Vervoer Athene

Meer over Vervoer Athene

In de wereldstad Athene kan men zich op diverse manieren laten vervoeren. Er is een uitgebreid metronet, er rijden veel bussen, treinen, trams en trolleybussen en natuurlijk taxi`s. De metro is de belangrijkste vervoersvorm in Athene. Dit is een groot voordeel voor het milieu. Het metrosysteem kent slechts drie lijnen. Het wordt beheer door twee bedrijven. Door ISAP en door Attiko Metro. Opvallend is dat de metrotreinen van binnen heel netjes zijn. Het is namelijk ten strengste verboden te eten en te drinken. Hierop is strenge controle! Een ander positief kenmerk is dat de stations veilig zijn. Ook hebben alle metrotreinen airco. Buiten de piekuren rijden zij om de tien minuten. In de piekuren zelfs om de drie minuten. Ondanks de drie lijnen komt iedereen op de bestemming aan. Een dagticket kost slechts 3 euro en daarmee kun je ook gebruik maken van de tram en bus. Wil je nog goedkoper dan kan er een ticket voor een hele week worden gekocht. Prijs, slechts 10 euro. Heel leuk is dat er klassieke muziek ten horen wordt gebracht op de metrostations. Er geldt een verminderd tarief voor studenten en voor grote families. Ook zijn er gratis tickets voor bijvoorbeeld brandweerlieden, soldaten en kinderen tot 6 jaar. Veel metrostations hebben een tentoonstelling in huis. Daar zijn vondsten te zien die gevonden zijn bij het bouwen van het metrostation. Om te komen waar je wilt zijn moet je goed de bestemmingen weten. Het is niet moeilijk maar je moet wel even opletten. Het is ook mogelijk vanaf de luchthaven van Athene naar het centrum te gaan.

In den beginne werden de trams nog voortgetrokken door paarden. Dat was in 1882. Het bestond toen uit 16 voertuigjes. Vandaag de dag is het wel even iets anders. 35 uiterst moderne trams rijden door Athene. Er zijn vier verschillende lijnen. De gemiddelde snelheid ligt rond de 25 kilometer per uur. De maximale snelheid rond de 70. Het hoeft geen betoog dat ook de tramprijzen erg laag zijn. De tram wordt vaak genomen wanneer men naar het strand gaat. Ook hier, net zoals bij de metro, biedt de tram ook veel comfort aan de passagiers zoals airco.

Personenvervoer uit Athene en naar de haven van Piraeus worden uitgevoerd door expresbussen. Een ticket kost slechts 3,20 euro. Expresbustickets worden verkocht op alle metrostations of bij de buschauffeur. Om vanaf het vliegveld naar het centrum van Athene te komen pak je bus X95. Het stadsbussenvervoer bestaat uit een uiterst modern netwerk. Een buskaartje kost maar een halve euro voor een rit. Buskaartjes kunnen gekocht worden bij alle kiosken en metrostations. Per 10 stuks maar ook voor een ritje. Busreizen is een erg goedkope manier van transport in Athene. Zij doorkruisen de hele stad en komen bijna overal. De vertrekplaats voor naar de kust is het Akademia busstation. Voor naar de noordelijke kant van Athene vertrekken de bussen vanaf het Kaningos Plein. Er zijn heel veel bushaltes uitgerust met luidsprekers en beeldschermen. Zo krijgen de passagiers de nodige informatie. In het centrum van Athene hebben de bussen vaak hun eigen rijvak. Ga hier, mocht men een auto besturen, nooit op rijden! De boetes zijn erg hoog. Deze rijvakken zijn uitsluitend voor het busverkeer. Het busverkeer is op alle dagen van 05.00 uur tot middernacht. De langeafstandsbussen zijn ook een vertrouwd gezicht in Athene. Hierbij kan de reistijd wel oplopen tot boven de vijf uur. Wil men een sightseeing maken in en door Athene dan moet de Athene Sightseeing Bus nummer 400 worden genomen. Deze bus vertrekt en komt ook weer aan bij Het Nationaal Archeologisch Museum. Een erg interessante tocht die ongeveer anderhalf uur duurt. De prijs is slechts 5 euro.

Er rijden gewoonweg erg veel taxi`s in Athene. Ze vallen op door hun gele kleur. Er zijn er bijna 15.000 in Athene. Wanneer men besloten heeft met de taxi te gaan, maak dan duidelijke afspraken. Een taxichauffeur weet meteen of hij een toerist in de auto krijgt of een Athener. Er zijn oplichters bij. Er mag niet gerookt worden in een taxi. Zwangere vrouwen, invaliden en blinden krijgen voorrang, ook als zij niet vooraan staan. Zorg ervoor dat de chauffeur geen andere klanten meeneemt. Je betaalt dan ook voor je medepassagiers! Alle taxi`s zijn verplicht een prijsmeter te hebben. Zorg ervoor dat de chauffeur deze inschakelt voor het wegrijden. Doet hij het niet, stap gewoon uit en zeg het te melden bij de politie. Meestal gebeurt het dan nog wel.

Het treinreizen is niet zo populair bij de Atheners. Het spoorwegennet is niet erg uitgebreid. De service staat niet als geweldig aangeschreven. Het is mogelijk een kaartje in de trein te kopen. Dit wordt ten zeerste afgeraden. Men betaalt gewoon 50% meer! Vanaf station Larissis reist men naar het noorden. Vanaf station Peloponisou naar Peloponnesos en Patras. De trein wordt meer gebruikt als toeristisch vervoermiddel. Het voordeel om eens op de fiets Athene te verkennen is dat je heel veel ziet onderweg. Men moet wel heel goed opletten in het verkeer. Een ander voordeel is dat je vlugger door Athene gaat dan met de auto of taxi. En, zoveel fietsers zie je niet in Athene!

Athene is een oude maar ook tegelijk een mooie moderne stad. Zeker de moeite waard want er is ongelooflijk veel te zien. Het vervoer is zeer goed te noemen en helemaal van deze tijd.