Vervoer Bangkok

Meer over Vervoer Bangkok

Vervoer in Bangkok is er in diverse vormen. Het kenmerk is dat vervoer erg goedkoop is. Omdat de stad veel last heeft van verkeersopstoppingen werden er naarstig gezocht naar verkeersoplossingen. En die zijn gevonden zoals in de skytrain en de metro. Toch blijft de auto het belangrijkste vervoermiddel in Bangkok. Een auto is ook een middel om te laten zien dat je een auto kunt betalen. Een auto is te laten zien dat het je goed gaat dus hoe groter de auto, des te meer indruk maak je als inwoner van Bangkok.

Bus

Dat vervoer is goed geregeld in het centrum. Een groot nadeel is dat het niet erg opschiet in de stad. Er zijn drie grote busstations. Het eerste station heet Morchit. Van hieraf vertrekken bussen naar het noorden van Thailand. Het tweede station is Pinklao Nakhon Chai si Road en van hieruit gaan de bussen naar het zuiden van het land. Het derde heet Ekamai en de bussen zetten de koers naar het oosten. Je mag gratis in een bus die geen airco aan boord heeft. Heeft een bus wel dat koelsysteem dan betaal je 15 baht, dat is ongeveer 30 eurocent.

Skytrain

Deze gaat boven de snelwegen en is dus een snel vervoermiddel. Er zijn twee lijnen. De eerste loopt van het North and Northeastern Bus Terminal naar Sukhumvit Road. De reistijd in ongeveer een half uur. De tweede gaat van het Nationaal Staton naar de Taksin Brigde. Tijdsduur is een kwartiertje. Relatief gezien best wel prijzig.

Motorfietstaxi

Heb je echt stalen zenuwen dan moet je dit vervoermiddel eens gebruiken. De motorrijders brengen je heel snel naar je adres. Over de prijs moet je het van te voren eens worden. Je moet wel weten dat je niet ergens tegen verzekerd bent. Een helm is verplicht maar die mag je gratis lenen van de bestuurder.

Taxi

En die rijden er genoeg van. Je kunt er zo een aanhouden. Makkelijk herkenbaar aan de felle kleuren en aan het bordje `taxi-meter`. Zorg er altijd voor dat de meter aanstaat anders ga je na de rit veel meer betalen dan noodzakelijk. Je kunt altijd onderhandelen over de prijs, zeker als je een rit wilt buiten de stad. Hoteltaxi`s hebben een vaste prijs dus onderhandelen heeft hier geen zin.

Tuktuk

Dit vervoermiddel hoort echt bij Bangkok. Snel vervoer door de stad en erg voordelig. Helaas verdwijnen zij steeds meer uit het stadsbeeld omdat een tuktuk open is. Je zit dus onaangenaam rook in te ademen van het vele stadsverkeer. Een tuktuk heeft drie wielen. Tip: je moet geweldig stevig onderhandelen over de prijs anders ben je alsnog erg duur uit!

Trein

Het centraal station van Bangkok heet Hualampong. Leuk om te weten is dat dit station door Nederlanders is gebouwd! Het station is verbonden met het hoofdmetrostation. Wil je met dit vervoermiddel buiten Bangkok reizen dan is het aan te raden om een en ander te reserveren.

Songtaew

Dit vervoermiddel is een klein vrachtwagentje. Achterin zitten twee kleine bankjes en ook dit vervoermiddel is bijzonder goedkoop.

Boot

De meest snelle, gemakkelijkste en veruit de goedkoopste manier van vervoer want Bangkok heeft veel water. Er zijn diverse typen bootjes. Je hebt de veerboot, de rivierboot en de longtail-boot.

Boot

De meest snelle, gemakkelijkste en veruit de goedkoopste manier van vervoer want Bangkok heeft veel water. Er zijn diverse typen bootjes. Je hebt de veerboot, de rivierboot en de longtail-boot.

Fiets

Je kunt met een fiets overal komen want je hebt geen last van verkeersopstoppingen. Nu kun je ook eens de sloppenwijken gaan bekijken, de prachtige jungle, de verbluffend mooie parken en nog veel meer. Fietsverhuurbedrijfjes zijn er genoeg in de stad.

Metro

Om de wegen te ontlasten werd in 2004 de eerste metrolijn geopend. De bedoeling is om het systeem gigantisch uit te breiden om zo de stad nóg meer te ontlasten. Eerst zal er de blauwe lijn komen. Deze zal gaan rijden vanuit Bang Sue naar Bang Phlat naar Tha Prha. De lengte is ongeveer 13 kilometer. Er zal ook een oranje lijn komen met een lengte van 14 kilometer. Vertrek is vanuit Bang Kapi. Vervolgens komt de metrotrein langs Sam Sen om te eindigen in Bang Bamru. Lengte is 24 kilometer. Tenslotte zal er dan nog de paarse lijn bijkomen. Deze zal starten in Bang Yai. Het tussenstation is ook Sam Sen en zal op zijn eind komen in Rat Burana. Deze paarse metrolijn is het langst namelijk 40 kilometer. De toekomst zal dan nog de gele lijn zijn. Deze gaat vanuit Lat Phrao naar Sri Nagarindra en stopt in Samut Prakan.

Auto

Natuurlijk kun je een auto huren maar autorijden is niet echt een pretje in Bangkok alleen al om de vele files. Ook moet je links rijden en als je dat niet gewend bent valt dit behoorlijk tegen in het begin. Er zijn genoeg andere manieren om de stad én de omgeving te bekijken.