Vliegvelden Bangkok

Meer over Vliegvelden Bangkok

De stad Bangkok heeft twee luchthavens. En eigenlijk is dat te weinig wat betreft het afhandelen van het aantal passagiers maar ook van de alsmaar toenemende hoeveel vrachtgoederen. Het nieuwste vliegveld is Sunarvabhumi en het oudste in Don Muang. Van beiden een korte impressie.

Sunarvabhumi werd eind september 2006 in gebruik genomen. In 2002 werd met deze luchthaven begonnen ten zuidoosten van de stad. Alle vluchten werden toen overgenomen van het andere vliegveld Don Muang. Dat was in die tijd veruit de drukste luchthaven van heel zuidoost Azië. Vanwege grote aanloopproblemen heeft Sunarvabhumi het andere vliegveld niet kunnen evenaren. In 2007 heeft Don Muang de taak overgenomen. Enkele aanloopproblemen waren het rioleringstelsel, loopbruggen en het voornaamste probleem, de maximale capaciteit van 45 miljoen passagiers werd al snel bereikt. De naam van het vliegveld betekent `Gouden Land`. Het vliegveld heeft de beschikking over twee landingsbanen waarvan de laagste 3700 meter is.

Don Muang was oorspronkelijk het grootste vliegveld. In 2007 werd het vliegveld toch weer heropend om een deel van de binnenlandse vluchten af te handelen. De luchthaven is al oud want die werd al in 1914 geopend. Dit vliegveld staat bekend als Bangkok International Airport. Er worden hier bijna 40 miljoen passagiers verwerkt. Dat betekent dat beide vliegvelden een capaciteit hebben van ongeveer 85 miljoen mensen op jaarbasis. Een gedeelte is in gebruik als militaire basis. Er zijn twee start- en landingsbanen. Erg interessant om te weten is dat tussen beide banen een golfbaan ligt. Deze hoort toe aan de militairen die daar werken.

Nadelen wat betreft de maximale capaciteit

Beide vliegvelden waren altijd maximaal bezet. Daardoor werd het steeds moeilijker om die ontzettende grote mensenmassa in de gaten te houden. Het resultaat was dat Don Muang een doorvoerhaven werd wat betreft mensensmokkel. Dat was ook te wijten aan de lakse houding van de overheid. Dat leverde natuurlijk een hoop kritiek op. Maar er was nog veel meer…Don Muang werd ook de tussenhaven van heroïne en andere soorten drugs. Veel mensen werden in al die jaren betrapt maar de smokkel ging, en gaat helaas nog steeds door.

Luchthavens in de buurt van Bangkok

Op 230 kilometer afstand ligt vliegveld Trat. Honderd kilometer daar verderop dus op 330 kilometer ligt de luchthaven Siem Reap. Op 380 kilometer van Bangkok vind je Khon Kaen. Op 430 kilometer ligt het vliegveld Roi Et. Het verst weg ligt Ko Samui en ligt op ongeveer 470 kilometer van Bangkok.

Maatschappijen

De belangrijkste zijn Cathay Pacific, China Airlines en de KLM. Thai Airways heeft op de nationale luchthaven haar basis. Ook bekende thuisgezichten zijn Bangkok Airways en Nok Air. En zo zijn er nog wel zo`n zestig andere luchtvaartmaatschappijen te noemen.