Weer Amsterdam

Meer over Weer Amsterdam

Nederland staat bekend als een 'koud kikkerlandje' waar de regen met bakken uit de lucht valt en een dicht wolkendek vaker zichtbaar is dan de zon. We hebben niet voor niets zoveel Nederlandse uitdrukkingen die betrekking hebben op de regen ('Het regent pijpenstelen', 'Het regent dat het giet', 'De regen valt met bakken uit de lucht', 'Wolkbreuk' et cetera). Toch hebben we in Nederland over het algemeen best een prettig klimaat, zeker voor tijdens een stedentrip. Tijdens een stedentrip is te warm, te zonnig – of juist te koud en te nat – weer een echte dooddoener. Gemiddelde temperaturen en een gemiddeld aantal zonuren zijn ideaal voor tijdens een stedentrip. En 'gemiddeld', daar zijn wij maar al te goed in in Nederland!

Amsterdam ligt – net als de rest van Nederland – in een gebied waar een gematigd zeeklimaat heerst. Dit houdt in dat er in Amsterdam sprake is van milde winters en warme zomers. In de winter ligt bedraagt de gemiddelde temperatuur in Amsterdam ongeveer 3 graden Celcius. In de zomermaanden juni, juli en augustus is de gemiddelde temperatuur in Amsterdam 16 graden. In de lente en de herfst is dit circa 9 graden Celcius. Nederland is een relatief vochtig land; jaarlijks valt er rond de 800 mm neerslag. In Amsterdam komt dit neer op een gemiddelde van 65 mm neerslag per maand. Een paraplu of regenjas is dus altijd handig om mee te nemen tijdens uw stedentrip naar Amsterdam. Een prettig aspect aan het Nederlandse - of Amsterdamse - weer is zijn voorspelbaarheid. In tegenstelling tot in veel andere (tropische) landen, kan men in Nederland vaak al enige tijd voor een bui losbreekt aan de lucht merken dat er regen op komst is. In tropische landen is dit compleet anders; daar kan de hete tropische zonneschijn van het ene op het andere moment ruw onderbroken worden door extreme regenval. Wind en golfstromen hebben grote invloed op het klimaat van Amsterdam. Wanneer er een wind uit het noordoosten- of oosten komt, kan de temperatuur in Amsterdam dalen tot enkele graden beneden het nulpunt. Deze wind voert namelijk koude lucht mee vanuit noordelijk gelegen – en extreem koude – gebieden als Scandinavië, Rusland en Siberië. Hier staat tegenover dat een warme golfstroom, de Noord-Atlantische Drift, continu voor aanvoer van warm zeewater en warme lucht zorgt. Deze golfstroom voert warm water mee vanuit warme gebieden rond de evenaar. Dit warme water zorgt voor een onverwacht hoge temperatuur in Nederland. Door de relatief noordelijke ligging van Nederland, zou men in eerste instantie een koud klimaat verwachten in Nederland. De Noord-Atlantische Drift zorgt echter voor een warme gloed die Nederland vierentwintig uur per dag verwarmt.

Overstromingsgevaar?

Een waterstad als Amsterdam dient goed tegen extreme regenval of onstuimig weer beschermd te worden. Sinds de stormvloed die Amsterdam in het jaar 1916 overspoelde, wordt het waterpeil rond Amsterdam nauwlettend in de gaten gehouden. Deze overstroming was tevens de aanleiding voor de aanleg van de Afsluitdijk in 1932. De Afsluitdijk is een meer dan 30 kilometer lange dijk die de afsluiting tussen de onstuimige Noordzee en het IJsselmeer vormt. De Afsluitdijk beschermt een groot gebied rond het IJsselmeer en het Markermeer tegen overstromingen. Tijdens de watersnoodramp van 1953 bleef dit gebied van wateroverlast bespaard door de Afsluitdijk. Als u de Afsluitdijk nog nooit van dichtbij heeft gezien, is een bezoek aan de indrukwekkende dijk zeker de moeite waard tijdens uw stedentrip naar Amsterdam. Naast de beroemde Afsluitdijk, dienen ook tientallen kleinschalige dijken rond Amsterdam voor bescherming tegen het water.

Kortom, het weer in Amsterdam is weinig bijzonder en vooral 'gemiddeld': van tijd tot tijd regen, op andere momenten weer veel zonneschijn. Er is – in tegenstelling tot veel andere vakantiebestemmingen – geen ideale reistijd voor een bezoek aan Amsterdam aan te wijzen. Een bezoek aan Amsterdam in de winter heeft als voordeel dat u Amsterdams historische grachten wellicht wel bedekt ziet met een subtiel laagje sneeuw; een onvergetelijk en adembenemend aangezicht. Ook een bezoek aan Amsterdam in de zomer heeft zo zijn voordelen. In de zomer zijn de Amsterdamse terrasjes op hun charmantst; bovendien hoeft u zich in de zomermaanden minder zorgen te maken over dikke jassen of extreme regenval.