inmiddels worden de waren gewoon per vrachtwagen aangevoerd, maar de locatie van de bloemenmarkt is ongewijzigd gebleven. Op de spraakmakende Bloemenmarkt vindt u zo'n beetje alle bloemen- en plantensoorten die u zich maar wensen kunt: van tulpen tot cactussen en van kamerplanten tot kerstbomen. Of u nou groene vingers heeft of niet, een bezoek aan de geurige en kleurige bloemenmarkt is een hele aparte ervaring en mag zeker niet ontbreken tijdens uw stedentrip naar Amsterdam. De Amsterdamse Bloemenmarkt is van maandag tot zaterdag open van 9.00 uur 's ochtends tot 17.30 uur 's middags. Op zondag begint de markt pas rond elven. De bekendste Amsterdamse vlooienmarkt vindt van maandag tot zaterdag plaats op het Waterlooplein. Het gezellige Waterlooplein trekt dan bezoekers vanuit de wijde omgeving, die allen gretig op zoek gaan naar antiek, kleding en allerhande snuisterijen. De vlooienmarkt op het Waterlooplein is van grote nostalgische waarde voor veel Amsterdammers en trekt dan ook veel vaste bezoekers. De markt heeft een rijke geschiedenis die terug gaat tot het jaar 1893. Neem vooral eens een kijkje op de markt die maar liefst 300 kraampjes telt; wie weet komt u wel terug met leuke tweedehandse waren. De Vlooienmarkt is van maandag tot en met zaterdag geopend van 9 uur tot 17 uur. Vlakbij de karakteristieke Jordaan vindt in het noordwesten van Amsterdam iedere zaterdag de Noordermarkt plaats. Sinds 1987 vindt deze boerenmarkt plaats op het gelijknamige plein. De Noordermarkt was Nederlands eerste boerenmarkt. Iedere zaterdag van 9 tot 16 uur komen boeren en handelaren vanuit de wijde omgeving op de Noordermarkt af om hun (biologische) producten te verkopen. De sfeer op de Noordermarkt is uniek: rustig, gezellig en ontspannen. De vriendelijke verkopers verkopen hun authentieke, eerlijke en natuurlijke waren te midden van tientallen andere kleur- en geurrijke kraampjes. De Noordermarkt, die ooit begon als initiatief van een achttal vindingrijke boeren, is uitgegroeid tot een ware belevenis voor jong en oud. Iedere zondag vindt op het Thorbeckeplein, dat op steenworp afstand van het Rembrandtplein ligt, een unieke kunstmarkt plaats. Op deze kunstmarkt vindt u uitsluitend hedendaagse kunst: van beeldhouwwerken tot etsen, schilderijen en portretten. De markt is kleinschalig, maar trekt jaarlijks ongeveer 350.000 bezoekers (en kunstenaars) van uit het hele land. De kunstmarkt op het Thorbeckeplein is geopend van 9.00 uur 's ochtends tot 17.00 uur 's middags. De kleurrijke kunstmarkt afstruinen is een perfecte, rustgevende en inspirerende bezigheid voor op de zondagochtend- of middag.