Uitgaan Amsterdam

Meer over Uitgaan Amsterdam

In Amsterdam is het nooit stil; 's avonds komt de stad pas echt tot leven. Exclusief dineren, gezellig borrelen, dansen op allerlei soorten muziek, een bioscoop bezoeken, theatervoorstellingen bekijken: het kan allemaal in Amsterdam. Hieronder staat een groot aantal uitgaansmogelijkheden voor u op een rijtje gezet:

Uit eten in Amsterdam

Net als de rest van Nederland, heeft ook Amsterdam geen authentieke, eigen keuken. Dit heeft tot gevolg dat er in Amsterdam heel wat verschillende soorten eetgelegenheden zijn; van Marokkaanse kebabzaken tot klassieke haute cuisine-restaurants en van sfeervolle pizzeria's tot authentiek Chinese restaurants. Voor het 'internationale eten' moet u in Amsterdam zijn! Hoewel er honderden goede eetgelegenheden zijn in Amsterdam, hebben we enkele (bijzondere) restaurants voor u geselecteerd;

Café Restaurant Amsterdam: wilt u van uw smaakvolle diner een cultureel verantwoord uitstapje maken? Dan moet u zeker eens in Café Restaurant Amsterdam gaan eten. Het restaurant bevindt zich in een voormalig fabriekspand aan Watertorenplein 6 in het moderne stadsdeel Amsterdam Westerpark. Tijdens een etentje in Café Restaurant Amsterdam zult u kennis maken met de hippe bewoners van Amsterdam, die maar al te graag te gast zijn in het aparte restaurant. Het ruim opgezette restaurant is zeven dagen per en in het gebouw zijn nog altijd (subtiele) sporen van de Industriële Revolutie te vinden. In Café Restaurant Amsterdam betaalt u zo'n 20 tot 35 euro voor een menu.

De Blauwe Hollander: Voor oer-Hollandse kost kunt u terecht bij restaurant de Blauwe Hollander. Het restaurant aan de Leidsekruisstraat nabij de grachtengordel in het Amsterdamse Centrum. In de Blauwe Hollander proeft u niet alleen van het met zorg bereide Hollandse eten, maar ook van de burgerlijke, gemoedelijke Amsterdamse sfeer. Op de uitgebreide menukaart van het restaurant is voor iedereen wel wat smakelijks te vinden – voor jong en oud. Voor een menu betaalt u in de Blauwe Hollander niet meer dan twintig euro per persoon. Het restaurant is iedere dag van de week geopend.

Le Garage: Le Garage is het restaurant van de beroemde Nederlandse topkok Joop Braakhekke. In Le Garage staat prestige centraal: indrukwekkende kroonluchters, subtiel verlichte ruimtes en fluwelen bekleding op het meubilair. Het restaurant is zeven dagen per week geopend en trekt veel 'rijke' Amsterdammers die graag gezien willen worden. Voor een menu betaalt u bij Le Garage zo'n 40 tot 80 Euro. Het eten is met veel zorg bereid en u heeft in Le Garage keuze uit een vijftal (wisselende) menu's – waarbij de kwaliteit en herkomst van de producten centraal staat. Le Garage beschikt over een zeer uitgebreide en alom gewaardeerde wijnkaart. Het restaurant is te vinden in het stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid aan de Ruysdaelstraat en trekt veel prominente Amsterdammers. Als u wilt lunchen of dineren in Le Garage wordt het aangeraden om van tevoren een reservering te plaatsen.

Oriental City: Midden in het Amsterdamse centrum ligt het Chinese restaurant Oriental City aan de rand van De Wallen. In het restaurant is plaats voor zo'n 150 gasten en de koks van Oriental City komen uit Hong Kong. Oriental City is te vinden in een hoekpand op Oudezijds Voorburgwal 177 en is dagelijks geopend. Het kleurrijke restaurant is al decennia een begrip in Amsterdam en biedt excellente service en goed, traditioneel Chinees eten. U betaalt in Oriental City voor een complete Chinese maaltijd slechts 20 tot 35 euro.

De Waaghals: In het stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid ligt het ongewone restaurant De Waaghals. De Waaghals is een restaurant dat uitsluitend vegetarische gerechten serveert. Het restaurant is van dinsdag tot en met zondag geopend en bevindt zich op Frans Halsstraat 29. Voor een menu betaalt u in De Waaghals over het algemeen zo'n 20 tot 35 euro. Het restaurant – dat al bijna 30 jaar bestaat – wordt alom gewaardeerd door zowel vegetariërs als non-vegetariërs en is modern en stijlvol ingericht. De geregeld wisselende menukaart van het restaurant is origineel en bevat invloeden uit andere keukens. Zo vindt u op de menukaart van De Waaghals onder andere Italiaanse- of Caraïbische gerechten.

Caf├ęs en kroegen in Amsterdam

Ook voor cafés en kroegen geldt dat er honderden van te vinden zijn in Amsterdam; of u nou op zoek bent naar een traditionele bruine kroeg in de Jordaan of een trendy bar in Oud-Zuid. Hieronder staan enkele opvallende, bijzondere Amsterdamse cafés en kroegen voor u op een rijtje gezet.

Hard Rock Café: Aan de rand van het Amsterdamse centrum ligt het Hard Rock Café. Het Hard Rock Café is een beroemd muziekcafé, waar vooral toeristen komen. Het café ligt aan het Max Euweplein en biedt uitzicht over de Amsterdamse grachten. Het internationale gezelschap, de unieke decoratie in het gebouw en de levendige, vriendschappelijke sfeer zorgen ervoor dat het Hard Rock Café door de jaren heen één van Amsterdams meest gewaardeerde kroegen is geworden.

Café Morlang: Midden op de Amsterdamse grachtengordel ligt Café Morlang aan Keizersgracht 451. Het café is al jaren geliefd bij Amsterdammers. Café Morlang beschikt over een terras aan de spectaculaire Keizersgracht en u kunt er onder het genot van een drankje genieten van het prachtige uitzicht over de Amsterdamse grachten. Het café is modern ingericht en heeft vriendelijk en behulpzaam personeel in dienst. Café Morlang is ideaal wanneer u ergens rustig een drankje wilt drinken in een relaxte omgeving. Het café ligt op steenworp afstand van het Centraal Station en is niet duur.

Café King Arthur: Ten zuiden van het rustgevende Vondelpark ligt een aparte kroeg in Amsterdam Oud-Zuid. Eenmaal binnen, lijkt het chique karakter van het stadsdeel Oud-Zuid ver te zoeken. Café King Arthur is een 'oase van nuchterheid', in het doorgaans zo prestigieuze en luxueuze Oud-Zuid. De combinatie van een veelzijdig publiek, vriendelijk personeel en een groot assortiment aan bieren en andere dranken zorgt ervoor dat Café King Arthur tot één van de gezelligste, meest sfeervolle cafés van Amsterdam behoort.

Café Lowietje: Midden in de karakteristieke Jordaan vindt u Café Lowietje, een traditionele bruine kroeg, waar dagelijks tientallen stamgasten komen. Liefhebbers van de misdaadserie 'Baantjer' zullen het café ongetwijfeld van naam kennen. Het typisch Amsterdamse café vormde namelijk één van de vaste decors in de televisieserie. Café Lowietje weerspiegelt het leven in de Jordaan maar al te goed: echte 'oer-Amsterdammers' drinken er hun pilsje en zingen mee met de volksmuziek van Johnny Jordaan of tante Leen. Het lijkt wel alsof de tijd stil heeft gestaan in het café. Café Lowietje bevindt zich aan de Derde Goudsbloemdwarsstraat en is zeker een bezoek waard wanneer u van de typisch Amsterdamse, gemoedelijke en volkse sfeer wilt genieten in de spraakmakende Jordaan.

Sfeervolle pleinen: het Rembrandtplein en het Leidseplein

Op het Rembrandtplein is het iedere avond van de week een drukte vanjewelste. Het Rembrandtplein is een levendig plein in het Amsterdamse centrum, op loopafstand van de Dam en het Centraal Station. Het plein staat bekend om de vele cafés, restaurants en terrasjes die er te vinden zijn. Vooral 's zomers en bij mooi weer het Rembrandtplein the place to be voor jong en oud, maar ook in overige seizoenen is het gezellig op het plein. Rond het plein bevinden zich Grand Café L'opera, Royal Café De Kroon, Café De drie Gezusters, Café Ritz en Café Timeless en tientallen andere cafés. Het Leidseplein is – net als het bovengenoemde Rembrandtplein – een levendig uitgaansgebied in het centrum van Amsterdam. The Bulldog is toch wel het bekendste etablissement op het plein. Verder vindt u op het Leidseplein onder andere het Satellite Sports Café, de Irish pub 'Hoopman', café De Waard en café Reynders.

Discotheken en clubs in Amsterdam

Veel Amsterdammers zoeken hun heil 's avonds in hippe clubs en discotheken: en die zijn er genoeg in Amsterdam. Het feest gaat in Amsterdam dagelijks door tot in de kleine uurtjes, maar vooral op donderdag, vrijdag en zaterdag is het stampvol in de populaire Amsterdamse uitgaansgelegenheden. Enkele bekende Amsterdamse discotheken/clubs zijn: Paradiso, Escape, Studio 80 en de Melkweg.

Paradiso ligt aan de rand van het stadsdeel Amsterdam Centrum op Weteringschans 6-8. Bijna dagelijks worden er in Paradiso hippe feesten of spetterende concerten georganiseerd. Van wereldberoemde diskjockeys tot plaatselijke pophelden of internationaal bekende muzikanten; de evenementen in Paradiso zijn nooit saai. De entreeprijs voor feesten en concerten in Paradiso varieert per avond. Paradiso trekt vooral jong publiek – van 16 tot ongeveer 30 jaar -, dat van goede feesten en (vernieuwende) muziek houdt. De club is vergelijkbaar met het Haagse 'Paard van Troje'. Voor meer informatie over het poppodium Paradiso en de feest- en concertagenda kunt u een kijkje nemen op www.paradiso.nl.

Aan het Rembrandtplein ligt de bekende discotheek 'Escape'. Escape is toonaangevend in Nederland op het gebied van grootschalige dancefeesten. Met zijn trendy barpersoneel, indrukwekkende onderkomen en moderne lichtinstallaties trekt Escape iedere avond honderden enthousiaste bezoekers. Vooral in het weekend en op donderdagen is het in Escape een drukte van belang. Escape verwelkomt wekelijks wereldberoemde Djs en won in 2007 de prijs voor de populairste club van Nederland tijdens de zogenaamde Nightlife Awards. De Escape wordt vooral bezocht door feestgangers van 21 tot 30 jaar. Voor meer informatie en een overzicht van de geplande feesten in Escape kunt u naar www.escape.nl surfen.

Pal naast de bovengenoemde club Escape ligt Studio 80, een moderne Amsterdamse discotheek. Studio 80 is qua entreeprijzen doorgaans goedkoper dan Escape, maar voor drankjes betaalt u Amsterdamse prijzen - zo'n drie euro voor een biertje. Op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag worden er dancefeesten georganiseerd in de typisch Amsterdamse club. Er draaien geregeld populaire Dj's in Sudio 80. Leuk om te weten: vanaf de zalen achterin het pand van Studio 80 – hiertoe behoort onder andere de rookruimte - heeft u uitzicht over de Amstel. Studio 80 trekt vooral bezoekers van tussen de 18 en 30 jaar. Voor meer informatie over Studio 80 en het reserveren van tickets kunt u op www.studio-80.nl kijken.

De Melkweg is vergelijkbaar met het bovengenoemde Paradiso. Bijna iedere dag wordt er wel een spetterend feest of een onvergetelijk concert georganiseerd in de Melkweg. De club ligt aan Lijnbaansgracht nummer 234a aan de rand van het Amsterdamse centrum. Jaarlijks treden er honderden nationale- en internationale artiesten op in de Melkweg. Bovendien vindt in de Melkweg het jaarlijks terugkerende Amsterdam Dance Event plaats. Tijdens dit festival komen Dj's van over de hele wereld bij elkaar in Amsterdam om een week lang knallende optredens weg te geven. Één van de locaties van dit evenement is de Melkweg. Ook in de Melkweg is de gemiddelde bezoeker tussen de 18 en 30 jaar oud. Voor voorverkoop van kaarten en meer informatie over de Melkweg kunt u naar www.melkweg.nl surfen.

Bioscopen in Amsterdam

In Amsterdam zijn maar liefst dertien bioscopen te vinden, variërend van kleinschalige, studentikoze kijkhuizen tot beroemde, grootschalige bioscopen. De bekendste bioscopen in Amsterdam zijn Pathé Arena, Pathé de Munt en Pathé Tuschinski. Pathé Arena is met 14 zalen en ruim 3200 zitplaatsen de grootste bioscoop van Amsterdam. De bioscoop bevindt zich in de Arena, het voetbalstadion van Ajax, in het stadsdeel Amsterdam Zuid-Oost en is zeven dagen per week geopend. In Pathé Arena worden voornamelijk populaire films gedraaid.

Pathé de Munt is met 2415 stoelen de op één na grootste bioscoop van Amsterdam. Pathé de Munt ligt nabij het zogenaamde Muntplein op steenworp afstand van de Dam in de Vijzelstraat. Ook in Pathé de Munt worden vooral populaire (Hollywood-)films vertoond. Pathé Tuschinski geniet van alle Amsterdamse bioscopen waarschijnlijk de meeste naamsbekendheid. De bioscoop ligt op de Reguliersdwarsstraat om de hoek bij het bovengenoemde Pathé de Munt. Veel mensen zijn van mening dat de grote zaal van het beroemde Tuschinski theater de mooiste bioscoopzaal van Nederland is. Jaarlijks vinden er in het Pathé Tuschinski tientallen premières van (Nederlandse) films plaats. Deze premières trekken veel Nederlandse- en buitenlandse prominente bezoekers.

De prijzen van een bioscoopkaartje variëren van zes euro in de simpele bioscopen tot tien euro in grotere bioscopen. Voor een compleet overzicht van de Amsterdamse bioscopen kunt u op www.amsterdam.nl kijken.

Concertzalen en theathers

Ook op cultureel gebied wordt Amsterdam als Nederlands epicentrum beschouwd. In Amsterdam zijn talrijke concertzalen en theaters te vinden. De drie bekendste hiervan zijn het Koninklijk Theater Carré, de Stadsschouwburg en het Concertgebouw.

Het Koninklijk Theater Carré bevindt zich aan de Amstel in Amsterdam-Centrum. In Carré worden voornamelijk musicals vertoond. Nederlands beste en beroemdste musicals zijn doorgaans te bewonderen in Carré. Voor kaartverkoop, programma en meer informatie over het Koninklijk Theater Carré, surft u naar www.theatercarre.nl.

Aan het bovengenoemde Leidseplein ligt de Amsterdamse Stadsschouwburg. Het gebouw van de Stadsschouwburg is een lust voor het oog: het stamt uit 1894 en is rijk gedecoreerd. In de Stadsschouwburg worden jaarlijks tientallen toneel-, muziek- en dansvoorstellingen gegeven. In 2009 wordt de Stadsschouwburg uitgebreid met een nieuwe zaal, waardoor er extra voorstellingen zullen plaatsvinden. Het bezoekersaantal van de Stadsschouwburg ligt momenteel rond de 110.000 bezoekers per jaar. Wilt u meer weten over de Stadsschouwburg of online kaarten bestellen? Surf dan naar www.stadsschouwburgamsterdam.nl.

'De beste akoestiek ter wereld' is volgens vele waar te nemen in het Amsterdamse Concertgebouw. Het wereldberoemde concertgebouw ligt aan het Museumplein in het stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid. Jaarlijks worden er in het concertgebouw ongeveer 800 concerten ten gehore gebracht. Deze concerten worden gezamenlijk bezocht door een kleine 900.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Een bezoek aan het Amsterdamse Concertgebouw is een ervaring op zich: het adembenemende gebouw stamt uit de negentiende eeuw en laat de prachtige klanken van 's werelds mooiste concerten tot leven komen als nergens anders. Op www.concertgebouw.nl kunt u alle informatie over het fenomenale Amsterdamse Concertgebouw vinden.