Taxi Amsterdam

Meer over Taxi Amsterdam

Het openbaar vervoer in Amsterdam is betrouwbaar en betaalbaar; toch heeft vervoer per taxi ook veel voordelen. Een taxi brengt u precies waar u zijn moet en is een persoonlijke manier van vervoer. Een ritje met de taxi brengt u in aanraking met iemand die – als het goed is – veel over Amsterdam weet: de taxichauffeur.

De prijs van een taxirit

Sinds juli van het jaar 2007 is het berekensysteem van de prijs van een taxirit veranderd. Voorheen betaalde de klant bovenop het starttarief per tijdseenheid een bepaald bedrag. Sinds 2007 is vooraf al vastgesteld wat een taxirit gaat kosten, ongeacht hoe lang deze rit duurt. Men berekent tegenwoordig dus de prijs van een taxirit aan de hand van afstand, niet aan de hand van tijd. De overheid heeft maximumprijzen voor taxiritten ingesteld. De prijzen zijn:

- Maximaal €7,50 starttarief. Deze prijs is inclusief de eerste twee af te leggen kilometers.
- Maximaal €2,20 per volgende kilometer.
- Een wachttarief van maximaal €33 per uur.

De bovengenoemde prijzen gelden alleen voor vier- of zespersoonstaxi's. Grotere taxi's hanteren over het algemeen hogere prijzen. Let op: de bovengenoemde prijzen zijn maximumprijzen. Er zijn dus veel taxibedrijven die met het oog op de concurrentie aanzienlijk lagere tarieven hanteren. Dit verschilt echter per taxibedrijf.

Waar vindt u een taxi in Amsterdam?

In Amsterdam zijn tientallen taxistandplaatsen te vinden. Om een taxi aan te houden, zult u één van deze taxistandplaatsen op moeten zoeken; taxichauffeurs stoppen zelden langs de kant van de weg. Een bekende taxistandplaats vindt u bij het Centraal Station. Op deze standplaats is dag en nacht bewaking en politie te vinden.

Taxicentrale Amsterdam (TCA)

De taxicentrale Amsterdam (TCA) is een overkoepelend taxibedrijf dat tientallen zelfstandige taxichauffeurs in dienst heeft. Deze chauffeurs zijn dus geen lid van een 'regulier' taxibedrijf. Taxichauffeurs die zijn aangesloten bij TCA hebben allen voordat zij lid geworden zijn allerlei (psychologische) tests ondergaan en een speciale cursus gevolgd. Tijdens deze cursus werd de kennis van straatnamen, routes, de belangrijkste bezienswaardigheden, EHBO-posten en verkeersregels getoetst bij de chauffeurs. Bovendien heeft de TCA als voorwaarde vastgesteld, dat de taxi's van hun chauffeurs niet ouder dan zes jaar mogen zijn. Als u een taxi bestelt bij de TCA weet u dus altijd dat u in handen van een bekwame taxichauffeur bent en dat uw taxi in goede staat verkeert. De TCA hanteert een instapprijs van €3,10 en een kilometerprijs van €1,90. Wilt u een taxi van de TCA bestellen? Dan kunt u bellen naar 020-6777777 of 020-7777777. U krijgt dat direct een telefoniste van de Taxicentrale Amsterdam aan de lijn, die u snel en efficiënt zal helpen.

Betrouwbare taxi's?

Helaas zijn er, naast honderden betrouwbare taxichauffeurs, in Amsterdam ook een aantal onbekwame taxichauffeurs werkzaam. Om te voorkomen dat u bij een verkeerde chauffeur in de auto stapt of te veel betaalt voor uw rit, staan hieronder wat handige tips omtrent taxivervoer in Amsterdam:

- In Nederland is een taxichauffeur verplicht om zijn (geldige) chauffeurspas bij zich te hebben onder werktijd. De chauffeurspas is een pasje van pinpasformaat, dat wordt uitgegeven door het IVW (Inspectie Verkeer en Waterstaat) nadat de chauffeur heeft bewezen aan alle eisen te voldoen. Onder deze eisen vallen onder andere een medische keuring, een chauffeursdiploma en een verklaring omtrent het gedrag – de laatste om te controleren of een chauffeur in het verleden strafbare delicten heeft gepleegd. Als u twijfelt over de bekwaamheid van een chauffeur, kunt u hem vragen om zijn chauffeurspas te laten zien. De chauffeurspas is voorzien van een pasfoto en de gegevens van de chauffeur. Wanneer de chauffeur niet in staat is zijn pas te laten zien, is hij strafbaar.

- Het is in Nederland voor alle taxi's verplicht blauwe nummerborden op de auto te monteren. Heeft een 'taxi' geen blauw nummerbord, dan kunt u maar beter niet instappen.

- Spreek van tevoren een prijs af met de chauffeur, om latere onduidelijkheden te voorkomen. Let er bovendien – indien mogelijk - op dat de taxichauffeur geen omweg rijdt en dat hij juist omgaat met het dag- en nachttarief. Er zijn namelijk taxi-chauffeurs die overdag stiekem hun meter op het nachttarief zetten, waardoor u veel meer betaalt dan nodig is. Uit recent uitgevoerd onderzoek is gebleken dat maar liefst één derde van alle Amsterdamse taxichauffeurs hun klanten bedondert met omwegen of verkeerde prijzen. Hoewel de Amsterdamse politie de laatste jaren veel meer aandacht is gaan besteden aan de taxichauffeurs in de stad, kan het geen kwaad tijdens een taxirit extra alert te zijn.

Fietstaxi's

De laatste jaren is er een nieuw vervoersmiddel in opkomst in Amsterdam: de fietstaxi. De knalgele overdekte karretjes worden bestuurd door een fietsende taxichauffeur en kosten ongeveer € 45,- per uur. Tijdens uw rit met de fietstaxi kunt u in de buitenlucht genieten van al het moois dat Amsterdam u te bieden heeft. De fietsende chauffeur weet vaak nog veel over de stad te vertellen ook! Kortom; een ritje met de fietstaxi is de ideale rondleiding door de Amsterdamse straten. U kunt de fietstaxi reserveren via telefoon of e-mail, dit moet echter wel minimaal 24 uur van tevoren gebeuren. Een fietstaxi bestellen kan onder andere bij Fietstaxi Amsterdam (FTA). Het telefoonnummer van FTA is 020 6832207. Het kantoor van Fietstaxi Amsterdam bevindt zich in het Amsterdamse centrum op de Bethaniendwarsstraat 10-12.

Overige informatie over taxi's in Amsterdam

- Wanneer u tevreden bent over de service die een taxi-chauffeur u biedt, is het beleefd om een fooi achter te laten. Een fooi bedraagt gemiddeld 10% van de totale prijs, maar vaak is het handig om het te betalen bedrag naar boven af te ronden. Denk erom dat u niet verplicht bent om een fooi te geven; fooi is een beloning voor de geleverde service. Wordt deze service niet (voldoende) gegeven, dan is een fooi niet verdiend.

- Vanaf 2012 wordt in Nederland de kilometerheffing voor personenvervoer ingevoerd. De kilometerheffing is een prijsverhoging die geldt voor alle gemotoriseerde voertuigen in Nederland. De omstreden kilometerheffing wordt ingevoerd om de wegen minder te belasten en de milieuvervuiling te reduceren. Naar alle verwachting gaan de prijzen van een taxirit met ingang van 2012 omhoog door toedoen van de kilometerheffing.

- Sommige vrouwen vinden het geen prettig idee om zomaar bij een wildvreemde man in de taxi te stappen. Een groepje ondernemende vrouwen heeft hier onlangs een oplossing voor bedacht: 'Vrouwen op Wielen'. Vrouwen op Wielen is een Amsterdams taxibedrijf dat alleen vrouwelijk chauffeuses in dienst heeft. Dit is wel zo prettig voor (alleen reizende) vrouwen.