Taxi Bangkok

Meer over Taxi Bangkok

De meeste taxi`s die rijden in Bangkok zijn van een Japans merk. Om herkenbaar te zijn worden de taxi`s in felle kleuren gespoten. Op de taxi zit een rood lampje en brandt die dan is de taxi vrij. Daarnaast moeten alle taxi`s een individueel registratienummer hebben. Dat nummer is te zien op een geel bordje dat op de achterdeuren is bevestigd. Er zijn ongelooflijk veel taxi`s in de stad, ongeveer 90.000. 40 procent hiervan behoort aan privé- taxichauffeurs toe. De rest wordt beheerd door bedrijven en coöperaties.

Keuren van Taxibedrijven

Zie je een lichtblauwe taxi met een wit logo dan ga je rijden met Thai H Leasing Co Ltd. Of zie je een taxi met een blauwe kleur en ook met een wit logo dan is dat beslist Thai Taxi Cooperative Co Ltd. Een taxi die geel gekleurd is met een groen logo dan moet dat Samaggitham Taxi Cooperative zijn. Een taxi in het oranje en met een wit logo dan zie je Boworn Taxi Co Ltd. Er rijden zelfs taxi`s met een paarse kleur met een wit logo, dan heb je Laemthong Taxi Cooperative. Tenslotte heb je dan nog lichtgroen met wit logo. Dan taxi je met Suvannabhum Taxi Cooperative.

Hoeveel ga je betalen?

De muntsoort in Bangkok is de baht. Eén dollar staat gelijk aan 35 baht. Eén euro staat gelijk aan 50 baht. Voor de eerste twee kilometer betaal je 35 baht. Voor elke kilometer verder moet je 4 baht betalen. Binnen de stadsgrenzen moet de bestuurder de taximeter aanzetten. Ga je buiten de stad of wordt er een lange taxirit gemaakt dan kun je over de prijs onderhandelen. Voorbeeld: je gaat naar Pattaya toe. De afstand van Bangkok naar Pattaya is méér dan 100 kilometer. Je moet dan ongeveer 1200 baht betalen dus ongeveer 35 dollar. De meeste taxi`s zijn te vinden bij de vliegvelden. Er zijn diverse taxistandplaatsen aanwezig bij de grote busstadions, winkelcentra en hotels.

Chauffeurs

Veruit het grootste gedeelte van de bestuurders is man. Deze baan als chauffeur doen zij erbij omdat zij in het dorp waar zijn vandaan komen, nog vaak rijst verbouwen. Het merendeel spreekt alleen maar de landstaal; zelfs met Engels zal het moeilijk worden om je verstaanbaar te maken. Er zijn drie groepen chauffeurs.
Groep 1. Dat zijn chauffeurs die een taxi huren bijvoorbeeld voor een halve dag om zo wat bij te verdienen.
Groep 2 en dat is de kleinste groep zijn bestuurders die in dienst zijn bij een taxibedrijf. Daar ontvangen zijn een salaris.
Groep 3 zijn privé-eigenaren die voor een centrale rijden of zelfstandig zijn.
Veel bestuurders hebben in hun auto allerlei brochures van bars, restaurants, hotels, winkels en massagehuizen. Brengt een bestuurder dan iemand aan, dan ontvangt die bestuurder hier een bedrag voor. Dat kan variëren van 100 tot wel 1000 baht.

Tips

Wil je met de taxi in Bangkok rijden, zorg er dan altijd voor dat de meter aangaat. De bestuurder probeert soms wel eens duidelijk te maken dat de meter zogenaamd kapot is. Ook is het mogelijk dat de bestuurder de meter niet eens aanzet. Gaat de meter niet aan dan stap je uit en je zoekt een andere taxi uit. Er zijn ook bestuurders bij die het openingstarief een stuk hoger maken. Het is heel simpel. Je betaalt voor de eerste twee kilometer 35 baht en voor elke verdere kilometer 4 bath. Let hierop tijdens het aanzetten van de meter!