Vervoer Antwerpen

Meer over Vervoer Antwerpen

Antwerpen heeft in de binnenstad veel voetgangerszones. Veel delen van het centrum zijn dan ook autovrij. Je kunt daarom beter de stad te voet of per openbaar vervoer verkennen. De meeste bezienswaardigheden liggen overigens dichtbij elkaar en zijn gemakkelijk te belopen.

De Vlaamse Vervoermaatschappij "De Lijn"

Het stadsvervoer in Antwerpen wordt beheerd door de Vlaamse Vervoermaatschappij “De lijn”. De Lijn verzorgt het vervoer per bus en tram. Met de tram kom je snel op vele plaatsen in Antwerpen. Omdat het tramnetwerk grote delen van de stad beslaat, zijn bijna alle belangrijke bezienswaardigheden met de tram goed bereikbaar. Een deel van de trams rijdt ondergronds (de premetro). Deze trams rijden onder de binnenstad en de Schelde. Het betreft tramlijnen 2,3,5,6 en 15. In de spits rijden de trams om de 4 tot 6 minuten. Wanneer je slechts incidenteel gebruik wilt maken van de bus of de tram, kun je het best een biljet kopen. Deze is geldig voor één rit. Je koopt het biljet bij de bestuurder. Wil je echter de hele stad verkennen in een dag of paar dagen, dan is het verstandig een dagpas te kopen. Met een dagpas mag je onbeperkt gebruik maken van alle voertuigen van De Lijn gedurende een dag. Er is ook 3- en 5-dagenpas. De kaarten zijn verkrijgbaar bij verschillende kiosken en sommige supermarkten.

Tarieven Openbaar Vervoer Antwerpen met De Lijn

Het biljet:
Je betaalt per zone. De bestuurder kan je vertellen hoeveel zones je voor een bestemming nodig hebt. Per zone betaal je 1 euro. Voor meerdere zones betaal je maximaal 3 euro. Het biljet is naar verhouding het duurste vervoersbewijs.

Het groepsbiljet:
Het groepsbiljet is voor een groep van 5 personen (of meer) goedkoper. Voor 1 zone betaal je € 0,60 per persoon. Maximaal betaal je voor meerdere zones € 1,60 per persoon.

Lijnkaart:
Een lijnkaart is een vervoerbewijs voor meerdere ritten. Het is 25% goedkoper dan een biljet. Het tarief van de lijnkaart hangt van het aantal zones af. De prijs ligt tussen de €7,50 en €25,00.

Lijnkaart%:
De lijnkaart% is een speciale reductiekaart voor kinderen van 6 tot 11 jaar, of voor mensen met een WIGW-kaart (weduwen, invaliden, gepensioneerden en wezen). Deze kaart geeft 405 reductie op de normale Lijnkaart. Afhankelijk van het aantal zones, ligt de prijs tussen €5,00 en €25,00.

Dagpas Stad:
De “Dagpas Stad” is een pas waarmee je de hele dag onbeperkt mag reizen in het stadsgebied waar je hem kocht. De pas is 1 dag geldig en kost €3,00.

Dagpas Net:
De “Dagpas Net”is een pas waarmee je onbeperkt kunt reizen met alle bussen en trams van De Lijn. Een Dagpas Net is voor 1 dag, 3 opeenvolgende dagen of 7 opeenvolgende dagen geldig. Een pas voor 1 dag kost €5,00, voor 3 dagen €7,50 en voor 7 dagen €10,00.

Dagpas kind:
Met een Dagpas kind mogen kinderen tussen 6 en 11 jaar een dag onbeperkt reizen met alle bussen en trams van De Lijn. Het kaartje kost €1,00.

Plattegronden en netwerk trams en bussen De Lijn

De Lijn heeft een eigen website delijn.be, waarop je plattegronden en netplannen voor de tram en de bus in Antwerpen eenvoudig op kunt zoeken.

Gehandicapten vervoer Antwerpen

Voor gehandicapten is het openbaar vervoer in Antwerpen probleemloos te doen. Rolstoelgebruikers kunnen overal in de stad de bus of de tram nemen. Je kunt eventueel van tevoren de belbuscentrale bellen om te checken of een bepaalde rit rolstoelvriendelijk is. In de meeste trams of bussen is er plaats voor een rolstoel. Via de belbuscentrale kun je deze plaats maximaal twee uur van tevoren reserveren. Wanneer een rit niet rolstoel -“proof” is, zal De Lijn een aangepast busje of taxi sturen. Hou er wel rekening mee dat de straten en pleinen in de binnenstad van Antwerpen voornamelijk uit “kinderkopjes” bestaan, wat niet zo prettig rijdt voor de rolstoelgebruiker.

Treinstations Antwerpen

In de gemeente Antwerpen zijn verschillende treinstations, de zogenaamde NMBS-stations. Er is een Antwerpen-Centraal station, en verder Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Dam, Antwerpen-Luchtbal, Antwerpen-Noorderdokken, Antwerpen-Haven, Antwerpen-Oost, Antwerpen-Zuid, Ekeren, Sint-Mariaburg, en Hoboken-Polder. De belangrijkste stations zijn het Centraal Station en Antwerpen-Berchem. Antwerpen heeft directe treinverbindingen met Gent, Roosendaal-Rotterdam, Mechelen-Brussel, Puurs, Lier, Turnhout, Hasselt, Luik, Leuven.

Fietsen in Antwerpen

Antwerpen is goed te verkennen op de fiets. Er worden regelmatig leuke en interessante (historische) fietstochten georganiseerd. Voor fietsroutes of georganiseerde fietstochten kun je informatie vragen bij het Bureau van Toerisme Antwerpen, op de Grote Markt 13.