Plattegrond Bangkok

Meer over Plattegrond Bangkok

Centrum

Het centrum bestaat hoofdzakelijk uit hoge wolkenkrabbers. Ook is het opvallend hoeveel tempels in het centrum staan. Buiten het vele beton is er ook best wel veel groen. Een goed voorbeeld hiervan is het grote Lumphini Park. In het centrum staan vele hotels. In het oude hart staat een heel oude tempel die je niet kunt missen, de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha. Het centrum wordt in grote lijnen gevormd door drie wijken, Chinatown, Dusit en Thon Buri. Hier volgt slechts een greep uit het grote aanbod wat betreft wijken, parken, straten en nog veel meer.

Wijken

Sukhumvit is eigenlijk het centrum te noemen van de stad. De reden is omdat het de langste straat is en ook omdat het één van de langste straten is ter wereld. De zijstraten, de sois, kennen lage nummers en hoge nummers. Lage nummers hebben de vele winkels en hotels. De hoge nummers staan voor populaire woonwijken waar veel rijke buitenlanders wonen. De bekende vleesmarkten, Soi Cowboy en Nana vind je ook in de straat. Tenslotte zijn er vele go-go bars.

Thonburi
is vroeger even de hoofdstad van Thailand geweest. Deze buurt ligt aan de rechterkant van rivier Chao Phraya. Bangkok ligt aan de linkeroever. In 1972 werd de stad een onderdeel van Bangkok. In deze rustige buurt ligt de Tempel van de Dageraad (Wat Arun).

Rattanakosin
is een eiland en ligt in het hart van de stad. Daar zijn belangrijke tempels aanwezig. De eerste tempel is Wat Pho. Hier vind je de grootste liggende boeddha van heel Azië. Een andere schitterende tempel is Wat Rajanadda. Je vindt hier ook hotels van wereldklasse zoals Oriental Bangkok en Peninsula Bangkok.

Silom
is overdag het beeld van zaken doen in glimmende wolkenkrabbers. Daarom zijn in deze buurt veel financiële instellingen aanwezig. Na sluitingstijd zie een opmerkelijke verandering. De buurt komt tot leven en het uitgaansleven gaat in volle gang. Het is voor de toeristen niet echt een aantrekkelijke wijk en zelfs winkelen in deze buurt spreekt vele mensen niet echt aan. Een uitzondering is het steegje Patpong. Het steegje bestaat maar uit twee straatjes, Patpong 1 en Patpong 2. Hier vindt een nachtleven plaats dat je nergens anders op de wereld ziet, de donkere en mystieke kant van Bangkok. Toch moet je er een keer zijn geweest en je zult je ogen uitkijken.

Phahonyothin
staat bekend om zijn Chatuchak Weekend Market. Ruim 14 hectaren groot en met bijna 9000 kramen. Een weekeinde is dus echt wel te kort om alles te bekijken. Heb je je oog op iets laten vallen dan meteen kopen. Wil je later terug naar die kraam dan is de kans groot dat je die niet meer zult vinden.

Straten

Khao San is een vrij korte straat in het centrum. Je kunt hier als toerist vrij goedkope kamers huren. Deze straat is vooral populair onder studenten en artiesten. Daardoor zijn er nogal wat restaurantjes en bars.

Soi Cowboy is maar 300 meter lang maar hangt vooral vol met neonverlichting. Op de hoek van deze straat met de Sukhumvit soi 23 vind je waarachtig een Nederlandse kroeg. Je kunt daar terecht voor typische Nederlandse gerechten en Belgische bieren.

Voor het erotische nachtleven moet je in de Patpong zijn. Het is een restant uit de Vietnam oorlog. Je vindt er nu een scala aan restaurants en duurdere uitgaansgelegenheden. Ook zul je hier de bekende go-go bars tegenkomen. Speciaal voor de vele toeristen is er een nachtmarkt.

Parken

Een schitterend park in het zakelijke centrum is het Lumphini Park. Bijna 60 hectaren met veel groen en een kunstmatig aangelegd meer. Daar kun je een boot huren. Het park is vernoemd naar de geboorteplaats van Buddha in Nepal en dat was Lumbini. De fijnste tijd om het park te bezoeken is vroeg in de morgen. De lucht is dan nog relatief schoon.

Princess Mother Memorial Park werd in 1997 geopend door koning Bhumibol. Die droeg het park op aan zijn moeder Srinagarindra. Het park is niet echt groot maar groot genoeg om de stadsdrukte even te ontvluchten.

Een groot park is het Koninklijk Rama IX Park. De oppervlakte is ongeveer 80 hectaren. In het midden staat een museum. Daar kun je veel zien over het leven van koning Bhumibol. Voor de kleine kinderen is er een speeltuin. Verder nog enkele monumenten, watervallen en plantenkassen. Het park ligt in het oostelijk gebied van de stad. Vele mensen ontvluchten even de drukte en komen hier even op adem.

Rivieren

De belangrijkste rivier én de grootste rivier is Chao Phraya. Er staan nogal wat bezienswaardigheden langs de oevers zoals de Wat Pho, de Wat Arun en het Bang Pa-in-Zomerpaleis. De rivier heeft vele vertakkingen en die verbinden het centrum met de buitenwijken. De rivier wordt gevormd door twee andere rivieren, de Ping en de Nan.

Bruggen

De bekendste brug is de Rama VIII. Deze brug dateert uit 2002 en gaat natuurlijk over rivier Chao Phraya. De lengte bedraagt bijna 2,5 kilometer, heeft twee rijstroken, een voetgangerspas en een fietspad.

Een superbekende brug ligt op ongeveer 130 kilometer van Bangkok en die brug is de River Kwai Brug. Bekend uit de Tweede Wereldoorlog en gebouwd door dwangarbeiders. Het is echt een toeristische attractie geworden. Iedereen die in Bangkok verblijft wil deze brug dan ook graag zien.